Cazanciuc: Spania, Marea Britanie şi Franţa - de acord cu proiectul de finanţare a penitenciarelor

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, spune că Spania, Marea Britanie şi Franţa au anunţat susţinerea demersului iniţiat de România şi Italia - aflate pe primele două locuri la condamnări CEDO pentru condiţii de detenţie - pentru finanţarea modernizării sistemului de penitenciare din UE.

Urmărește
174 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc: Spania, Marea Britanie şi Franţa - de acord cu proiectul de finanţare a penitenciarelor

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

Robert Cazanciuc a afirmat, vineri, la Bruxelles, într-o declaraţie de presă, că în cadrul discuţiilor de la Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) Spania, Marea Britanie şi Franţa şi-au dat acordul pentru susţinerea proiectului privind modernizarea sistemului de penitenciare din statele membre, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Am primit mai multe răspunsuri pozitive de la statele membre la solicitarea noastră şi a Italiei, transmisă la ultimul consiliu informal de la Riga în materia finanţării infrastructurii de penitenciare. Intenţia României şi a Italiei a fost, în primul rând, de a atrage atenţia asupra faptului că la nivel european există penitenciare învechite care nu pot face faţă în niciun caz nevoii moderne de reintegrare socială. Dacă nu investim în spaţii care să permită reintegrarea socială, riscăm ca acei oameni să aibă şanse reduse să se reintegreze după şi, din păcate, riscăm să creştem numărul celor care se vor reîntoarce în penitenciare. Unsprezece state, inclusiv România şi Italia, au semnat până în momentul de faţă scrisoarea referitoare la proiect şi încă trei ne-au comunicat că sunt de acord cu demersul”, a spus Cazanciuc.

Potrivit acestuia, România şi Italia au înaintat, în urmă cu un an, o scrisoare comună vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, prin care atrăgeau atenţia asupra nevoii de finanţare a sistemelor de penitenciare din statele membre ale Uniunii Europene şi solicitau implicarea financiară a CE.

În toamna anului trecut, Cazanciuc declara că vrea accesarea de fonduri europene pentru construcţia de penitenciare, iar România şi Italia, aflate pe primele două locuri la condamnări CEDO pentru condiţii de detenţie, vor încerca să convingă Comisia Europeană că este nevoie de "investiţii masive" pentru asta.

El adăuga că nici statul român, nici cel italian nu au capacitatea de a face astfel de investiţii, astfel că încearcă să îşi "unească nevoile" şi să creeze o "sensibilitate la nivelul Comisiei".

"Încercăm să ne unim nevoile şi să creăm, cum să spunem, sensibilitate la nivelul Comisiei. Chiar dacă la prima vedere această investiţie nu aduce plusvaloare, ea aduce siguranţă cetăţeanului şi aduce respectarea unor valori în jurul cărora s-a construit, până la urmă, UE", declara acesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici