Video Câţiva studenţi moldoveni au pichetat sediul Ambasadei R. Moldova

Câţiva studenţi moldoveni au pichetat, miercuri, sediul Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti, solicitând informaţii despre ce se petrece în ţara lor şi despre formalităţile care le-ar fi necesare pentru a putea ajunge acasă.

Urmărește
11 afișări

Protestul a fost neautorizat, motiv pentru care cei circa 20-30 de moldoveni, dar şi români solidari cu cauza lor, au fost deseori luaţi la întrebări de jandarmii care păzeau sediul misiunii diplomatice şi care le cereau, răbdător, să prezinte autorizaţia sau să plece.

O parte din grupul de protestatari a susţinut că se află acolo pentru a solicita informaţii oficiale despre regimul de la frontiera româno-moldovenească şi despre formalităţile pe care ar trebui să le facă pentru a putea pleca acasă, în ţara lor.

O altă parte însă a susţinut că se află acolo din solidaritate cu prietenii, familiile şi colegii lor din Republica Moldova, care trăiesc în zilele acestea într-un regim de dictatură.

Această diferenţă de viziune a dus chiar la dispute, manifestanţii luându-se la ceartă atât pe motive ideologice, dar şi pe raţiuni ce ţineau de organizarea celor prezenţi. Unii doreau să ia atitudine şi chiar să scandeze lozinci pentru a determina personalul diplomatic din Ambasadă să iasă şi să discute cu ei, iar alţii îndemnau la calm şi, răspunzând solicitărilor jandarmilor, să plece din faţa sediului păzit pe care nu erau autorizaţi să-l picheteze.

Timp de peste o oră cât a durat protestul, cei prezenţi au discutat, pe rând, printr-un interfon, cu personalul diplomatic. Cei ce se aflau înăuntru - şefa de cabinet a ambasadorului şi un director administrativ, aşa cum a comunicat o voce de femeie prin interfon - au promis chiar, la un moment dat, că vor ieşi în câteva minute pentru a răspunde întrebărilor cetăţenilor moldoveni aflaţi în stradă. Totuşi, minutele au trecut, iar cei dinăuntru nu s-au arătat, limitându-se la a le da celor prezenţi răspunsuri pe care le aflau din presă.

"Acum câteva minute am văzut la televizor că vămile sunt deschise", le-a spus femeia, prin interfon, celor prezenţi. Totuşi, în ciuda insistenţelor acestora de a li se da informaţii oficiale, angajata Ambasadei a repetat de câteva zeci de ori că misiunea diplomatică de la Bucureşti nu deţine nicio informaţie oficială de la Chişinău şi că tot ce ştie află din presă.

Protestatarii au fost plimbaţi de pe un trotuar pe altul, legitimaţi pe rând şi rugaţi să plece. Au făcut-o doar după ce au dat declaraţii jurnaliştilor, prezenţi în număr aproximativ egal cu moldovenii în faţa Ambasadei.

La un moment dat, pe Aleea Alexandru, strada pe care se află sediul Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti, a trecut liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, aflat pe scaunul din dreapta într-o maşină neagră de teren. Ajuns în dreptul lor, liderul PRM i-a făcut semn şoferului să încetinească şi, din mersul maşinii, a coborât geamul şi le-a adresat un "Sunt alături de voi", după care şi-a continuat drumul.

(Material realizat de Ovidiu Vanghele; ovidiuv@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici