Cauza septicemiilor severe, identificată în opt ore. Cât a costat echipamentul medical de la "Matei Balş"

Institutul "Matei Balş" va putea să identifice, în maximum opt ore, germenii care provoacă maladii grave, inclusiv septicemia severă, echipamentul cu care vor fi făcute analizele, unic în România şi al şaptelea în UE, urmând să fie pus în funcţiune din 1 decembrie.

Urmărește
379 afișări
Imaginea articolului Cauza septicemiilor severe, identificată în opt ore. Cât a costat echipamentul medical de la "Matei Balş"

Directorul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Vom pune în funcţiune la 1 decembrie acest nou echipament pentru analiză prin metode moleculare. Acum este în probe. Un astfel de echipament costă aproximativ 600.000 de euro. Cu el poate fi pus un diagnostic în cel mult opt ore, adică între şase şi opt ore. Astfel, speranţa de viaţă la un pacient cu septicemie creşte simţitor. Mai mult, costul unei analize pentru stabilirea diagnosticului este de 150 de euro, iar costul pentru un pacient tratat în terapie este de 2.000 de euro pe zi", a declarat Adrian Streinu-Cercel, managerul unităţii sanitare, cu ocazia Zilelor Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală.

Profesorul Adrian Streinu-Cercel a precizat că institutul dispune de aparatură de ultimă generaţie în dotarea laboratoarelor şi a secţiilor de terapie intensivă, care permite diagnosticul precoce şi de mare precizie, şi respectiv salvarea de vieţi.

"Suntem încă la început în utilizarea tehnicilor de genetică moleculară (PCR) de identificare a virusurilor HIV, hepatitic B, C, HPV, micobacteriilor TB atipice şi a altor germeni. Echipamentul pe care l-am achiziţionat este primul din România şi al şaptelea în Uniunea Europeană", a mai spus Adrian Streinu-Cercel.

El a ţinut să sublineze faptul că noua tehnologie permite stabilirea unui diagnostic în cel mult opt ore în cazul unui pacient critic sever, chiar şi în şocul toxicoseptic.

"Fără un tratament adecvat, un astfel de bolnav pierde 7,3 la sută şansa de supravieţuire pe oră. O astfel de investigaţie costă 150 de euro, dar tratamentul până la stabilirea unui diagnostic fără o analiză de acest tip costă 2.000 de euro pe zi", a mai spus managerul Institutului "Matei Balş".

Adrian Streinu-Cercel a adăugat că un alt pas în dezvoltarea medicală a institutului îl reprezintă diversificarea tehnicilor de genetică moleculară (PCR), ca principală modalitate de diagnostic a tuturor infecţiilor, dar şi în scop de stabilire a patogenităţii agenţilor infecţioşi şi a prognosticului, de monitorizare a tratamentului specific şi cercetare epidemiologică, concomitent cu asigurarea gradului de protecţie a personalului şi a mediului într-o reţea integrată de boli infecţioase.

Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" este printre primele patru spitale din România care au fost acreditate, a anunţat, cu aceeaşi ocazie, preşedintele Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor, Florin Valentin Petrache, care a felicitat conducerea instituţiei pentru această performanţă.

"Acreditarea este un pas foarte important în viaţa unui spital, respectiv a unui institut, care certifică calitatea serviciilor. Institutul Naţional de Boli Infecţioase «Prof. Dr. Matei Balş» este prima unitate sanitară de stat din România certificată ISO 9001:2000 pentru calitatea serviciilor de asistenţă medicală de specialitate, în prezent fiind certificată ISO 9001:2008. De asemenea, laboratoarele au fost acreditate, astfel că acreditarea de către Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor (CoNAS), instituţia responsabilă cu definirea şi implementarea procesului de acreditare a spitalelor, a venit pe un drum neted", a precizat Adrian Streinu-Cercel.

Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" este afiliat instituţiilor internaţionale de supraveghere a bolilor infecţioase (ECDC, EuroAIDS) şi este parte din planul internaţional de măsuri privind emergenţa şi reemergenta bolilor infecto-contagioase (SARS, gripă), în sensul intervenţiei rapide în caz de situaţii speciale, conform Întâlnirii G8.

De asemenea, institutul coordonează, din partea Ministerului Sănătăţii, Programul de gripă - intervenţie pre-pandemică şi are ca prioritate întărirea capacităţii de intervenţie rapidă în caz de atac bio-terorist, a adăugat Streinu-Cercel.

La Institutul "Matei Balş" sunt investigaţi zilnic aproximativ 500 de pacienţi, spitalul funcţionând cu 700 de paturi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici