Căşuneanu cere instanţei să obţină înregistrările a două convorbiri care l-ar dezincrimina

Omul de afaceri Costel Căşuneanu a cerut, miercuri, instanţei care judecă dosarul în care este cercetat alături de Cătălin Voicu să obţină de la SRI înregistrarea a două convorbiri care, deşi ar fi fost interceptate şi ar constitui dovezi "clare" în apărarea sa, nu s-ar afla în dosarul cauzei.

Urmărește
24 afișări

Avocatul lui Căşuneanu, Gheorghiţă Mateuţ, a cerut judecătorilor să solicite la Serviciul Român de Informaţii (SRI), cel care a realizat interceptările telefonice în acest dosar, listingurile convorbirilor telefonice ale omului de afaceri din perioada în care telefonul acestuia a fost urmărit. Mateuţ a făcut această solicitare şi în trecut, însă către Direcţia Naţională Anticorupţie, care a răspuns că procurorii au respectat "întru totul" procedura penală cu ocazia interceptării, redării şi transmiterii convorbirilor telefonice la dosarul de la instanţă.

Gheorghiţă Mateuţ şi-a bazat cererea pe o afirmaţie a anchetatorilor conform căreia lui Căşuneanu "i-au fost monitorizate toate convorbirile telefonice într-o anumită perioadă de timp".

"Pentru stabilirea adevărului vă rog să cereţi depunerea la dosar a tuturor listinngurilor telefonice ale clientului meu. Apreciez că ele sunt utile cauzei. Solicit, de asemenea, ca SRI să depună la dosar înregistrarea convorbirilor telefonice ale clientului meu din datele de 3 august şi 11 septembrie 2009, discuţii care reprezintă probe clare în apărarea noastră", i-a spus Mateuţ preşedintelui de complet.

Instanţa i-a cerut însă avocatului să depună cererea în scris, urmând să se pronunţe asupra acesteia la termenul următor al procesului.

La termenul de miercuri, instanţa care judecă dosarul fostului senator Voicu a audiat preşedintele completului de judecată al instanţei supreme care a judecat dosarul în care firma lui Căşuneanu contesta rezultatul unei licitaţii. Potrivit procurorilor, Voicu i-ar fi cerut bani lui Căşuneanu, promiţându-i în schimb că va interveni pe lângă fostul judecător Florin Costiniu, preşedinte de secţie la instanţa supremă, care la rândul lui să obţină pentru firma lui Căşuneanu o soluţie favorabilă în dosar.

Judecătorul audiat a declarat că îşi menţine în totalitate declaraţiile date procurorilor în faza de urmărire penală, susţinând din nou că nu a simţit că cineva ar fi încercat să facă vreo presiune asupra completului investit cu soluţionarea acelei cauze şi răspunzând unor întrebări punctuale adresate de instanţă.

Tot miercuri a fost audiat şi Mihai Călinescu, fost şef al Poliţiei Capitalei, pe lângă care Voicu ar fi intervenit pentru a soluţiona o plângere împotriva omului de afaceri Marius Locic într-un mod favorabil acestuia.

Călinescu a declarat încă de la început că nu-şi mai aminteşte detaliile discuţiilor avute cu Voicu, susţinând că fostul senator i-a spus, la o masă, că va trimite pe cineva la el "într-o audienţă". Fostul şef al Poliţiei Capitalei a povestit apoi că Voicu i-a spus că cel pe care-l va trimite la el "se numeşte Marius", admiţând că a stabilit cu Voicu data şi ora la care să-l primească pe Locic.

Martorul a relatat apoi momentul în care l-a primit pe Locic şi scurta discuţie avută cu acesta, în care l-a sfătuit pe omul de afaceri, care reclama presiuni şi ameninţări din partea unor subalterni de-ai lui Călinescu, să depună o plângere scrisă. Aceasta a fost, potrivit lui Călinescu, singura interacţiune pe care a avut-o cu Marius Locic. Nici plângerea acestuia împotriva poliţiştilor care instrumentau dosarul deschis în urma sesizării împotriva sa nu i-a mai parvenit, semn că Marius Locic nu a mai depus-o.

Completul de judecată i-a audiat apoi pe trei reprezentanţi ai firmei de leasing de la care Locic cumpărase mai multe maşini şi care a depus împotriva acestuia plângerea penală. El Feki Tarek, patronul firmei, unul dintre managerii firmei Toyo Motors, şi o contabilă au fost cei care au răspuns întrebărilor instanţei, dar şi celor venite din partea procurorului de şedinţă, a avocaţilor şi a inculpaţilor.

Următorul termen în proces a fost fixat pentru ziua de 8 iunie.

În acest dosar, senatorul Cătălin Voicu, aflat în arest preventiv din 30 martie 2010, este judecat pentru trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie.

Florin Costiniu, fost preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală a instanţei supreme, este judecat pentru complicitate la trafic de influenţă, Costel Căşuneanu, asociat la SC PA&CO Internaţional SRL Bacău, pentru cumpărare de influenţă, iar Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, pentru cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie. Aceştia au fost şi ei arestaţi preventiv, dar în 13 aprilie 2010 au fost puşi în libertate.

În rezoluţiile de începere a urmăririi penale şi în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale procurorii afirmă că, în perioada iulie - septembrie 2009, Cătălin Voicu, "prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator", a primit de la Costel Căşuneanu, în două tranşe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) şi 200.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (Florin Costiniu, n.r.), în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat.

De asemenea, în luna august 2009, Voicu ar fi pretins şi primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă poliţişti pentru a-i determina să propună o soluţie favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte penale.

Procurorii au pus sechestru asigurător pe suma de 200.000 de euro, aparţinând omului de afaceri Costel Căşuneanu. De asemenea, procurorii anticorupţie au instituit sechestru asigurător pe un imobil ce aparţine lui Marius Locic, a cărui valoare estimată este mai mare de 119.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici