Cât de sănătoase sunt ţigările electronice. Reacţia experţilor după apariţia studiului

Un studiu realizat pe produse cu nicotină oferă rezultate alarmante, descriind efectele negative ale expunerii pasive asupra simptomelor respiratorii. Totuşi rezultatele studiului au fost puse la îndoială de anumiţi experţi.

Urmărește
2426 afișări
Imaginea articolului Cât de sănătoase sunt ţigările electronice. Reacţia experţilor după apariţia studiului

Cât de sănătoase sunt ţigările electronice

Fumatul pasiv din ţigările electronice care conţin nicotină creşte riscul de a dezvolta simptome bronşice cu 40% şi probabilitatea de a avea dificultăţi de respiraţie în rândul adulţilor tineri cu 53%.

Aceasta este concluzia care reiese dintr-o cercetare realizată de Universitatea din California de Sud şi publicată în revista Thorax.

Cercetătorii explică: „În ciuda popularităţii vapingului, în prezent se cunosc puţine lucruri despre posibilele efecte asupra sănătăţii ale fumatului pasiv de nicotină din ţigările electronice şi alte dispozitive de vaping”.

„Ţărigările electronice nu eliberează substanţe chimice în sine”

A apărut şi reacţia experţilor la studiul care analizează vaporizarea de nicotină şi simptomele respiratorii la adulţii tineri.

Lion Shahab, profesor de psihologie a sănătăţii şi co-director al Grupului de Cercetare a Tutunului şi Alcoolului UCL, University College London (UCL), a spus:

„În primul rând, ca studiu pur observaţional, aceste constatări nu pot stabili o asociere cauzală. Pot exista şi alţi factori importanţi care ar fi putut contribui la aceste rezultate. De exemplu, măsura expunerii a fost limitată la gospodăria tinerilor adulţi şi nu a inclus expunerea care poate apărea în afara gospodăriei (de exemplu, în timpul socializării cu prietenii), nici studiul nu a controlat tipul de locuinţă sau a măsurat poziţia socioeconomică.

Deoarece adulţii tineri nu au fost selectaţi aleatoriu şi, în esenţă, auto-selectaţi în diferite grupuri de expunere, aceşti factori ar putea să fi contribuit la simptome respiratorii diferenţiate (aşa-numita confuzie nemăsurată).

În plus, utilizarea proprie a produselor nu a fost evaluată ca măsură pe viaţă, ci limitată la utilizarea în ultimele 30 de zile. Simptomele respiratorii pot persista chiar şi după oprirea utilizării produsului timp de o lună şi ar fi fost de preferat să se evalueze propria utilizare a produselor pe un orizont de timp mai lung.

De asemenea, acest studiu nu a verificat în mod obiectiv utilizarea produsului adulţii tineri”.

Profesorul Peter Hajek, director al Unităţii de cercetare a dependenţei de tutun, Universitatea Queen Mary din Londra (QMUL), a precizat:

„Articolul vorbeşte despre o asociere între răspunsurile la chestionar conform cărora respondenţii au avut tuse/flegmă/ dificultăţi de respiraţie şi că locuiesc în gospodării în care oamenii vaporizează. Una dintre problemele în a considera asocierea ca fiind cauzală este că aproape toţi participanţii au fumat sau s-au vaporizat şi/sau au trăit cu oameni care fumează şi ei (208 din 223).

În mod surprinzător, nu sunt prezentate date despre asocierea dintre chestionarul respirator şi fumat. O altă problemă este că este necesară o explicaţie credibilă a unui mecanism dacă asocierea raportată trebuie considerată cauzală. 

Acest lucru se datorează faptului că ţigările electronice nu eliberează substanţe chimice în mediu în sine, ci doar ceea ce expiră utilizatorii, iar până acum nu s-a demonstrat că o astfel de expiraţie generează substanţe toxice la niveluri care ar putea afecta sănătatea trecătorilor.” 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici