- Home
- Social
- CONSTANŢA, BISTRIŢA, SLATINA, (27.09.2017, 06:00)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cât de în siguranţă sunt copiii la cursuri. Sute de şcoli, licee şi grădiniţe din România sunt fără pază sau camere video
Aproape jumătate din clădirile în care funcţionează şcolile din Braşov nu au pază asigurată şi nici sisteme de supraveghere video. În Suceava, 16 la sută din şcoli au pază umană, iar în Botoşani, trei sferturi din instituţiile şcolare sunt în siguranţă, având fie supraveghere video, fie umană.
Urmărește
1120 afișări
Cât de siguri sunt copiii la cursuri. Sute de şcoli, licee şi grădiniţe din România sunt fără pază sau camere video
Din cele 176 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică din judeţul Braşov, 120 au încheiat contracte pentru asigurarea pazei, respectiv pază proprie sau asigurată de către firme specializate de pază. Per total însă, în judeţul Braşov sunt 418 clădiri în care funcţionează unităţi şcolare, şi în conformitate cu datele deţinute de către Inspectoratul Şcolar Judeţean al judeţului Braşov, 195 dintre acestea nu au nici pază şi nici sisteme de supraveghere audio-video.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Inspectorul general şcolar prof. Ion Negrilă, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că majoritatea unităţilor fără pază sunt din mediul rural, fiind vorba de 27 de şcoli, 7 licee şi 110 grădiniţe.
„Deocamdată, nu am avut incidente raportate în aceste unităţi şcolare, unde nu există deocamdată pază sau sisteme de supraveghere audio-video. Situaţia este acoperită în prezent de către primării în aceste zone şi avem o colaborare foarte bună şi cu Jandarmeria, dar avem proiecte pentru a rezolva situaţia pazei şi în aceste clădiri”, a explicat prof. Ion Negrilă.
În urmă cu câţiva ani, poliţiştii braşoveni au făcut un top al celor mai nesigure şcoli atât din municipiul Braşov, cât şi din judeţ din punctul de vedere al incidentelor în care au fost implicaţi elevii de-a lungul timpului, fiind identificate cinci unităţi şcolare cu grad de risc mediu şi alte şapte cu grad ridicat de risc, însă această statistică nu a mai fost actualizată.
Cluj: Fiecare unitate de învăţământ are arondat un poliţist, un poliţist local sau un jandarm ca măsură de siguranţă
Fiecare din cele 443 de unităţi şcolare din judeţul Cluj are arondat fie un poliţist, fie un poliţist local sau un jandarm care să asigure, zilnic, măsurile de siguranţă la începutul orelor de curs şi la sfârşitul acestora.
Şeful IPJ Cluj, Ciprian Miron, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că la nivelul judeţului nu toate şcolile au agenţi de pază sau sisteme video de supraveghere.
„Împreună cu jandarmii şi poliţiştii locali asigurăm măsurile de siguranţă în fiecare din cele 443 de unităţi de învăţământ din judeţ unde este fie un poliţist, fie un poliţist local din partea Primăriei, fie un jandarm, la începerea cursurilor şi la finalizarea acestora, când copiii pleacă de la şcoală. Ei monitorizează şi au în responsabilitate arealul respectiv. Din păcate nu sunt agenţi de pază în fiecare şcoală, sper ca în viitor fiecare unitate de învăţământ să beneficieze de astfel de servicii, care vin în sprijinul elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor. Avem şi şcoli care au sisteme de supraveghere video, sper ca acestea să fie extinse”, a spus Miron.
Potrivit acestuia, în anul şcolar precedent au fost înregistrate în şcoli sau în zona adiacentă acestora un număr de 48 de infracţiuni, majoritatea de lovire şi alte violeţe, furturi de telefoane mobile sau consum de etnobotanice.
„Numărul acestor infracţiuni este în scădere, faţă de 60 câte au fost constatate în anul anterior”, a mai spus Miron.
Timiş: Jumătate din unităţile de învăţământ nu sunt păzite şi nu au sisteme video de supraveghere
Aproape 50% din unităţile de învăţământ din judeţul Timiş nu dispun de pază umană şi nici nu sunt dotate cu sisteme de supraveghere video, majoritatea fiind în mediul rural, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Inspectoratul Şcolar Timiş transmite că la nivelul judeţului funcţionează, în acest an şcolar, 598 de unităţi de învăţământ. Dintre acestea, 293 nu sunt păzite şi nici nu au sisteme video de supraveghere.
„La nivelul judeţului Timiş, numărul unităţilor de învăţământ care nu dispun de pază umană şi nici de sisteme tehnice de supraveghere video este de 293 (50 urban, 243 rural), din care 197 grădiniţe (35 urban, 162 rural) şi 96 şcoli primare/gimnaziale (15 urban, 81 rural)", comunică reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Timiş.
În urma verificărilor făcute de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Timiş în şcoli, s-a stabilit că 137 sunt asigurate cu pază umană, 98 fiind în mediul urban şi 39 în rural. De asemenea, 286 de unităţi de învăţământ sunt dotate cu sisteme de supraveghere video (118 grădiniţe, 119 şcoli primare/gimnaziale şi 49 licee/colegii), din care 135 în mediul urban şi 151 în mediul rural.
Constanţa: Majoritatea şcolilor fără pază, în zonele extreme ale judeţului
Aproximativ 80 de unităţi de învăţământ din judeţul Constanţa nu au paza asigurată, majoritatea acestora aflându-se în „zonele extreme” ale judeţului, în timp ce restul unităţilor, peste 400, beneficiază de pază cu personal propriu, cu firmă de specialitate, sau sunt supravegheate video.
„Avem 153 de unităţi asigurate cu pază, dintre care cu pază proprie - 52, cu societăţi - 67 şi mixtă, adică şi pază proprie şi societăţi - 34. Cu supraveghere video avem 243 de unităţi şcolare, din care 26 au în interior, 42 în exterior, iar 175 au şi în interior şi în exterior. Dacă scădem din 481 o să vedem că în jur de 70 sau 80 de unităţi şcolare nu apar cu pază”, a afirmat şeful IŞJ Constanţa, Petrică Miu.
El a precizat că majoritatea unităţilor şcolare care nu au pază sub nicio formă se află în zonele extreme ale judeţului, iar securitatea acestora ar putea fi realizată de poliţia locală, însă nu există o centralizare din acest punct de vedere.
„Probabil că sunt şcolile acelea tot din zonele extreme ale judeţului, dar vă spun ce nu apare aici şi sunt convins că aşa este. Nu apare că unele comune au poliţie locală şi că în atribuţiile poliţiei locale, eu aşa cred, cred că intră şi paza acestora instituţii. Nu avem o situaţie centralizată”, a declarat Miu.
Şeful IŞJ a mai spus că pe raza municipiului Constanţa nu există unităţi fără pază, acestea având ori pază mixtă, ori fiind asigurată de societăţi comerciale de profil.
Suceava: Doar 16% dintre şcoli au pază umană asigurată
Conform unei statistici a Inspectoratul de Poliţie Suceava, doar 16% dintre şcolile din judeţ sunt păzite de personal angajat de instituţiile de învăţământ şi alte 34,5% sunt dotate cu sisteme video de control.
Practic, din totalul de 747 de şcoli şi grădiniţe, doar 123 au paza umană asigurată, în timp ce alte 268 de şcoli sunt dotate cu sisteme de supraveghere video.
Majoritatea instituţiilor de învăţământ care au paza umană asigurată, respectiv 66 de unităţi, sunt în mediul urban. Şcolile de la ţară sunt supravegheate video, astfel din cele 268 de şcoli din judeţul Suceava care au sisteme de supraveghere video 211 şcoli sunt din mediul rural.
Poliţiştii suceveni susţin că 12 instituţii de învăţământ preuniversitar nu au garduri împrejmuitoare, 33 de unităţi sunt amplasate în zone insuficient iluminate şi alte opt se află în zone periferice sau izolate.
În judeţul Iaşi sunt 109 unităţi de învăţământ care au doar agenţi de pază şi care nu au sisteme de supraveghere video, iar în 126 de şcoli activitatea elevilor este monitorizată şi de profesori.
În 160 de unităţi şcolare din Iaşi există ambele variante de supraveghere, dar în 219 şcoli elevii nu au niciun fel de pază.
Botoşani: Peste 75% dintre şcolile din Botoşani au pază sau sisteme de supraveghere video
Peste 75% dintre elevii care învaţă în judeţul Botoşani sunt în siguranţă la şcoală, 289 de unităţi de învăţământ din cele 366 existente având paza asigurată, fie de personal specializat, fie cu sisteme de supraveghere video.
Conform reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Botoşani, majoritatea şcolilor din judeţ au optat pentru instalarea sistemelor de supraveghere video, astfel, din cele 366 de unităţi de învăţământ, 251 au astfel de sisteme de protecţie a elevilor.
Alte 38 de şcoli sunt păzite de personal angajat de instituţiile de învăţământ, în timp ce un număr de 77 de unităţi nu au nici un sistem de protecţie al elevilor.
Prahova: Aproape toate liceele, supravegheate video
Potrivit datelor prezentate în Colegiul Prefectural de Poliţia Prahova, aproape jumătate, respectiv 48,4 la sută din şcolile din judeţ sunt asigurate cu pază umană. Cele mai multe sunt în mediul urban.
„49,5% din unităţile de învăţământ preuniversitar sunt dotate cu sisteme de supraveghere video. Cele mai multe unităţi şcolare asigurate cu pază umană şi supraveghere video se află în Ploieşti, Câmpina, Sinaia, Vălenii de Munte, Breaza, Mizil, Plopeni, Comarnic şi Buşteni", se arată în raportul Poliţiei.
Potrivit sursei citate, paznici sunt la 98% din licee şi colegii, la 39% din şcoli şi 32% din grădiniţele din Prahova.
Supraveghere video există la 95% din licee, 52% din şcoli şi 46% din grădiniţe.
Paza în şcolile din Olt asigurată cu camerele de supraveghere; peste 95% sunt dotate cu astfel de sisteme
Peste 95% dintre şcolile din judeţul Olt sunt dotate cu sisteme de supraveghere video, acest lucru compensând faptul că foarte puţine dintre unităţile de învăţământ au pază, potrivit reprezentanţilor ISJ.
Inspectorul şcolar general al ISJ Olt, Florica Grecu, a declarat marţi, în cadrul unei şedinţe desfăşurate la Prefectură, peste 95% dintre şcolile din judeţ au camere de supraveghere pe holuri şi în exterior. Ea a adăugat că, acolo unde nu există pază, profesorul de serviciu este responsabil de siguranţa elevilor, folosindu-se de aceste sisteme.
„Urmează să desfăşurăm o inspecţie tematică, chiar acum, începând cu 2 octombrie. Vom vedea din nou care sunt şcolile care au pază şi modul în care este asigurată. Fiecare şcoală a avut grijă, astfel că peste 95% din şcoli au camere de luat vederi, pe holuri, dar şi în exterior. Paza efectivă este asigurată de profesorul de serviciu, iar recomandarea Inspectoratului Şcolar a fost ca acesta să nu aibă ore, tocmai pentru a se putea ocupa de acest aspect”, a declarat Florica Grecu.
Grecu a adăugat că, în unele unităţi de învăţământ, există portari care îi legitimează pe cei care intră în şcoală. Tot aceştia se asigură ca elevii să nu părăsească unitatea, în timpul orelor.
„Există portarii. Recomandarea a fost ca în şcoală să nu intre nimeni, doar dacă are actul de identitate. Îşi lasă numele şi este însoţit fie de profesorul de serviciu, fie de portar, în aşa fel încât să nu se întâmple ceva neprevăzut”, a mai spus reprezentantul ISJ Olt.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe