- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cătălin Predoiu (PNL), fost ministru al Justiţiei: O ordonanţă precum cea anunţată de Toader încalcă principiul securităţii juridice
O ordonanţă precum cea anunţată deTudorel Toader "încalcă principiul securităţii juridice, fiindcă vizează hotărâri penale definitive, intrate în puterea de lucru judecat", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, deputatul PNL Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei.
Predoiu (PNL): O ordonanţă precum cea anunţată de Toader încalcă principiul securităţii juridice
"Eu nu judec intenţiile declarate de ministrul Toader, chipurile să repare «nedreptăţile» justiţiei, ci efectele ei reale, din punct de vedere al principiilor fundamentale ale dreptului penal. O ordonanţă precum cea anunţată de Toader încalcă principiul securităţii juridice, fiindcă vizează hotărâri penale definitive, intrate în puterea de lucru judecat. În plus, există cadru legal existent suficient pentru revizuirea unei hotărâri. De vreme ce condamnaţii nu au apelat la el, înseamnă că nu aveau de ce, această proiectată OUG, ca şi afirmaţiile ministrului, aproape că îi roagă să o facă pe extensia legală oferită. În fine, esenţial, motivaţia acestei ordonanţe arată adevăratul ei scop politic, pentru că nicio instanţă nu a stabilit că protocoalele sunt nelegale pe de o parte, iar pe de altă parte, nimeni nu a stabilit că s-a judecat pe bază de protocoale", a argumentat fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
-
Marcel Boloş: termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale, prelungit până la 20 decembrie 2024
Predoiu a spus că în spaţiul public s-a criticat exclusiv existenţa protocoalelor cu SRI, mai puţin conţinutul lor şi că această critică s-a făcut mai degrabă pe prezumţii şi nu pe argumente de probe judiciare.
"De-altfel, în spaţiul public s-a criticat exclusiv existenţa protocoalelor, mai puţin conţinutul lor şi oricum, critica s-a făcut mai degrabă pe prezumţii şi nu pe argumente de probe judiciare cu privire la aplicarea lor sau argumente legale cu privire la conţinutul lor. Nicio instituţie a statului nu a făcut şi asumat până acum o analiză oficială a conţinutului protocoalelor şi a aplicării lor în concret. Sau poate că există un astfel de document oficial şi eu nu-l cunosc. Singura reacţie a instituţiilor statului a fost să denunţe aceste protocoale. Poate că există aceste probleme de aplicare în concret, dar nicio instituţie a statului nu a indicat-o şi asumat-o oficial, cu antet si semnătura. Şi atunci, cum pui prin lege (OUG) în cauză un întreg pachet de hotărâri penale definitive doar pe ideea prezumtivă de viciu susceptibil de revizuire tras din simpla existenţă a protocoalelor?! Dacă nici asta nu mai e o ingerinţă legislativă în puterea judecatorească şi stabilitatea judiciară, în autoritatea de lucru judecat, ce mai e?!", a spus, pentru MEDIAFAX, Cătălin Predoiu.
Fostul ministru al Justiţiei a mai spus că "e ironie pură faptul că tocmai domnul Toader, care şi-a făcut din «menţinerea în matcă a fiecărei puteri» o lozincă, intenţionează să iasă din «matcă» cu legea şi să inunde toată zona rezervată autorităţii judecătoreşti. Efectul e devastator, subminarea până la zero a încrederii în deciziile instanţelor penale, suspendarea aplicării lor, blocarea până la Calende a înfăptuirii Justiţiei".
"În plan politic, câmp liber pentru zburdălnicii pe toate listele de candidaturi ale tuturor celor condamnaţi, pe care o simplă cerere de revizuire îi transformă din nou în prezumtiv nevinovaţi, după ce au fost judecaţi si găsiţi vinovaţi ... . O fi bine?! Pare un fel de maşină de spălat vinovăţii penale această proiectată OUG. În concluzie, cadrul legal pentru revizuire este suficient, Toader ar ieşi din «matca constituţională» cu o astfel de OUG, efectul politic ar fi un cec în alb la candidatura politică al oricărui condamnat penal şi transformarea sistemului politic într-un spaţiu al condamnaţilor penal cu «certificat de abuzat penal». Lupii îşi pun blană de oaie", a remarcat fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu.
Deputatul PNL Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei a mai declarat pentru MEDIAFAX: "Reducând la absurd, pe principiul lui Toader, de ce nu ar putea face cerere de revizuire şi parchetele la hotărârile de achitare, pentru că “s-au judecat pe protocoale” şi dacă asta e un viciu in sine, viciază tot, şi condamnările şi achitările?! Să fim serioşi, e vorba de o semi-amnistie, care beneficiază direct celor condamnaţi deja. Pentru că nimeni n-are curaj să dea o amnistie, a venit domnul Toader cu această construcţie care împacă şefii politici, dar încalcă grav Constituţia. E o schizofrenie penală. Se va studia în manuale drept anomalie funcţională a puterilor statutului şi exemplu clasic de schimonosire a dreptului după chipul temporar (sperăm) odios al politicului. E o simplă coincidenţă faptul că la Parlament, când s-au extins motivele de revizuire în CPP, nu s-a inclus şi «existenţa protocoalelor» printre aceste motive, la vremea aceea liderul PSD nefiind condamnat?! Iar acum îi profită OUG şi-l spală pentru orice candidatură, inclusiv prezidenţială".
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri seară, că-i va propune premierului Viorica Dăncilă adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru revizuirea sentinţelor date pe protocoale sau interceptări ilegale, Tudorel Toader precizând că va face această propunere într-un timp scurt, "după terminarea concediilor".
"(Ordonanţa va dispune -n.r.) posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că hotărârea a fost pe protocol sau pe interceptare nelegală să se apropie de dosar, să ceară unui judecător să verifice dacă hotărârea lui a fost pronunţată pe baza celor două elemente, judecător care să spună da, îi admite şi trimite cauza la rejudecare, judecător care să spună nu, nu e vorba de interceptări nelegale, de protocoale, se respinge. Deciziile Curţii Constituţionale fac această definiţie, această clasificare (- a ceea ce înseamnă interceptări nelegale -n.r.). Interceptări făcute de SRI şi folosite de procurorul de drept comun, fapte care nu au legătură cu securitatea, siguranţa naţională şi folosite în fapte de drept comun", a declarat, miercuri seară, Tudorel Toader, la Antena 3.
Întrebat când va înainta această propunere de ordonanţă de urgenţă, ministrul Justiţiei a răspuns că într-un timp scurt.
"După ce se termină concediile. Imediat după ce se termină concediile", a completat Tudorel Toader.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO