Cazanciuc vrea să îmbunătăţească proiectul Codului insolvenţei cu ajutorul oamenilor de afaceri

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a cerut, joi, reprezentanţilor mediului de afaceri să trimită propuneri de îmbunătăţire a proiectului Codului insolvenţei, acesta trebuind, în noua formă, să elimine toate blocajele care apar în prezent în sistem pentru a avea "o economie sănătoasă".

Urmărește
125 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc vrea să îmbunătăţească proiectul Codului insolvenţei cu ajutorul oamenilor de afaceri

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

"Este vorba despre soluţionare în termen rapid, de echilibru între creditor şi debitor, de sprijinul pe care mediul de afaceri să-l simtă prin acest instrument. Încercăm să punem la îndemâna economiei, prin justiţie, lucruri care să sprijine mediul de afaceri, nu să-l împiedice. (...) Legislaţia actuală nu este în favoarea oamenilor de afaceri, principala problemă o constituie termenele de judecată foarte mari. Este greu să sprijini mediul de afaceri atunci când eşti nevoit, din cauza încărcării foarte mari, să dai primul termen de judecată după şase luni sau un an. Aş încuraja mediul investiţional, mediul de afaceri, să transmită Ministerului Justiţiei observaţii la Codul insolvenţei, aflat în momentul de faţă în dezbatere publică. Cred că pentru toţi este foarte important să avem un act normativ flexibil şi care să poată să contribuie la curăţarea mediului de afaceri, aşa încât să avem o economie sănătoasă", a declarat Robert Cazanciuc.

Cât priveşte introducerea noului Cod penal şi noului Cod de procedură penală, ministrul Justiţiei a precizat că cele mai multe dintre instanţele din România sunt pregătite din punct de vedere administrativ, dar şi al personalului şi că "noile coduri se vor aplica obligatoriu în februarie 2014".

"Cele mai multe instanţe sunt pregătite. Sunt în continuare în derulare proiecte de investiţii în foarte multe oraşe, sunt, în afară de cele şapte-opt cu Banca Mondială, în jur de 20 de proiecte de investiţii derulate cu bani de la buget. Deci cred că, în cea mai mare parte, sunt pregătite instanţele din punct de vedere administrativ. (...) O să fie nevoie de un efort de făcut şi din partea procurorilor şi judecătorilor şi avem demarat deja un proiect de pregătire pe noile coduri, pentru judecători şi procurori. (...) Noile coduri se vor aplica obligatoriu în februarie 2014", a declarat Robert Cazanciuc.

El a mai precizat că reorganizarea administrativ-teritorială a României nu va avea ca efect închiderea sau mutarea unor instanţe de judecată.

"Am discutat de mai multe ori cu domnul Liviu Dragnea din această perspectivă a regionalizării şi niciun fel de decizie legată de justiţie nu va fi luată decât după consultarea Ministerului Justiţiei. Eu nu am deloc în intenţie să desfiinţăm sau să mutăm un sediu de instanţă, indiferent de cum va fi structura administrativă. Regionalizarea trebuie gândită doar în folosul cetăţenilor, care trebuie să aibă un acces cât mai facil la actul de justiţie. Noi nu ne putem opune acestui proces, dar ne vom adapta în aşa fel încât cetăţenii să nu aibă de suferit, ci doar de câştigat", a mai declarat ministrul Justiţiei.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a participat, joi, alături de omologul său din Republica Moldova, Oleg Efrim, şi de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Hăineală, la inaugurarea sediului Curţii de Apel Piteşti, clădire care a trecut printr-un proces amplu de reabilitare şi modernizare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici