- Home
- Social
- (10.02.2024, 23:00)
- Andreea Neblea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cât de mult investeşte România în digitalizarea educaţiei? Gabriel Marchidan: „Viitorul României este foarte luminos”
- Investiţiile în Inteligenţa Artificială din România rămân la nivel foarte scăzut, arată ultimele statistici.
- Statele Unite sunt principala forţă la nivel mondial în investiţiile de capital de risc în Inteligenţă Artificială.
- Sumele ajung la circa 70 de miliarde de dolari.
Urmărește
401 afișări
Investiţiile în A.I.-ul din România rămân la nivel foarte scăzut, arată ultimele statistici. Şi totuşi în ce investeşte ţara noastră? În educaţie, platforme sociale, marketing, Infrastructură IT, sănătate, sau biotehnologie? Ce paşi face România spre A.I. în sistemul educaţional?
Ce fel de paşi face ţara noastră spre digitalizare A.I. în educaţie?
„În România sunt 2 tipuri de iniţiative. Pe de o parte, sunt multe organizaţii care îşi propun avansarea anumitor aspecte ale digitalizării şi introducerii A.I.-ului în educaţie, de exemplu: A.I.-ul ca materie pentru elevii de liceu; apoi A.I. Romania, care de multe ori este activă la nivelul întregii ţări şi ea vrea popularizarea A.I.-ului în mediul academic în mastere, în doctorate; după aia ai EML care face şcoli de vară în tot estul Europei şi a fost fondată de nişte cercetători români plecaţi în afară; apoi CityAI care face la nivelul local (Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara) şi apoi ai nivelul guvernului, care pe de o parte, la nivel de digitalizare, a achiziţionat destul de multe tablete pe timpul conflictului de exemplu, are o strategie internaţională pentru A.I., dar are şi proiectele controversate cum e ION, un proiect care aproape unanim a fost criticat de experţii A.I. români.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
Viitorul României este foarte luminos, pe partea asta deja suntem printre cei care conduc tot ce înseamnă Inteligenţă Artificială şi a trainer-uirii profesorilor şi a elevilor. Există fonduri de la Uniunea Europeană ca în România să se formeze profesori de liceu pentru Inteligenţă Artificială pe toată Europa sau măcar pentru tot teritoriul Europei de est şi fondurile astea pentru infrastructură şi cercetare sunt şi la nivelul UE, deci cumva există mult entuziasm implicare pe această parte. Sunt foarte multe oportunităţi ce ţin aproape doar de noi ca să le fructificăm”, susţine Gabriel Marchidan, unul dintre cei care au introdus A.I. ca materie de liceu.
Ce putem adopta de la alte state?
„Ne uităm la 2 vecini de-ai noştri şi sunt relevanţi pentru că au reuşit să facă destul de multe lucruri. Pe de o parte, dacă ne uităm la Bulgaria şi la Serbia cheltuielile lor pentru bugetare, pentru cercetare şi educaţie sunt mult mai mari (în România la 3,1% din PIB, pe când Bulgaria 3,6%, Serbia 3,93%, iar media UE este de până la 5%). Când vorbeşti de cercetare, România stă şi mai prost: ea are 0,46 %, în timp ce Bulgaria are 0,77 care e cu 67 % mai mult, iar Serbia are 0,97 care e cu 210 % şi minimului oricum este undeva în jur de 2 % . Principala chestie este susţinerea asta a guvernului pentru Inteligenţa Artificială. În primul rând prin fonduri. Este relevant exemplul Bulgariei şi al Serbiei pentru că ei au reuşit cu un pic mai multă investiţie, dar clar cu mai multă susţinere din partea guvernului, să creeze un A.I. Institut. Bulgaria a făcut un Cluster A.I. cu fonduri europene pentru tot restul Europei. Eu consider că A.I. ar trebui să fie noua prioritate a guvernului, la fel cum IT-ul a fost o prioritate pentru ultimii 10-20 de ani, probabil că următoarea ar trebui să fie Inteligenţa Artificială.
Pe de altă parte, consider că stăm foarte bine pe partea de digitalizare sau nu mai rău decât alţii. Suntem capabili să cumpărăm tablete, suntem capabili să digitalizăm”, a explicat Gabriel Marchidan pentru Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe