Câştigul salarial net a urcat, în aprilie, cu 24,8%
Câştigul salarial mediu nominal net realizat în luna aprilie a fost de 1.282 lei, în creştere cu 24,8% comparativ cu perioada similară din 2007, avansul față de luna martie fiind de 7,6%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).
Câştigul salarial net a urcat, în aprilie, cu 24,8% (Imagine: Mediafax Foto)
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (3.760 lei), iar cele mai mici în prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (697 lei), se arată într-un comunicat al INS.
Câştiguri de peste 3.000 de lei au mai fost înregistrate doar de persoanele care lucrează în transporturi aeriene, valoarea acestora fiind de 3.024 lei.
Câştigul salarial mediu nominal brut a urcat în aprilie, comparativ cu martie, cu 7,9%, la 1.751 lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
Indicele câştigului salarial real pentru luna aprilie, faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 107%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 124,1%, cu 8,1 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna martie 2008.
Comparativ cu aprilie 2007, indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a înregistrat o creştere cu 14,9%.
Datele INS arată că, în aprilie, comparativ cu martie, au fost înregistrate creşteri ale câştigului salarial mediu net la toate activităţile economice cu excepţia celor de fabricare a produselor din tutun şi hoteluri şi restaurante.
Evoluţia a fost determinată de aplicarea unor prevederi legislative privind creşterile salariale din acest an pentru funcţionarii publici, personalul din învăţământ şi personalul contractual din unităţile sanitare publice din sectorul sanitar, precum şi acordării de prime, inclusiv a celor de Paşte, şi a realizărilor de producţii mai mari, se spune în comunicat.
Cele mai importante creşteri salariale, de peste 40%, s-au înregistrat industria miljloacelor de transport rutier şi transporturi pe apă, pe locul secund situându-se activităţile din industria minieră, extracţia hidrocarburilor şi servicii anexe, activităţi anexe şi auxiliare de transport şi industria de prelucrare a ţiţeiului, cocsificarea cărbunelui şi tratarea combustibililor nucleari, unde avansurile au fost cuprinse între 19% şi 38%.
Majorări salariale peste media pe economie, cuprinse între 10% şi 16%, au fost consemnate şi în activităţi precum producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă, industria metalurgică, industria altor mijloace de transport, transporturi terestre, transporturi prin conducte, industria de echipamente pentru radio, televiziune şi comunicaţii, silvicultură, exploatare forestieră şi servicii anexe şi poştă şi telecomunicaţii.
Pe de altă parte, creşteri ale câştigului salarial mediu net sub media pe economie, dar egale sau peste 4%, s-au înregistrat în industria de maşini şi aparate electrice, sănătate şi asistenţă socială, captarea, tratarea şi distribuţia apei, construcţii, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii, intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale caselor de pensii, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, învăţământ, fabricarea celulozei, hârtiei şi a produselor din hârtie şi administraţie publică.
INS arată că în cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu şi a primelor de sărbători, în decembrie, martie sau aprilie. Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.
Potrivit prognozei de primăvară pe termen lung realizată de Comisia Naţională de Prognoză, salariul mediu brut lunar va creşte, până în 2020, cu 166%, la 1.133 de euro (3.683 lei), comparativ cu nivelul estimat pentru acest an, de 425 euro (1.507 lei), avansul anual fiind de peste 7% în intervalul analizat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria