- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cătălin Baba: Taxele pentru învăţământ superior nu se măresc, universităţile decid dacă vor mai mulţi studenţi sau locuri bugetate
Taxele la universităţi nu se măresc, ci rămân la latitudinea universităţilor, acestea urmând să decidă dacă vor să aibă mai mulţi studenţi sau mai multe locuri bugetate, a anunţat miercuri ministrul Educaţiei, Cătălin Baba.
Cătălin Baba (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)
"Universităţile pot să decidă dacă împart granturile de studiu, astfel încât să aibă un număr mai mare de studenţi, sau dacă nu le împart, pentru a avea locuri bugetate. Senatele universitare pot lua această decizie. După cum ştiţi, în senatul universitar, 25% sunt reprezentanţi ai studenţilor. Practic, va fi o decizie luată de cadre didactice şi studenţi, iar ea poate avea în vedere fie menţinerea numărului de granturi, fie fracţionarea unei proporţii din aceste granturi", a explicat Baba, înaintea reuniunii cu rectorii instituţiilor de învăţământ superior de stat şi particular.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Peste 100.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
Demnitarul a reamintit faptul că, în anul universitar 2012-2013, nu se vor mai da locuri bugetate, ci granturi, însă finanţarea va fi la fel ca în 2011. Totodată, unele universităţi de top vor primi un număr de granturi echivalent cu cel al locurilor de anul trecut. "Grantul este mai mare anul acesta decât alocarea pe student echivalent din anii trecuţi. Practic, se alocă o sumă mai mare, respectiv 4.000 de lei, faţă de 2.500 de lei, cât se aloca până acum pentru fiecare grant", a precizat ministrul Educaţiei.
Baba a atenţionat, totuşi, că universităţile nu pot înmatricula mai mulţi studenţi decât capacitatea de şcolarizare.
Întrebat dacă mărirea grantului nu va duce şi la mărirea taxelor, ministrul Educaţiei, a spus că "nu". "Din contră. Nu poţi să faci un învăţământ de calitate cu 2.500 de lei pe student, în situaţia în care în UE se alocă de cinci ori mai mult. (...) În acest an, am propus alocarea a 4.000 de lei pe student echivalent, ca o fază de tranziţie. Probabil, în anii viitori, ar trebui să crească. Este vorba despre bani pe care statul îi dă pentru fiecare student pentru un învăţământ de calitate. Suma de 4.000 de lei pe student echivalent a fost calculată de către Consiliul Naţional pentru Finanţare în Învăţământul Superior", a mai spus Baba.
Demnitarul a precizat că, în România, costurile per student variază între 2.000 şi 5.000 de lei. La Medicină, de pildă, costul este de 5.000 de lei, la Istorie, între 1.500 şi 1.700 de lei, costul real fiind în jur de 4.000 de lei, potrivit lui Baba.
Ministrul Educaţiei a vorbit şi despre întâlnirea de miercuri cu rectorii universităţilor din învăţământul de stat şi particular, precizând că aceasta este prima reuniune a lui cu şefii universităţilor nou aleşi şi cu cei realeşi. "Vom discuta aspecte privind finanţarea instituţiilor de învăţământ superior. Anul acesta, conform Legii educaţiei naţionale, se introduce un mecanism de finanţare multianual, care este bazat pe granturi de studiu, şi nu pe locuri bugetate", a mai spus ministrul Educaţiei.
Alte discuţii cu rectorii vor viza chestiuni legate de clasificarea şi ierarhizarea programelor de studii, aspecte privind procesul de acreditare, cât şi despre modul prin care cadrele didactice capătă dreptul de a conduce doctorate. Un al subiect va fi legat de situaţia posturilor didactice din învăţământul superior de stat şi particular. "Cadrele didactice trebuie să îndeplinească, potrivit Legii educaţiei naţionale, nişte standarde şi nişte criterii foarte precise în ceea ce priveşte activitatea de cercetare ştiinţifică, publicaţii cu relevanţă internaţională şi activitate didactică", a explicat Cătălin Baba.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO