Cazanciuc: Soluţii rapide, predictibile şi corecte - scopul Strategiei sistemului judiciar 2015-2020

Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020 are scopul final de eficientizare a sistemului, astfel încât acesta să ofere soluţii rapide, predictibile şi corecte, care să conducă la creşterea încrederii cetăţenilor în justiţie, a declarat, vineri, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Urmărește
189 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc: Soluţii rapide, predictibile şi corecte - scopul Strategiei sistemului judiciar 2015-2020

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Documentul a fost lansat în dezbatere publică, vineri, de Ministerul Justiţiei (MJ), în baza unei serii de recomandări formulate de experţii Băncii Mondiale, la elaborarea strategiei fiind consultate atât CSM, cât şi ICCJ, DNA şi DIICOT.

"Strategia pe care o lansăm vineri în dezbatere publică reuneşte cei doi piloni pe care ne vom concentra atenţia în următorii cinci ani: dezvoltarea sistemului judiciar, prin consolidarea instituţiilor, şi investiţii directe în infrastructură. De altfel, strategia reflectă recomandările grupului de experţi ai Băncii Mondiale care au elaborat raportul intitulat 'Analiza funcţională a sectorului justiţiei din România' ", a spus ministrul Justiţiei.

Robert Cazanciuc a adăugat că documentul va fi definitivat după dezbaterile şi consultărilor publice care vor urma.

"Evident, tot acest edificiu are la bază principiile fundamentale ale statului de drept, independenţa magistraţilor, combaterea corupţiei prin consolidarea instituţiilor, dar şi prin măsuri de prevenire şi educare a publicului. Este un document susţinut şi de partenerii europeni, fiind menţionat în notă pozitivă în ultimul Raport de evaluare al Comisiei Europene", a mai spus ministrul Justiţiei.

Potrivit unui comunicat de presă al MJ, strategia a fost elaborată de experţii din cadrul instituţiei şi cuprinde principalele obiective pentru dezvoltarea sistemului judiciar pentru perioada 2015-2020. În cadrul procesului de elaborare, pe parcursul acestui an, au fost consultate instituţii precum Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) – Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

De asemenea, la elaborare au fost consultate Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, Uniunea Naţională a Barourilor din România, Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti şi Consiliul de Mediere.

MJ mai precizează că va organiza, în octombrie, dezbateri publice privind strategia, la care vor fi invitaţi să participe reprezentanţi ai asociaţiilor magistraţilor, ai societăţii civile şi ai mediului academic.

Propunerile ce vizează proiectul strategiei pot fi transmise până la 9 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici