Cauţiune de 1 milion de lei, plătită pentru eliberarea lui Călin Stoia. Instanţa a respins cererea de eliberare
Omul de afaceri Călin Stoia, director general al Brantner România, arestat pentru dare de mită în dosarul de corupţie al primarului Sorin Apostu, rămâne în arest după ce Curtea de Apel Cluj i-a respin marţi cererea de eliberare pe cauţiune, sentinţa putând fi atacată însă cu recurs. Avocaţii omului de afaceri au înregistrat dovada plăţii cauţiunii de un milion de lei fixată de instanţă.
Călin Stoia (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)
Curtea de Apel Cluj a respins, marţi după-amiază, cererea de eliberare pe cauţiune depusă de omul de afaceri Călin Stoia, directorul general al Brantner România, arestat pentru dare de mită în acelaşi dosar cu primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu.
Banii depuşi drept cauţiune, adică un milion de lei, urmează să fie restituiţi într-un cont.
Sentinţa poate fi atacată cu recurs în termen de 24 de ore.
Călin Stoia nu a comentat decizia instanţei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
În faţa instanţei care a judecat cererea, apărătorii lui Stoia au cerut eliberarea acestuia pe cauţiune motivând că el nu ar încerca să influenţeze desfăşurarea anchetei şi că suma depusă este o garanţie că Stoia ar respecta măsurile impuse de instanţă în cazul în care ar fi eliberat.
Avocatul Sergiu Bogdan, apărătorul lui Stoia, a afirmat că acesta trebuie eliberat pe cauţiune pentru că nu se va sustrage anchetei şi nici nu va încerca influenţarea probelor sau a martorilor.
În plus, Bogdan a spus că este ilogic ca Stoia să dea mită primarului în 2010 pentru a câştiga o licitaţie care avusese loc în 2009 şi cu care primarul nu avea nicio legătură.
"Am depus această cauţiune pentru că judecătorul care l-a arestat a spus că acesta, lăsat în libertate, nu ar oferi destule garanţii că nu va săvârşi alte infracţiuni şi că nu va influenţa ancheta. Această cauţiune este o garanţie clară care arată că Stoia nu se va sustrage şi nu va influenţa pe nimeni, pentru că pierderea pentru el ar fi substanţială. În plus, banii au fost adunaţi de la familie şi prieteni într-un fel de chetă publică, oamenii care au adunat aceşti bani cred că Stoia este nevinovat, astfel că pe Stoia este şi o presiune morală, astfel că, dacă va încălca ceea ce impune instanţa, va trebui să restituie banii din proriul buzunar", a spus avocatul.
Sergiu Bogdan a adăugat că dosarul lui Stoia este asemănător cu cel al lui Strauss-Kahn, unde cauţiunea stabilită a fost de cinci milioane de dolari, iar apoi parchetul a renunţat la acuzaţii.
"Seamănă aceste două situaţii, peste câţiva ani ne vom uita cu alţi ochi la acest dosar. În plus, eliberarea pe cauţiune presupune şi alte obligaţii pentru Stoia, apoi acesta nu este o persoană publică, iar un alt motiv pentru eliberare este acela că alte persoane acuzate de aceeaşi infracţiune nu sunt arestate. De exemplu, Aspazia Droniuc a oferit bani mai mulţi drept mită şi nu este arestată", a spus Sergiu Bogdan în faţa instanţei.
Referitor la acuzaţia procurorilor că Stoia ar fi încercat să distrugă un hard disk de la un calculator de la birou, avocatul a spus că acesta doar şi-a cumpărat un calculator şi urma să transfere datele de pe hardul vechi pe unul nou.
Potrivit sursei citate, un alt motiv pentru care Stoia ar trebui eliberat este că are afecţiuni medicale la nivelul coloanei, care, în lipsa fizioterapiei, ar putea duce la nevoia unei intervenţii chirurgicale.
De celealtă parte, procurorul DNA a spus că solicitarea de eliberare este netemeinică, suma depusă nu este o garanţie suficientă şi că din probele de până acum de la dosar există date certe că Stoia a încercat să influenţeze mersul anchetei şi aflarea adevărului.
"Există convorbiri din care rezultă că Stoia a încercat să ascundă hard disk-ul din calculatorul de la birou. Solicit respingerea cererii ca neîntemeiată şi restituirea cauţiunii", a spus procurorul DNA.
Având ultimul cuvânt, Stoia a spus că nu avea intenţia să distrugă hardul pentru că, dacă ar fi vrut, avea destul timp să facă asta, că starea de sănătate i se agravează şi că îşi va da demisia din toate funcţiile pe care le deţine la diverse firme până la judecarea pe fond a dosarului.
"Voi respecta condiţiile impuse de instanţă", a spus Stoia.
Ulterior, Curtea de Apel s-a pronunţat asupra cererii de eliberare pe cauţiune, respingând-o.
Magistraţii Curţii de Apel Cluj au stabilit, vineri, o cauţiune de un milion de lei pentru eliberarea lui Călin Stoia, iar solicitarea sa de punere în libertate este judecată marţi.
Vineri, magistraţii Curţii de Apel Cluj au verificat condiţiile formale de admisibilitate a cererii de eliberare provizorie pe cauţiune a lui Călin Stoia, directorul general al Brantner România, arestat pentru dare de mită.
Ei au stabilit că solicitarea este admisibilă şi au fixat cauţiunea la un milion de lei.
Sergiu Bogdan, avocatul lui Stoia, spunea că această sumă este de cinci ori mai mare decât orice cauţiune stabilită până acum în România.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, şi directorul general al Brantner România, Călin Stoia, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, în noaptea de 10 spre 11 noiembrie, în baza unor mandate emise pe numele lor de Curtea de Apel Cluj. Apostu a fost arestat pentru luare de mită, iar Stoia pentru dare de mită.
Cei doi au făcut recurs la măsura arestării preventive, însă ICCJ le-a respins solicitările.
Potrivit DNA, Sorin Apostu a primit, în perioada 2009-2011, 94.000 de euro pentru a încheia contracte de salubrizare şi asigurare a parcului auto al regiilor subordonate CL Cluj, banii fiind încasaţi de la firmele beneficiare ale contractelor prin cabinetul de avocatură al soţiei sale.
Soţia primarului municipiului Cluj-Napoca, Monica Undina Apostu, este şi ea învinuită în acest dosar.
În acest dosar sunt cercetaşi pentru dare de mită şi oamenii de afaceri Simion Mureşan (Electrogrup), Călin Stoia (director general al Brantner România), şi Mustafa Bekar (asociat la Kiat Group Construct).
Firma Brantner - Vereş a câştigat, alături de compania Rosal Grup, licitaţia organizată de Primăria Cluj-Napoca, în 4 iunie 2009, privind concesiunea serviciului de salubrizare menajeră, fiecare adjudecându-şi un sector al municipiului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO