Cazanciuc: Amnistierea şi graţierea pot fi, de principiu, o soluţie dacă au suport popular

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, luni, că amnistierea şi graţierea pot fi, de principiu, o soluţie dacă au suport popular, în condiţiile în care România se află pe primul loc în UE la condamnările CEDO pentru nerespectarea condiţiilor minime din penitenciare.

Urmărește
347 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc: Amnistierea şi graţierea pot fi, de principiu, o soluţie dacă au suport popular

Cazanciuc: Amnistierea şi graţierea pot fi, de principiu, o soluţie dacă au suport popular (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Cazanciuc a precizat că MJ a emis, înainte ca el să fie ministru, un aviz negativ la iniţiativa legislativă privind aministierea şi graţierea.

"S-a spus foarte clar că România are o ploblemă cu sistemul penitenciar, cu tot ce înseamnă suprapopulare. De aceea suntem, din păcate, pe primul loc în cadrul UE la condamnările CEDO pentru nerespectarea condiţiilor minime din penitenciare. De principiu, poate fi o soluţie, numai că o asemenea soluţie are nevoie de dezbatere, are nevoie de acceptare populară. Altfel, este foarte greu să decizi amnistie sau graţiere fără un suport popular", a spus ministrul Justiţiei.

El a menţionat că ministerul pe care îl conduce a dat aviz negativ "pe un proiect concret".

"Dacă se fac modificări, dacă sunt şi alte propuneri, ne putem pronunţa doar când avem un text concret. Această analiză asupra condiţiilor din penitenciare şi asupra condamnărilor de la CEDO trebuie făcută. Că o facem în acest cadru, că o facem în alt cadru, nu o să o putem evita, pentru că altfel vom continua să fim primul stat condamnat din Uniune care nu respectă standardele din penitenciare", a afirmat Robert Cazanciuc.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor nu va mai discuta, luni, proiectul privind amnistierea, deputatul PNL Alina Gorghiu precizând că reprezentanţii PSD au cerut amânarea dezbaterii acestui proiect.

"La începutul şedinţei, grupul PNL a solicitat punerea proiectului pe ordinea de zi, s-a votat şi, pe urmă, colegii noştri din PSD au spus că nu au înţeles exact ce propunere a fost făcută, că nu au mandat, motiv pentru care s-a repus la vot şi s-a amânat proiectul", a precizat Gorghiu.

Ea a relatat că deputaţii PSD au spus că într-o săptămână vor obţine un mandat din partea conducerii partidului pentru a-şi formula un punct de vedere.

Gorghiu a adăugat că PNL a cerut discutarea acestui proiect deoarece este controverat şi trebuie respins, iar premierul Victor Ponta a spus, la începutul lunii februarie, că este un proiect în care nu crede.

"Raportul există, este tot cu aviz negativ de la Ministerul Justiţiei, au trecut mai mult de două săptămâni de când aveam termen de la plen, ca urmare nu văd de ce să nu-l punem pe ordinea de zi pentru a putea să-l respingem", a mai spus Gorghiu.

Înainte de audierea deputatului PSD Vlad Cosma, Comisia juridică decisese, la propunerea deputatul PNL Vasile Varga, să discute, în a doua parte a zilei, proiectul privind amnistierea.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, luni, că proiectul de lege privind amnistierea şi graţierea va fi reintrodus pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, el spunând că le-a cerut deputaţilor liberali să îl respingă, pentru a fi încheiat un subiect care nu face bine Parlamentului.

"Am convenit cu deputaţii din Comisia juridică să reintroducă pe ordinea de zi proiectul de lege pentru graţiere şi amnistiere şi am cerut să fie repins ca să nu mai planeze o tema falsă - că s-ar dori prin acest demers (...) să ridice deasupra sau în afara legii colegi parlamentari. Prin Comisia juridică se introduce pe ordinea de zi şi am cerut să respingem acest proiect ca să încheiem un subiect care nu face bine nici imaginii Parlamentului şi nici USL", a declarat Crin Antonescu.

Premierul Victor Ponta declara, recent, că proiectul de lege privind amnistierea şi graţierea nu mai este în acest moment susţinut de PSD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici