- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.01.2014, 12:31)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cazanciuc: Dezbatem necesitatea unui cod de conduită politică referitor la justiţie
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, joi, în plenul CSM, că se află în cursul unei dezbateri cu societatea civilă şi cu magistraţii despre necesitatea unui cod de conduită politică referitor la justiţie.
Urmărește
218 afișări
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)
"Sunt în continuare în cursul unei dezbateri cu magistraţii, cu societatea civilă despre necesitatea sau nu a unui cod de conduită politică cu privire la justiţie. Trebuie să stabilim foarte clar jaloane, pe care să ni le asumăm toţi, pe care să le respectăm", a spus Cazanciuc, în şedinţa Plenului CSM, în contextul discutării raportului Inspecţiei Judiciare cu privire la afirmaţiile premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase şi celeritatea soluţionării unor sesizări penale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Facturile la energie ar putea rămâne plafonate şi după 1 aprilie. Anunţul ministrului Burduja
-
Preşedinta Mexicului ripostează la comentariile lui Trump: Unele părţi ale SUA să fie redenumite „America mexicană”
-
Antony Blinken desconsideră comentariile lui Trump: Invazia Groenlandei nu se va întâmpla
Ministrul Justiţiei a adăugat, referitor la afirmaţiile premierului, că, din punctul său de vedere, "anumite declaraţii trebuiau cel puţin nuanţate".
"Vis-a-vis de independenţa sistemului, cred că ar trebui să judecăm mai degrabă faptele, decât anumite declaraţii făcute într-un anumit context. Cel puţin de când sunt eu ministru al Justiţiei, cred că avem destul dovezi prin care Guvernul a sprijinit în mod constant independenţa sistemului judiciar şi a oferit cadrul normativ şi susţinerea financiară pentru ca sistemul să poată funcţiona şi să fie cu adevărat independent", a spus Cazanciuc.
Ministrul Justiţiei a precizat că a aflat despre concluziile raportului Inspecţiei Judiciare din presă, ceea ce, în opinia sa, arată o lipsă de respect faţă de membrii CSM.
"Am văzut un material în această dimineaţă. Cred că este un lucru care arată o lipsă de respect faţă de membrii CSM să aflăm din spaţiul public propunerea unei inspecţii. Nu vom face neapărat o ancheta despre cum a apărut în spaţiul public", a mai spus Cazanciuc.
Declaraţiile premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase şi celeritatea soluţionării unor sesizări penale afectează independenţa justiţiei şi induc un sentiment de neîncredere în rândul populaţiei, potrivit concluziilor din raportul Inspecţiei Judiciare, prezentat joi, în Plenul CSM.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii şi-a însuşit raportul Inspecţiei Judiciare, decizia fiind luată cu majoritate de voturi.
Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, în 8 ianuarie, Inspecţia Judiciară în cazul declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta atât despre condamnarea lui Adrian Năstase, cât şi despre celeritatea soluţionării unor sesizări penale.
Citeşte şi:
Inspecţia Judiciară, sesizată de CSM în urma declaraţiilor lui Ponta despre condamnarea lui Năstase
În sesizarea transmisă Inspecţiei Judiciare, Secţia pentru judecători a CSM arăta că declaraţiile premierului au caracter politic, "iar în raport cu principiul separaţiei puterilor în stat, Consiliul nu poate interveni în disputele de natură politică".
Purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, declara, pentru MEDIAFAX, că în urma sesizării primite de la Consiliul Superior al Magistraturii, IJ va analiza dacă au fost aduse atingeri sistemului judiciar prin declaraţiile făcute de premier în 6 ianuarie. În cadrul acestor verificări vor fi avute în vedere şi declaraţiile premierului Victor Ponta privind sesizările trimise de Guvern la DNA.
Tamara Manea preciza că verificările nu vizează modul în care au fost instrumentate dosarele lui Adrian Năstase.
Inspecţia Judiciară a analizat şi dacă sunt întârzieri nejustificate în verificarea sesizărilor trimise la DNA de Corpul de control al premierului, după ce Victor Ponta a spus că pentru ilegalităţi reclamate de Guvern privind acţiuni ale foştilor guvernanţi nu există răspuns de la Parchet.
Instanţa supremă i-a condamnat în 6 ianuarie, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat, luni seară, la Penitenciarul Rahova.
Premierul Victor Ponta a afirmat că Adrian Năstase este un condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu a instituit din 2005 prin Monica Macovei şi Daniel Morar, principalii săi colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, împotriva adversarilor politici.
Citeşte şi:
Ponta: Năstase este condamnat politic şi victimă a regimului Băsescu, situaţie ca a Iuliei Timoşenko
El a arătat, la România TV, că sentinţa dispusă împotriva lui Năstase, care a fost principala ţintă a lui Băsescu începând din 2005, reprezintă o nedreptate şi a amintit că pentru sesizările de ilegalităţi transmise de Guvern pentru acţiuni ale foştilor guvernanţi nu există niciun răspuns din partea Parchetului.
În acelaşi timp, Ponta a comparat situaţia lui Adrian Năstase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoşenko.
"Eu cred că Adrian Năstase a fost nu doar cel mai bun prim-ministru de după 1989, dar şi cel mai puternic adversar al lui Traian Băsescu şi cred că, din punct de vedere politic, cazul Adrian Năstase este perfect comparabil cu cazul Iulia Timoşenko", a spus Ponta.
Premierul Victor Ponta a reclamat în mai multe rânduri faptul că plângerie penale înaintate de către Guvern nu au primit un răspuns.
Guvernul arăta, la începutul lunii octombrie 2013, că inspectorii Corpului de control al prim-ministrului şi cei ai unor ministere au înaintat, în perioada 7 mai 2012-17 septembrie 2013, un total de 394 plângeri penale sau sesizări, în principal la DNA şi Parchet, pentru nereguli comise anterior.
Citește pe alephnews.ro: Cu cât e plătit statul degeaba? Shoji Morimoto, cunoscut drept „omul care nu face nimic”, a transformat un concept inedit într-o carieră profitabilă
Citește pe www.zf.ro: Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește și: RAPORT Inspecţia Judiciară: Declaraţiile premierului făcute după condamnarea lui Năstase afectează independenţa justiţiei. CSM şi-a însuşit raportul
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cauza medicală a morții lui Liam Payne a fost confirmată într-o anchetă în Marea Britanie. Ce i-a cauzat decesul artistului
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Despărțire la început de 2025?! Vedeta de la Neatza cu Răzvani și Dani ar fi pus capăt relației
CANCAN.RO
Care sunt numerele de înmatriculare interzise în România, în 2025. Aceasta este lista completă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe