Cazanciuc: Sper să se aprobe cât mai curând proiectul de retragere a pensiilor magistraţilor corupţi

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat joi, despre cererea de pensionare formulată de judecătorul Stan Mustaţă, că nu este un lucru moral şi că face demersuri pentru retragerea pensiilor magistraţilor corupţi, în baza unei legi care, speră el, să fie aprobată "cât mai curând".

Urmărește
107 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc: Sper să se aprobe cât mai curând proiectul de retragere a pensiilor magistraţilor corupţi

Cazanciuc: Sper să se aprobe cât mai curând proiectul de retragere a pensiilor magistraţilor corupţi (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

"Evident că acest lucru (cererea de pensionar - n. r.) nu este, sub nicio formă, moral să se întâmple. De aceea, o să am discuţii în continuare în Parlament pentru a urgenta acest proiect de lege aprobat de Ministerul Justiţiei. (…) Ministerul Justiţiei a promovat la începutul anului un proiect de act normativ privind retragerea pensiilor de serviciu pentru magistraţii corupţi", a declarat Cazanciuc, după Reuniunea miniştrilor de justiţie şi afaceri interne din statele participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP), care a avut loc la Palatul Parlamentului.

Ministrul Justiţiei a adăugat că, până la promovarea actului normativ prin care magistraţii găsiţi vinovaţi de fapte de corupţie, printr-o decizie definitivă a instanţei, va fi aplicabil cadrul legal existent.

"Putem discuta despre o retragere a pensiei după aprobarea proiectului de lege în Parlament şi sper să se întâmple acest lucru cât mai curând posibil. Ideea noastră a fost, în primul rând, de prevenţie. Acest proiect de lege poate fi o formă de prevenţie. Evident că el nu va putea să împiedice anumite persoane să săvârşească fapte de corupţie, dar cu siguranţă poate să le facă să se gândească de două ori atunci fac acest lucru", a adăugat Robert Cazanciuc.

Referitor la faptul că tot mai mulţi judecători sunt în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi că ajung să fie arestaţi în dosare instrumentate de procurorii acestui parchet, demnitarul a supus că acesta este un lucru "regretabil". "Faptul că asemenea lucruri ies la iveală înseamnă că instituţiile îşi fac, până la urmă datoria, şi trebuie sancţionaţi toţi cei care încalcă legea, indiferent dacă sunt magistraţi sau nu", a completat ministrul Justiţiei.

Tot în contextul cererii de pensionare formulate de judecătorul Mustaţă, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Adrian Bordea, a spus că "vorbim de normalitate într-o situaţie anormală". "Nu e normal să se întâmple aşa. Noi aşteptăm ca Parlamentul, ca legislativul, să se pronunţe asupra iniţiativei legislative pe care, împreună cu Ministerul Justiţiei, am înaintat-o. Sperăm că va fi maturitate şi acolo şi lucrurile vor căpăta dimensiunea pe care o dorim cu toţii", a adăugat Bordea.

Judecătorul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, arestat şi judecat după ce ar fi cerut şi primit bani pentru soluţionarea favorabilă a mai multor dosare penale, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să îi admită pensionarea, au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, surse din CSM.

Secţia pentru judecători a CSM a decis, în 8 mai, să îl suspende din magistratură pe judecătorul Stan Mustaţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici