Cazanciuc: Agreez ca atribuţii ale ministrului Justiţiei în numirea procurorilor să treacă la CSM

Ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc a declarat, duminică, la emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV, că agreează ideea ca unele dintre atribuţiile aferente funcţiei pe care o ocupă în procedura de numire a procurorilor la conducerea Ministerului Public să treacă la CSM.

Urmărește
177 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc: Agreez ca atribuţii ale ministrului Justiţiei în numirea procurorilor să treacă la CSM

Cazanciuc: Agreez ca atribuţii ale ministrului Justiţiei în numirea procurorilor să treacă la CSM

Ministrul Robert Cazanciuc a vorbit la Pro TV despre numirea celor şase procurori la şefia Ministerului Public şi despre ocuparea celorlalte funcţii vacante la conducerea acestui minister.

"În afară de discuţii cu procurorii-şefi deja instalaţi, cu CSM şi cu preşedintele în consultare, nu voi avea alte discuţii cu altcineva", a declarat Robert Cazanciuc privind propunerile pe care urmează să le facă pentru ocuparea posturilor vacante la şefia parchetelor.

Cazanciuc a mai spus că nu este "nici vorbă de algoritm politic", în felul în care urmează să fie numiţi ceilalţi procurori la şefia parchetelor, precizând că va discuta cu preşedintele Traian Băsescu propunerile de numire pentru a se asigura că procedura poate fi finalizată cu succes.

Întrebat dacă ar vrea să schimbe procedura de numire a procurorilor, Cazanciuc a spus că acesta este subiectul unei discuţii pe care a avut-o deja cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ministrul Justiţiei a menţionat că procedura actuală este una care a fost stabilită în 2005, deşi în 2004 fusese agreată o altă procedură cu Comisia Europeană, precizând că deocamdată nu a fost elaborat un act normativ pentru schimbarea ei.

"Dar în discuţiile preliminare avute cu colegii din CSM, s-a pus această problemă, ca o parte din atribuţiile ministrului în momentul de faţă să treacă la CSM şi nu am nimic împotrivă", a mai declarat Cazanciuc.

Întrebat cum va fi evaluată activitatea procurorului general Tiberiu Niţu, Cazanciuc a enumerat ca criterii soluţionarea dosarelor de corupţie şi de crimă organizată şi creşterea încrederii populaţiei în activitatea procurorilor.

"Dacă domnul Niţu a fost sau nu o alegere bună putem să vedem după un anumit interval de timp. Dacă o să vedem un trend pozitiv pe dosare de corupţie, de crimă organizată, dacă o să vedem o uşoară, în următoarele luni, încredere a populaţi în ceea ce fac procurorii, putem să avem semnale că suntem pe un drum bun", a spus Cazanciuc.

Întrebat dacă anchetarea şi condamnarea unui ministru reprezintă de asemnea un criteriu, Cazanciuc a răspuns că "nu i-a cerut nimeni domnului Niţu să ancheteze un ministru" şi că "o mică infracţiune împotriva unei persoane la un nivel de primă instanţă este la fel de importantă până la urmă faţă de respectarea unor valori în societate ca şi încălcarea legii de către un ministru".

Ministrul Cazanciuc a precizat că va avea, de săptămâna viitoare, discuţii cu procurorii numiţi la şefia parchetelor pentru a face propuneri privind celelate funcţii ce trebuie ocupate şi că estimează că în 10 zile va putea face nominalizări.

Noii şefi ai PICCJ, DNA şi DIICOT au fost instalaţi în funcţii joi, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Ministerul Public, la care a participat şi premierul Victor Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, miercuri, că a semnat decretele de numire în funcţii pentru toţi cei şase procurori nominalizaţi la funcţiile de conducere din parchete.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a trimis preşedintelui Traian Băsescu, în 10 mai, propunerile de numire în funcţiile de conducere de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, DNA şi DIICOT.

Robert Cazanciuc a transmis şefului statului propunerile de numire a lui Tiberiu Mihail Niţu în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a lui Dimitrie Bogdan Licu în funcţia de prim-adjunct al procurorului general şi a lui Codruţ Olaru în funcţia de adjunct al procurorului general.

Totodată, ministrul Justiţiei a înaintat preşedintelui propunerile de numire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a Alinei Mihaela Bica în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigaţie a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) şi a Elenei Georgiana Hosu în funcţia de adjunct al procurorului şef al DIICOT.

În 10 mai, Consiliul Superior al Magistraturii a trimis ministrului Justiţiei avizele pozitive, motivate, pentru cei şase candidaţi propuşi în funcţiile de conducere de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, DNA şi DIICOT.

Cei şase candidaţi propuşi pentru funcţiile de conducere din Ministerul Public au primit, în 9 mai, aviz pozitiv din partea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit Legii 303/2004, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

 

Şeful statului poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere din Ministerul Public.

Toate cele şase nominalizări au fost făcute la 3 aprilie de premierul Victor Ponta, care era atunci şi ministru interimar al Justiţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici