- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (19.01.2019, 16:49)
- Maria Dinu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Câţi bani au încasat autorii manualelor. Întrebarea adresată Ecaterinei Andronescu, în scandalul greşelilor din cărţile şcolare
Ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu a anunţat, în răspunsul la o interpelare a unui senator USR, că onorariile autorilor manualelor şcolare pentru învăţământul gimnazial a variat între 25.000 şi 45.000 de lei, suma fiind brută.
Urmărește
388 afișări
Câţi bani au încasat autorii manualelor şcolare
Ministrul Andronescu menţionează că acest cuantum al remuneraţiilor pentru autorii manualelor şcolare au fost aprobate în urma consultărilor cu reprezentanţii Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi Editurii Didactice şi Pedagogice.
„Menţionăm că specificaţiile tehnice au rezultat în urma consultării reprezentanţilor Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi Editurii Didactice şi Pedagogice. Mai precizăm că, în acest context, au fost aprobate şi cuantumurile remuneraţiilor pe care le vor primi autorii/grupurile de autori ale căror manuscrise vor fi publicate ca manuale şcolare, în urma evaluării de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
EXIT POLL 21:00 Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 24,1%, Elena Lasconi 19,6%, George Simion 13,8%
-
Rezultate parţiale după numărarea voturilor din aproape 70% dintre secţiile de votare. Ciolacu pe unu, Georgescu pe doi, Simion pe trei. Lasconi pe 4, dar aşteptă marile oraşe
-
Alegeri prezidenţiale. Noi rezultate EXIT-POLL. Ciolacu scade, Lasconi şi Georgescu cresc
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
Astfel, pentru manualele şcolare la disciplinele din învăţământul primar cu una sau două ore pe săptămână s-au acordat 25.000 lei (brut), în timp ce pentru disciplinele cu trei sau mai multe ore pe săptămână, din cadrul aceluiaşi ciclu de învăţământ, suma aprobată a fost de 35.000 lei (brut). În ceea ce priveşte învăţământul gimnazial, remuneraţia pentru autorii/grupurile de autori care au manuale aprobate la disciplinele cu o oră pe săptămână este de 25.000 lei (brut), la disciplinele cu două ore pe săptămână – 35.000 lei (brut), iar la disciplinele cu patru ore pe săptămână – 45.000 lei (brut)”, a explicat Ecaterina Andronescu în răspunsul trimis pe 3 ianuarie la interpelarea senatorului USR Dan Lungu.
Ministrul Educaţiei a indicat şi baza legală pentru evaluarea calităţii manualelor şcolare, precizând că responsabili pentru conţinutul manuscriselor sunt autorii.
„Procesul de evaluare a calităţii proiectelor de manuale şcolare, în vederea aprobării pentru utilizarea în învăţământul preuniversitar, s-a făcut în baza OMEN nr. 5645/2017 privind aprobarea Metodologiei de evaluare a calităţii proiectelor de manuale şcolare pentru învăţământul preuniversitar pentru anul şcolar 2018-2019. Autorul/coautorii sunt responsabili pentru conţinutul manuscriselor care sunt evaluate pe baza criteriilor stabilite ordinul sus-menţionat. Declaraţia pe propria răspundere privind originalitatea lucrării se completează individual de către fiecare autor/coautor şi se depune odată cu manuscrisul. Procesul de digitalizare a fost realizat de către Editura Didactică şi Pedagogică, însă conceptul aparţine integral autorului/coautorilor”, a completat Andronescu.
Precizările solicitate de senatorul USR Dan Lungu şi oferite de Ecaterina Andronescu vin după ce mai multe greşeli au fost descoperite, înainte de începerea anului şcolar, în manualul de Geografie pentru clasa a VI-a şi în cel de Biologie tot pentru elevii din clasa a VI-a, iar Ministerul Educaţiei a trimis o erată în şcoli.
La rândul său, senatorul USR Dan Lungu spune putem presupune că cei care au făcut manualele au avut drepturi de autor.
„Cum ministerul nu a precizat şi tipul de contract încheiat cu grupurile de autori, putem presupune că acestora li s-au făcut contracte pe drepturi de autor, practică des întâlnită în astfel de situaţii. Asta înseamnă că, eliminând cota forfetară de 40% şi aplicând impozitul pe venit de 10%, onorariile nete au fost de 23.500 de lei, 32.900 de lei şi 42.300 de lei, în contextul în care pe drepturile de autor, conform modificărilor fiscale din anul 2018, nu se plătesc nici contribuţii la sănătate şi nici la pensii”, a precizat senatorul USR, Dan Lungu, printr-un comunicat de presă.
Mai multe greşeli au fost depistate la manualele şcolare, înainte de începerea anului. La acel moment, Ministerul Educaţiei a cerut retipărirea manualelor, pentru că o simplă erată nu ar fi acoperit erorile. Editura Didactică şi Pedagogică a acoperit costurile pentru retipărire, însă a anunţat că îi va acţiona în instanţă pe autori.
Citește pe alephnews.ro: EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e pe locul 2 acum
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:48
-
astăzi, 22:48
BREAKING NEWS Alegeri prezidenţiale. Noi rezultate EXIT-POLL. Ciolacu scade, Lasconi şi Georgescu cresc