Câţi ani de viaţă câştigi dacă te laşi de fumat. Statistică pe vârste

Un nou studiu extinde beneficiile renunţării la fumat şi la cei peste 60 de ani.

Urmărește
7154 afișări
Imaginea articolului Câţi ani de viaţă câştigi dacă te laşi de fumat. Statistică pe vârste

Câţi ani de viaţă câştigi dacă te laşi de fumat. Statistică pe vârste

Nu este niciodată prea târziu să renunţi la fumat, deoarece un nou studiu afirmă că, chiar şi la 60 sau 70 de ani, renunţarea la ţigări îţi poate prelungi semnificativ speranţa de viaţă.

Acesta este ceea ce au concluzionat unii cercetători de la Universitatea din Michigan, încercând să cuantifice beneficiile renunţării la fumat la diferite vârste.

Descoperirea, publicată în Jurnalul American de Medicină Preventivă, oferă o speranţă fumătorilor de toate vârstele şi oferă medicilor date utile pentru a-şi motiva pacienţii să-şi ia rămas bun de la ţigări.

Cea mai surprinzătoare revelaţie a studiului este că un fumător de 35 de ani care se lasă poate câştiga în medie 8 ani de viaţă. Dar aceste beneficii, deşi într-o măsură mai mică, persistă până la bătrâneţe: un bărbat de 65 de ani care se lasă de fumat se poate aştepta să câştige 1,7 ani, în timp ce un bărbat de 75 de ani care se lasă poate adăuga 0,7 ani la viaţă.

„Beneficiul renunţării la fumat nu se limitează la adulţii tineri şi de vârstă mijlocie care fumează, acest studiu demonstrează aplicabilitatea acestuia şi la adulţii în vârstă”, explică Kenneth E. Warner, de la Departamentul de Politică şi Management în Sănătate din Michigan.

Cercetătorii au calculat, de asemenea, probabilitatea de a câştiga diferite perioade de timp, dincolo de mediile statistice. De exemplu, mai mult de jumătate dintre persoanele de 35 de ani care se lasă de fumat ar câştiga cel puţin un an de viaţă, iar mai mult de o treime ar câştiga 8 ani sau mai mult. Chiar şi printre bătrânii de 75 de ani care au renunţat, aproximativ 8% ar putea câştiga 4 sau mai mulţi ani.

Aceste descoperiri evidenţiază un mesaj crucial: deşi renunţarea devreme oferă cele mai mari beneficii, niciodată nu este prea târziu să renunţi. 

„Am observat o scădere notabilă a fumatului în rândul adulţilor tineri în ultimul deceniu”, conchide Thuy TT Le, cercetător la Universitatea din Michigan, Şcoala de Sănătate Publică.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici