Câte persoane au fost puse în libertate după intrarea în vigoare a noului Cod penal

ANP a răspuns solicitării transmise de MEDIAFAX şi a informat câte persoane au fost puse în libertate după intrarea în vigoare a noului Cod penal. Cele mai multe persoane eliberate sunt de la Penitenciarul Târgşor şi de la centrele de reeducare Târgu Ocna şi Buziaş, a arătat ANP.

Urmărește
160 afișări
Imaginea articolului Câte persoane au fost puse în libertate după intrarea în vigoare a noului Cod penal

Câte persoane au fost puse în libertate după intrarea în vigoare a noului Cod penal (Imagine: Franck Hamel/Mediafax Foto)

Un număr de 171 de persoane au fost puse în libertate, în primele trei săptămâni de la intrarea în vigoare a noului Cod penal. În cazul celor 171 de persoane puse în libertate, instanţele de judecată au aplicat legea penală mai favorabilă, a precizat Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).

Potrivit reprezentanţilor ANP, printre infracţiunile pentru care aceste persoane fuseseră încarcerate sunt cele de furt calificat, tâlhărie, înşelăciune şi prostituţie.

"Primele trei unităţi din sistemul penitenciar în funcţie de numărul de persoane puse în libertate de către instanţele de judecată, urmare a aplicării legii penale mai favorabile, sunt: Penitenciarul Târgşor, Centrul de reeducare Târgu Ocna, Centrul de reeducare Buziaş", a arătat ANP în răspunsul transmis agenţiei MEDIAFAX.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a precizat că, până luni, niciuna dintre persoanele liberate în urma aplicării legii penale mai favorabile nu a recidivat.

Reprezentanţii ANP arătau, înainte de intrarea în vigoare, la 1 februarie, a noilor coduri penal şi de procedură penal, că aproximativ 400 de deţinuţi ar putea beneficia de legea mai favorabilă, în acest sens fiind analizate aproape 31.000 de dosare ale persoanelor private de libertate.

Comisiile de evaluare constituite la nivelul tuturor unităţilor penitenciare, formate din judecători, procurori şi personal administrativ, verifică, pentru fiecare persoană, cuantumul şi stadiul executării fiecărei pedepse şi identifică situaţiile în care se poate aplica legea penală mai favorabilă. Comisia propune, dacă este cazul, reducerea pedepsei, înlocuirea pedepsei închisorii cu măsura educativă a internării într-un centru de detenţie, cu menţionarea datei estimative la care se împlineşte durata pedepsei reduse şi identifică orice alte date, informaţii şi situaţii pe care le consideră relevante în aplicarea legii penale mai favorabile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici