- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Catolicii, reformaţii şi unitarienii din România sărbătoresc Paştele (VideoProTv)
Mii de credincioşi români de confesiune romano-catolică, reformată şi unitariană sărbătoresc, astăzi, prima zi de Paşte.
Peste o mie de credincioşi romano-catolici din Cluj-Napoca au participat, sâmbătă noaptea, la slujba de Înviere la Biserica "Sfântul Mihail" din municipiu, oficiată în limbile maghiară şi latină.
Enoriaşii au venit la biserică sâmbătă seara, la ora 20.00, iar după slujbă, la ora 23.00, au înconjurat, cu lumânări aprinse în mâini, Piaţa Unirii, unde este situat lăcaşul de cult, simbolizând astfel Drumul Crucii. În faţa mulţimii s-a aflat un preot cu o cruce în mână.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
Şi credincioşii români de religie romano-catolică s-au rugat la Biserica Piariştilor din municipiu, sfinţită în anul 1725. Pentru prima dată după zece ani, acest lăcaş de cult, aflat în renovare până acum, a fost înconjurat de sute de credincioşi.
Potrivit tradiţiei, duminică dimineaţă româno-catolicii au mers la biserică şi au dus coşuri cu mâncare pentru ca bucatele să fie sfinţite de preoţi, aceasta marcând încheierea postului Paştelui.
În cursul zilei de luni, bărbaţii de etnie maghiară din judeţul Cluj vor merge la udat, obicei care presupune stropirea fetelor cu parfum.
Peste şase mii de credincioşi romano-catolici, reformaţi şi unitarieni au participat, duminică dimineaţă, în piaţeta din faţa Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc, la ritualul sfinţirii bucatelor, care marchează încheierea postului Paştelui, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Mii de oameni s-au adunat de la primele ore ale dimineţii în faţa Palatului Administrativ, având coşuri cu ouă roşii, cozonac, miel umplut, ceapă verde şi vin, care au fost sfinţite de un sobor de preoţi, în frunte cu episcopul romano-catolic Tamas Jozsef. Slujba de sfinţire a bucatelor a durat aproximativ o jumătate de oră, fiind oficiată în limba maghiară.
După slujbă, oamenii au plecat acasă, unde, potrivit obiceiului, fiecare membru al familiei gustă din bucatele sfinţite. Acest ceremonial de sfinţire a bucatelor reprezeintă sfârşitul postului Paştelui, care a durat 40 de zile.
Sâmbătă seara, mii de oameni au luat parte la slujba de Înviere în toatele bisericile din municipiul Miercurea Ciuc, au înconjurat lăcaşul de cult, cu lumânări aprinse în mâini, pe care le-au dus acasă apoi. Potrivit tradiţiei, oamenii au dus Lumina acasă şi au aprins cu aceasta o lumânare care va sta timp de trei zile pe masă.
În satele din Haghita, oamenii au petrecut noaptea de Înviere la biserici, iar duminică dimineaţa preoţii au sfinţit bucatele.
În judeţul Harghita, 85 la sută din populaţie este de rit catolic, reformat şi unitarian şi sărbătoreşe acum Paştele.
Arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Gyorgy Jakubinyi, a transmis, duminică, tuturor credincioşilor catolici, cu ocazia sărbătorii Învierii Domnului, un mesaj în care le aminteşte că "sărbătoarea Paştelui este premergătoarea bucuriei veşnice aici pe pământ".
Arhiepiscopul le-a reamintit celor câteva zeci de credincioşi prezenţi, duminică, la slujba de la Catedrala Arhiepscopală Romano-Catolică din Alba Iulia faptul că Papa Ioan Paul al II-lea a dat un nou imbold pelerinajelor străvechi creştine.
Arhiepiscopul i-a îndeamnat pe credincioşi să sărbătorească cu bucurie, pentru că sărbătoarea Paştelui este premergătoarea bucuriei veşnice aici pe pământ.
Primăria localităţii Bălan, judeţul Harghita, împarte 1004 ouă roşii credincioşilor catolici şi reformaţi cu ocazia Paştelui catolic, urmând să împartă acelaşi număr de ouă şi credincioşilor ortodocşi, suma lor reprezentând anul 2008.
Ouă roşii şi cozonac au primit toţi credincioşii care au participat la slujba din Duminica Paştelui la Biserica romano-catolică şi la cea reformată din localitate.
"Este un gest de respect şi de credinţă faţă de cetăţenii noştri care astăzi celebrează Paştele”, a declarat primarul Bălanului, Mihai Mereş.
Sute de catolici din Bistriţa au participat, duminică, la slujba de Paşte oficiată în limbile română şi maghiară, numărul lor fiind atât de mare încât nu au încăput în Biserica Sfânta Treime din centrul oraşului.
Slujba a fost oficiată de protopopul catolic al Bistriţei Gered Peter şi a început la ora 9.00 în limba română şi la 11.00 în limba maghiară. Imediat după Liturghie, protopopul a sfinţit bucatele pascale aduse de credincioşi în coşuri împletite şi frumos decorate.
Catolicii au venit la biserică dis de dimineaţă, după ce sâmbătă seara au participat la Vigilia Pascală. Aceasta a început la ora 22.00 şi a constat în binecuvântarea focului, a apei de botez şi a lumânării de Paşte.
În schimb, enoriaşii Bisericii Evanghelice Confesiunea Augustană din Bistriţa, majoritatea etnici germani, au ales să ţină slujba de Paşte în incinta Casei Parohiale deoarece biserica nu este încălzită.
La rugăciunile din ziua de Paşte s-au strâns mai puţin de o sută de credincioşi protestanţi care frecventează Biserica Evanghelică din Bistriţa.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO