- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.01.2014, 17:15)
- Otilia Ciocan
Cătălin Voicu, exclus din profesia de avocat. Decizia în cazul lui Florin Costiniu a fost amânată
Consiliul Baroului Bucureşti a hotărât, luni, excluderea din profesia de avocat a lui Cătălin Voicu, care execută o pedeapsă de şapte ani de închisoare, pentru fapte de corupţie, decizia fiind amânată în cazul lui Florin Costiniu, condamnat în acelaşi dosar la patru ani de închisoare cu suspendare.
Urmărește
856 afișări
Cătălin Voicu, exclus din profesia de avocat. Decizia în cazul lui Florin Costiniu a fost amânată
Decanul Baroului Bucureşti, Ion Ilie Iordăchescu, a declarat că în Consiliu s-a decis excluderea din avocatură a lui Adrian Năstase şi a lui Cătălin Voicu, având în vedere că aceştia au fost condamnaţi la închisoare cu executare, fiind astfel lezat statutul acestei profesii.
"Consiliul Baroului Bucureşti a decis, în şedinţa de astăzi (luni, n.r.), excluderea din profesia de avocat a domnului avocat Adrian Năstase şi a domnului Cătălin Voicu. S-a amânat discutarea situaţiei profesionale a avocatului Costiniu Florin, plecând de la premisa că dânsul şi-a făcut, prin diverse memorii, cereri, apărări, aparte faţă de cei doi avocaţi", a spus Ion Ilie Iordăchescu.
Potrivit lui Iordăchescu, decizia de luni poate fi atacată la Consiliul Uniunii Naţionale a Barourilor din România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
În cazul fostului premier Adrian Năstase, decanul Baroului Bucureşti a spus că acesta a fost exclus din profesia de avocat pe temeiul "nedemnităţii profesionale", având în vedere că acesta are două condamnări definitive cu executare, una de doi ani şi o alta de patru ani.
"Adrian Năstase a fost exclus pe temeiul nedemnităţii profesionale, având în vedere că a suferit două condamnări cu detenţie, cum bine ştiţi, una de doi ani, pe care se consideră că a executat-o în urma unei eliberări condiţionate şi cea de-a doua de patru ani, este în executare la Penitenciarul Rahova, în momentul faţă (...) A fost imaginea profesiei de avocat lezată şi, ca atare, Consiliul a ţinut cont de acest aspect", a precizat Ilie Iordăchescu.
Decanul Baroului a mai spus că Năstase, după condamnarea de doi ani de închisoare cu executare, nu a fost exclus din profesie, considerându-se atunci că faptele pentru care a primit pedeapsa nu ar fi avut legătură cu atribuţiile profesiei de avocat. În cazul analizat luni, respectiv după condamnarea de patru ani, Consiliul Baroului Bucureşti a considerat că fostul premier trebuie exclus din această profesie, luând în considerare "noua conjunctură".
"Considerând că era prima condamnare şi că nu ar fi avut legătură cu atribuţiile, cu competenţele meseriei de avocat, acest Consiliu a apreciat că nu trebuie exclus din profesia de avocat, dar astăzi s-a discutat din altă perspectivă. Avându-se în vedere o nouă conjunctură, şi anume cea de-a doua condamnare, Consiliul a fost nevoit să aprecieze că trebuie exclus din profesia de avocat", a adăugat decanul Baroului.
Ion Ilie Iordăchescu a precizat că, din ceea ce ştie, avocaţii care au fost excluşi din profesie după ce au primit condamnări cu executare nu au mai cerut Baroului Bucureşti să revină şi "s-au îndreptat spre alte profesii".
Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, în 6 ianuarie, de un complet de cinci judecători al instanţei supreme, la patru ani de închisoare cu executare pentru şantaj şi luare de mită, în dosarul Zambaccian. Năstase a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova.
Adrian Năstase mai are o condamnare definitivă de doi ani de închisoare cu executare, dispusă în 20 iunie 2012, în dosarul "Trofeul calităţii". Din această condamnare, fostul premier a executat aproape nouă luni de închisoare, respectiv din 26 iunie 2012 până în 18 martie 2013, când a fost eliberat condiţionat.
Consiliul Baroului Bucureşti a decis, în 21 octombrie 2013, că Adrian Năstase poate rămâne avocat, apreciind că faptele care au stat la baza condamnării fostului premier la doi ani de închisoare nu au afectat calitatea de avocat.
Tot atunci, Consiliul Baroului Bucureşti a amânat discutarea excluderii din avocatură a lui Cătălin Voicu şi Florin Costiniu, întrucât nu era redactată motivarea deciziei prin care instanţa supremă i-a condamnat pe cei doi.
Fostul senator Cătălin Voicu a fost condamnat definitiv, în 22 aprilie 2013, la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost judecat pentru corupţie. În acelaşi dosar a fost condamnat şi Florin Costiniu, fost preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare.
Cu trei luni înainte de a fi trimis în judecată, Florin Costiniu a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să ia act de cererea lui de pensionare. Decretul de pensionare a lui Costiniu a fost semnat de preşedintele Traian Băsescu în 8 septembrie 2010. După pensionare, Florin Costiniu a activat ca avocat în Baroul Bucureşti.
Conform statutului profesiei de avocat, condamnaţii penali nu mai pot profesa ca avocaţi. "În cazul în care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală şi care îl face nedemn de a fi avocat, potrivit legii", prevede statutul avocaţilor la articolul 58.
Potrivit procedurilor Baroului Bucureşti, după ce sentinţa este motivată, Consiliul se reuneşte şi decide dacă avocatul este sau nu exclus.
Excluderea unui avocat are în vedere un singur criteriu, dacă se constată că prezenţa lui în barou ar aduce un prejudiciu de imagine profesiei.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe