Cazanciuc despre Toni Greblă: Nu este plăcut pentru nimeni să fie anchetat un judecător de la CC

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, spune, comentând cazul lui Toni Greblă, care este urmărit penal de DNA, că ”nu este o situaţie plăcută pentru nimeni ca un judecător de la Curtea Constituţională să fie sub anchetă” şi că ”trebuie trase învăţăminte”.

Urmărește
149 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc despre Toni Greblă: Nu este plăcut pentru nimeni să fie anchetat un judecător de la CC

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc (Imagine: ăzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Aflat, vineri, la Ploieşti, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a afirmat, întrebat fiind în ce măsură este afectată imaginea justiţiei de faptul că un judecător al Curţii Constituţionale este urmărit penal de DNA, că ”nu este o situaţie plăcută pentru nimeni”.

”Evident că nu este o situaţie plăcută pentru nimeni ca un judecător de la Curtea Constituţională să fie sub anchetă. Pe de altă parte, faptul că DNA îşi face datoria indiferent de persoane, nu poate să fie decât un lucru foarte bun, remarcat de noi în plan intern, remarcat în plan extern”, a spus Robert Cazanciuc.

Ministrul Justiţiei a adăugat că procesul penal, indiferent de faza în care se află, are şi un rol preventiv pe care unii nu îl înţeleg.

”Din păcate, se întâmplă aceste lucruri. Nu putem decât să luăm act de ele şi să încercăm cu toţii dacă se poate să tragem învăţăminte din acest lucru. Nu este un scop în sine să pedepseşti pe cineva, dar procesul penal, indiferent de faza lui, are şi un rol preventiv important. Din păcate, de foarte multe ori rolul preventiv al procesului penal se pare că nu este înţeles de unii dintre concetăţenii noştri” a adăugat Cazanciuc.

Joi dimineaţă, judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă a fost dus cu mandat la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde procurorii i-au adus la cunoştinţă că este urmărit penal pentru trafic de influenţă, constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii de bani sau bunuri necuvenite.

În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal omul de afaceri Ion Bîrcină, finul lui Greblă şi administratorul mai multor firme, generalul în rezervă Constantin Bartolomeu Săvoiu, Mare Maestru al Marii Loji Naţionale Române -1880, deputaţii PSD Iulian Iancu şi Lucian Şova, membru în Consilul Naţional al PSD, respectiv vicepreşedinte al PSD Bacău, şi Horia Hăhăianu, director în cadrul Transelectrica SA.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2010 - 2015, Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiei de senator (până la data de 18.12.2013, când şi-a început mandatul de judecător la CC) şi ulterior judecător la CC, a pretins şi primit de la Ion Bîrcină, cu titlu de foloase necuvenite, următoarele: în perioada 2010 - 2015, folosinţa gratuită, întreţinerea şi asigurarea pentru un autoturism BMW Serie 5 (înmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate Bîrcină), în echivalent de 56.070 euro; în perioada 2010 - 2015, folosinţa gratuită a unui post telefonic, înregistrat pe una din firmele omului de afaceri; în 2.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare); în octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afişe.

"Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de Bîrcină Ion, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ş.a.)", susţine DNA.

DNA mai susţine că, începând din august 2014, Toni Greblă Toni a făcut demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între finul său, Ion Bîrcină, un cetăţean turc, Victor Dolghi şi Constantin Bartolomeu Săvoiu. Cetăţeanul turc este, conform unor documente din dosar, omul de afaceri Corekci Sevket.

Cei cinci, adaugă anchetatorii, au constituit un grup infracţional organizat pentru a exporta, prin Turcia, produse agro-alimentare către Federaţia Rusă, în ciuda embargoului institutit de aceasta pentru marfa din UE.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, vineri, că a avut o discuţie personală cu Toni Greblă, în care judecătorul constituţional a recunoscut o parte din acuzaţiile procurorilor, respectiv cele referitoare "la rochii, capsatoare, capse".

Preşedintele CC a mai spus că îl sfătuieşte pe Toni Greblă să facă ceea ce îl îndeamnă conştiinţa şi a subliniat că situaţia în care se află judecătorul constituţional aduce prejudicii imaginii Curţii Constituţionale.

"Sigur că face rău, nu poate să facă bine aşa ceva. Nu face bine, mai ales că noi judecăm numai în plen de nouă. Suntem toţi acolo", a spus Zegrean.

Tot vineri, Toni Greblă a declarat, la Antena 3, că probabil la începutul săptămânii viitoare o să anunţe public ce a hotărât în legătură cu evenimentele următoare şi cu poziţia sa, precizând că deocamdată este "sub imperiul emoţiilor produse de această întâmplare".

Greblă a mai spus că, atunci când a fost numit judecător la Curtea Constituţională, ştia că face "obiectul unor preocupări ale unor instituţii ale statului", însă nu ştia că există un dosar de urmărire penală care să îl vizeze. El a precizat că printre aceste "preocupări" ar fi fost ascultarea convorbirilor telefonice, filaj şi supraveghere, dar că nu avea informaţii precise, respectiv în ce dată a început interceptarea sa. Greblă a menţionată că atunci era vorba doar de o bănuială că este pus sub supraveghere, care acum s-a confirmat.

Judecătorul CC a mai spus că nu se teme pentru situaţia în care a ajuns, dar are o mâhnire, pentru că a pus familia în această situaţie şi chiar Curtea Constituţională.

Toni Greblă a precizat că vineri nu merge la Curtea Constituţională, dar luni va fi la CC şi va lua o decizie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici