- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.04.2014, 15:47)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cazanciuc: Elisabeta Ponea avea o experienţă de şase ani ca procuror şef, putea fi unul dintre candidaţi
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat marţi că MJ a avut în 2013 discuţii cu şefii parchetelor pentru a selecta cei mai buni procurori pentru Ministerul Public, iar soţia şefului IPJ Mehedinţi, Elisabeta Ponea, avea o experienţă de şase ani ca procuror şef şi putea fi unul dintre candidaţi.
Urmărește
687 afișări
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto )
"Anul trecut, ministrul Justiţiei a avut un dialog cu toţi conducătorii instanţelor, parchetelor, CSM, pentru a selecta cei mai buni procurori, oneşti, pregătiţi care să facă echipe pentru a fi numiţi la conducerea Ministerului Publi. (...) Doamna Ponea avea o experienţă de şase ani de procuror general şi teoretic putea fi unul dintre candidaţi. În urma dialogului avut cu liderii din sistem am făcut anumite propuneri şi cred că în momentul de faţă avem la conducerea Ministerului Public cei mai buni procurori, oneşti, bine pregătiţi, care vor să şi facă echipă", a spus Cazanciuc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ordonanţa-trenuleţ nu va rezolva nimic. Bugetul României e o cutie neagră urât mirositoare. Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Banii negri din campanie: ANAF verifică modul în care a fost finanţată campania lui Georgescu
-
SUA sancţionează CPI pentru susţinerea Israelului
-
Barna: Nu luăm în calcul majorarea TVA, Nu modificăm impozitul pe salarii
Ministrul Justiţie a răspuns astfel întrebărilor privind informaţiile din presă potrivit cărora Elisabeta Ponea, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi soţia fostului şef al IPJ Mehedinţi, ar fi fost printre cei propuşi de Cazanciuc, în septembrie 2013, la şefia Secţiei judiciare din DNA.
Robert Cazanciuc a precizat, referitor la o eventuală propunere a soţiei lui Ştefan Ponea la DNA sau la Parchetul instanţei supreme, că Minsiterul Justiţiei nu are o procedură stabilită de selecţie a candidaţilor pentru funcţiile de la nivelul Ministerului Public.
În 4 aprilie, Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, a şefului IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, şi a omului de afaceri Constantin Popescu, preşedintele PSD Orşova, în dosarul în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie. Avocaţii celor trei au declarat recurs la decizia de arestare, contestaţia urmând să se judece la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Potrivit Gândul, din informaţiile prezentate până acum de procurori reiese că Adrian Duicu conducea în Mehedinţi o reţea de corupţie integrată, care îi avea în centul pe Duicu şi Ponea. Duicu îşi folosea influenţa politică pentru a-l menţine în funcţie pe şeful IPJ, dar şi pentru a-l promova la Bucureşti în structurile centrale. Duicu i-ar fi promis şi că soţia sa Elisabeta Ponea va fi promovată la Parchetul General, dar tentativa de "a penetra" DNA a eşuat. Informaţiile Gândul au arătat că Elisabeta Ponea a fost una din propunerile ministrului Cazanciuc pentru una din secţiile DNA. Contactat de Gândul, ministrul Cazanciuc a negat iniţial, dar a admis că a discutat cu Elisabeta Ponea.
Gândul scrie că, potrivit procurorilor, şeful IPJ Mehedinţi, Constantin Ponea, îi promitea lui Duicu, prin relaţiile sale, protecţie împotriva anchetelor sau că "îi rezolvă" dosare aflate în instanţă. Pe palierul doi al reţelei ar fi rudele şefului IPJ, soţia sa fiind procuror cu funcţie de conducere. De asemenea, sora şefului IPJ este judecător pe cauze civile şi cea care a judecat favorabil dosarul în care ANI îl acuza pe Duicu de conflict de interese.
Potrivit referatului procurorilor prin care au cerut arestarea preventivă a lui Adrian Duicu şi a lui Ştefan Ponea, relaţia de trafic de influenţă a celor doi s-a conturat în jurul dosarului de conflict de interese în care şeful CJ era pus sub acuzare de Agenţia Naţională de Integritate.
Potrivit procurorilor, Adrian Duicu căuta modalităţi prin care să scape de dosarul său de la ANI. Procurorii spun că acesta a cerut şi opinia juridică a unui actual membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Este vorba de Norel Popescu, preşedinte al Tribunalului Mehedinţi în 2013, când sunt comise faptele lui Duicu. "Cu Norel Popescu, preşedintele Tribunalului Mehedinţi şi în prezent membru CSM i-am cerut părerea fiind un profesionist în contencios pentru a mă lămuri dacă funcţia de consilier judeţean este compatibilă cu funcţia de de preşedinte de Consiliul Judeţean, Norel mi-a spus că din punctul lui de vedere nu există o incompatibilitate. Acesta a fost un sfat al său", a declarat Adrian Duicu în apărarea sa, arată Gândul.
Totuşi, dosarul lui Duicu de incompatibilitate a avansat, acesta a încercat să obţină de la Curtea Supremă o strămutare şi una de suspendare a procesului, prima fiind respinsă la cea de a doua renunţând. Din referatul procurorilor, reiese că Duicu şi Ponea aveau o relaţie bine consolidată.
Ponea l-ar fi asigurat pe Duicu că îi va "rezolva" dosarul cu ANI. DNA subliniază că dosarul de conflict de interese era unul foarte important pentru şeful CJ, o soluţie nefavorabilă ducând la pierderea poziţiei şi la o interdicţie de trei ani pentru orice funcţie aleasă. Procurorii DNA susţin că şeful Poliţiei îi promitea lui Duicu că, prin intermediul surori sale, care este Adina Ponea, şefa Secţiei de Contencios de la Curtea de Apel Craiova, va obţine o soluţie favorabilă în dosarul în care a contestat raportul de conflict de interese al ANI. Pe 24 mai Curtea de Apel Craiova, Secţia de Contencios dispune anularea raportului ANI de incompatibilitate a lui Duicu.
Din referatul DNA reiese că şeful IPJ, Ştefan Ponea, a solicitat în schimb următoarele lucruri: Primăria Orşova să îi concesioneze tatălui său o serie de terenuri la preţuri mici, el să fie menţinut în funcţia de şef al IPJ si să promoveze la Bucureşti în cadrul structurii centrale a Poliţiei Române, iar soţia sa să fie promovată la DNA sau la Parchetul General.
În timp ce şeful IPJ făcea demersurile pentru dosarul de incompatibilitate, Adrian Duicu - spun procurorii - acţiona pe linie de partid ca să obţină, pentru Ponea, promovările promise.
Din referatul cu propunerea de arestare a lui Duicu reiese că şeful CJ se lăuda că are influenţă asupra premierului Victor Ponta şi asupra şefului Poliţiei, chestorul Petre Tobă.
Premierul a declarat marţi, întrebat despre informaţii potrivit cărora ar fi discutat în cu Petre Tobă despre nominalizarea şefului IPJ Mehedinţi, că nu ştie de "aşa ceva" şi că presa va primi şi alte stenograme din biroul său, iar premierii, şeful SRI şi cel al CIA, cu care a discutat, vor fi încântaţi.
Citește pe alephnews.ro: Vizita lui Donald Trump Jr. ar fi fost „înscenată”. „Yankee, du-te acasă” citează un deputat al celui mai mare partid din Groenlanda
Citește pe www.zf.ro: Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oamenii din orașe aglomerate se simt mai singuri. Radu Leca, psiholog: „Avem de-a face cu un element numit acceptare de sine”
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Ce pensie primește un român în 2025, dacă se pensionează fără să fi muncit vreo zi în viața lui
GANDUL.RO
Se trimit NOI DECIZII de RECALCULARE a PENSIILOR. Anunț de Casa de Pensii: Un MILION de pensionari le PRIMESC în IANUARIE
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe