Cazanciuc, despre cazul românului din Malaezia: Ministerul Justiţiei asistă Ministerul de Externe pentru o soluţie privind graţierea lui

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, vineri, după bilanţul DIICOT, referitor la situaţia românului din Malaezia condamnat la moarte pentru trafic de droguri, că MJ asistă MAE în găsirea unei soluţii pentru graţierea acestuia.

Urmărește
217 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc, despre cazul românului din Malaezia: Ministerul Justiţiei asistă Ministerul de Externe pentru o soluţie privind graţierea lui

Robert Cazanciuc (Imagine: Mediafax Foto / Octav Ganea)

"Sperăm să aibă câştig de cauză după judecarea căilor extraordinare de atac. Dacă nu, cu siguranţă va fi nevoie de un demers politic pentru a găsi o soluţie care să îl salveze", a precizat Cazanciuc.

Ionuţ Alexandru Gologan, un tânăr de 23 de ani din judeţul Prahova, a fost arestat pentru trafic de droguri şi condamnat la pedeapsa capitală în Malaezia. Verdictul în primă instanţă a fost dat pe 16 octombrie 2013, fiind contestat.

Curtea de Apel din Putrajaya, a decis pe 16 februarie, respingerea apelului şi menţinerea sentinţei primei instanţe.

În urma acestei decizii, avocatul cetăţeanului român a introdus, în regim de urgenţă, cererea de recurs la o instanţă superioară, respectiv Curtea Federală de Justiţie a Malaeziei, în prezent fiind aşteptată decizia autorităţilor judiciare malaeziene privind stabilirea termenului de judecată.

Gologan a fost reprezentat de avocatul ales, iar la şedinţa de judecată a asistat şi un reprezentant al Ambasadei României în Malaezia, a precizat MAE.

Ministerul de Externe a mai precizat că, încă de la arestarea cetăţeanului român, Ambasada României la Kuala Lumpur a întreprins "multiple demersuri pe canalele diplomatice şi consulare în vederea acordării asistenţei de specialitate în beneficiul acestuia, în special pentru identificarea căilor optime de apărare, în scopul evitării pedepsei capitale". În acest sens, au existat contacte la nivelul miniştrilor afacerilor externe ai României şi Malaeziei.

De asemenea, în continuarea demersurilor vizând salvarea vieţii cetăţeanului român, reprezentanţii Ambasadei României în Malaezia "ţin permanent legătura cu avocatul acestuia - un avocat de renume internaţional, specializat pe cazurile de trafic de droguri pasibile de condamnarea la pedeapsa capitală".

Totodată, MAE subliniază că au fost întreprinse numeroase demersuri la nivel diplomatic ce au vizat realizarea unor schimburi de experienţă cu statele membre ale Uniunii Europene şi cu alte state terţe care au gestionat cazuri similare, precum şi cu organizaţii internaţionale specializate în strategiile de evitare a pedepsei capitale. Pe plan intern, au fost organizate reuniuni interinstituţionale cu autorităţile române competente, pentru identificarea celor mai eficiente soluţii de gestionare a situaţiei.

Ministerul de Externe va continua, în regim permanent, demersurile de asistare a cetăţeanului român şi va utiliza "toate mecanismele legale conform competenţelor specifice, pentru identificarea unor soluţii destinate salvării vieţii acestuia".

În paralel cu acţiunile derulate, pentru preîntâmpinarea unor astfel de cazuri, MAE a demarat, încă din anul 2013, o amplă campanie de conştientizare adresată cetăţenilor români cu privire la riscurile la care se expun prin transportul de droguri în state ale căror sisteme legislative prevăd pedeapsa cu moartea pentru astfel de infracţiuni.

Promovată sub deviza "Drogurile îţi schimbă destinaţia", campania anti-drog este destinată publicului larg şi informează în legătură cu aspecte mai puţin cunoscute privind legislaţia unor ţări precum Malaezia, precizează MAE.

Gologan a fost ultima dată în comuna natală, Telega, în vara anului 2012, cu o lună înainte de a fi arestat, a declarat, pe 16 octombrie 2013, corespondentului MEDIAFAX primarul localităţii, Ilie Gheorghe precizând că tânărul a plecat apoi în Germania, unde a fost racolat de traficanţi de droguri.

Potrivit acestuia, tânărul provine dintr-o familie dezbinată, fiind crescut de tată şi bunică, după ce mama lui a plecat din Telega în urmă cu mai mulţi ani.

"Face parte dintr-o familie dezbinată. Maică-sa e plecată de mai mulţi ani din localitate. El a rămas cu tatăl şi cu bunica, a fost crescut de bunică. Bunica lui a fost funcţionar public în Primăria Telega. A fost crescut bine, era un copil cuminte, bun la învăţătură, dar ştiţi cum este, când pun mâna grupuri din astea certate cu legile, ajungi unde a ajuns el", a declarat primarul Ilie Gheorghe.

El a precizat că tânărul a mers ultima dată acasă, la Telega, în luna iunie a anului 2012, când a ajutat la ridicarea zidurilor unei case din localitate, primarul catalogându-l drept "un băiat foarte muncitor".

"După aceea a plecat către Germania, acolo a fost racolat de grupuri din astea, care se ocupă şi cu aşa ceva, şi a fost trimis ca transportator, încotro nu pot să vă spun", a afirmat Ilie Gheorghe.

Primarul a spus că, la o lună după ce l-a văzut pe tânăr în localitate, în vara anului 2012, a aflat că el a fost arestat şi trimis în judecată în Malaezia pentru trafic de droguri.

Ilie Gheorghe a spus că bunica tânărului a venit la primărie pentru a fi îndrumată ce să facă să îl ajute pe băiat în timpul procesului, iar primăria a făcut o anchetă socială şi recomandări care să îl ajute în faţa instanţei.

În bagajele tânărului, care lucra ca şofer cu jumătate de normă, au fost descoperite, pe 26 iunie 2012, pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, 1.494 de grame de metamfetamină.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici