Câţi copii români se nasc în Spania. Iată ce arată datele obinute de ZF de la autorităţile spaniole

Numărul copiilor născuţi în Spania a înregistrat o scădere constantă şi semnificativă în ultimii 14 ani, după cum arată datele de la Institutul Naţional de Statistică al Spaniei, transmise la solicitarea Ziarului Financiar.

Urmărește
4154 afișări
Imaginea articolului Câţi copii români se nasc în Spania. Iată ce arată datele obinute de ZF de la autorităţile spaniole

♦ În 2022, ultimul an pentru care există date, numărul copiilor născuţi din mame românce a ajuns la 6.682, pe când în 2009 numărul lor era de 11.920

Numărul copiilor născuţi în Spania a înregistrat o scădere constantă şi semnificativă în ultimii 14 ani, după cum arată datele de la Institutul Naţional de Statistică al Spaniei, transmise la solicitarea Ziarului Financiar.

Aşadar, statisticile arată că există o tendinţă generală de scădere în numărul de copii născuţi din mame românce în Spania, de la 11.920 în 2009 la 6.682 în 2022. Aceasta reprezintă o reducere de aproximativ 44% pe parcursul celor 14 ani. Deşi trendul general este descendent, ritmul de scădere a variat de-a lungul anilor. Cele mai mari scăderi anuale au fost în 2020 (-10,18%) şi 2021 (-10,01%).

În anii 2010, 2014 şi 2015 s-au observat mici creşteri în numărul de naşteri, sugerând o uşoară fluctuaţie în trendul descendent. Scăderea mai abruptă a început cu anul 2018 şi a continuat în anii 2020 şi 2021, scăderi ce pot fi corelate cu incertitudinile economice şi sociale, inclusiv cu efectele pandemiei de COVID-19.

Comunitatea românească din Spania reprezintă una dintre cele mai mari comunităţi de imigranţi din această ţară. Începând cu anii 1990 şi accelerând după aderarea României la Uniunea Europeană în 2007, un număr semnificativ de români au emigrat în Spania în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit şi a unor condiţii de viaţă mai bune.

Per total, sursa citată arată că 141.985 de copii s-au născut acolo din mame românce în ultimii 14 ani pentru care există date. În perioada 2014-2016, numărul naşterilor a arătat o oarecare stabilitate, cu variaţii minore între ani, ceea ce poate sugera factori temporari de stabilizare. În general, datele indică o continuare a trendului descendent, fără semne clare de redresare semnificativă în ultimii ani.

Ziarul Financiar a mai scris despre cum numărul copiilor născuţi din mame românce în ţări europene precum Germania şi Franţa. În Germania, de exemplu, s-au născut 154.000 de copii români în ultimii 23 de ani, după cum arată datele de la Oficiul Federal de Statistică (Destatis) din Germania, transmise la solicitarea ZF.

Una dintre mamele care a născut în Germania în această perioadă este Alina P., o tânără ce născuse anterior un copil în Spania şi care a plecat de acolo după ce situaţia economică a familiei sale devenise dificilă.

O altă comunitate mare de români este în Franţa, unde numărul cumulat al copiilor născuţi din mame românce după Revoluţie şi până în 2022 a ajuns la aproape 68.700, conform celor mai recente date de la Institutul Naţional de Statistică din Franţa.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici