Cât durează starea de urgenţă în România. Ce spune legea despre prelungirea acesteia

  • România a intrat pe 16 martie în stare de urgenţă, în contextul epidemiei de coronavirus
  • Starea de urgenţă reprezintă un set de măsuri excepţionale impuse de preşedintele României prin decret prezidenţial şi confirmate apoi de Parlament.
  • Starea de urgenţă este reglementată de articolul 93 al Constituţiei României.
Urmărește
12333 afișări
Imaginea articolului Cât durează starea de urgenţă în România. Ce spune legea despre prelungirea acesteia

Stare de urgenţă în România. Foto: Profimedia

Starea de urgenţă durează timp de 30 de zile, astfel că ziua oficială în care se încheie starea extraordinară este 15 aprilie. Cu toate acestea, starea de urgenţă se poate prelungi succesiv, cu câte 30 de zile de fiecare dată. 
 
Prevederi importante din OUG1/1999:
 
Articolul 15
 
În funcţie de evoluţia situaţiilor de pericol, Preşedintele României, cu încuviinţarea Parlamentului, poate prelungi durata stării instituite şi poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia.
 
Articolul 16
 
(1) Încetarea stării de asediu sau de urgenţă are loc la data stabilită în decretul de instituire sau în decretul de prelungire.
(2) În cazul înlăturării situaţiilor de pericol, înainte de expirarea termenului stabilit, încetarea aplicării măsurii excepţionale se dispune prin decret, cu încuviinţarea prealabilă a Parlamentului

MĂSURILE LUATE ÎN TIMPUL STĂRII DE URGENŢĂ ÎN ROMÂNIA

Pe durata stării de urgenţă este restrâns exerciţiul unor drepturi, însă măsurile se aplică gradual, în funcţie de desfăşurarea situaţiei.
 
Potrivit decretului, „pentru prevenirea răspândirii COVID-19 şi realizarea managementului consecinţelor, raportat la evoluţia situaţiei epidemiologice, pe durata stării de urgenţă este restrâns exerciţiul următoarelor drepturi, proporţional cu gradul de realizare al criteriilor prevăzute de art. 4 alin. (4)”:
 
1. libera circulaţie;
2. dreptul la viaţă intimă, familială şi privată;
3. inviolabilitatea domiciliului;
4. dreptul la învăţătură;
5. libertatea întrunirilor;
6. dreptul de proprietate privată;
7. dreptul la grevă;
8. libertatea economică.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici