Mii de credincioşi catolici, reformaţi şi evanghelici sunt aşteptaţi să ia parte la slujba de Înviere sâmbătă seară.
Oamenii se vor aduna în catedrale la slujba numita Vigilia Pascală, slujba Învierii Domnului. Potrivit tradiţiei, credincioşii vor înconjura lăcaşurile de cult, cu lumânări aprinse în mâini, pe care le vor duce apoi acasă. Cu această lumină, oamenii urmează să aprindă lumânările care vor sta timp de trei zile pe masă.
„Sâmbătă seara la ora 7 începem sfânta Liturghie, prin binecuvântarea Focului, prin binecuvântarea Lumânării Pascale, după care intrăm în biserică, se continuă Sfânta Liturghie, după Liturghie va urma o ceremonie scurtă la mormântul lui Iisus, şi apoi va avea loc Învierea despre care ne amintim în fiecare an, ceremonia se va încheia cu o procesiune în faţa Basilicii Maria Radna. Duminică este cea mai importantă sărbătoare a tuturor creştinilor, Învierea Domnului, ne amintim de Învierea Domnului, şi sigur ne amintim de învierea fiecăruia dintre noi, şi noi, aşa cum Christos a murit, dar după trei zile a înviat, şi noi, fiecare care credem în Christos, vom avea parte de această înviere la sfârşitul lumii”, a declarat, pentru MEDIAFAX, părintele paroh al Basilicii Papale Maria Radna Maria Radna, Andreas Reinholz.
În Duminica Paştelui slujbele vor începe la ora 8:00 cu liturghia de dimineaţă şi binecuvântarea bucatelor pascale.
În judeţul Harghita, 85 la sută din populaţie este de rit catolic, reformat şi unitarian şi sărbătoreşte duminică Paştele.
În România, aproximativ un milion de catolici sărbătoresc duminică Paştele, cele mai mari comunităţi fiind în Transilvania.
O importantă comunitate de catolici de etnie poloneză şi germană se găseşte, de asemenea, în Bucovina.