CAZARE DE SĂRBĂTORI: Care sunt ofertele hotelierilor pentru Crăciun şi Revelion

Hotelierii din ţară au pregătit oferte variate pentru turişti în perioada sărbătorilor de iarnă, vizitatorii fiind întâmpinaţi cu mâncăruri tradiţionale, grătar în zăpadă, plimbări cu sănii trase de cai, dar şi saună sau baie cu lapte şi miere. Deşi litoralul nu este o destinaţie preferată de sărbători, şi hotelierii şi proprietarii de pensiuni de aici au pregătit oferte pentru turişti.

Urmărește
4635 afișări
Imaginea articolului CAZARE DE SĂRBĂTORI: Care sunt ofertele hotelierilor pentru Crăciun şi Revelion

CAZARE DE SĂRBĂTORI: Care sunt ofertele hotelierilor pentru Crăciun şi Revelion (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Sărbători pe schiuri şi concerte la Straja, Parâng şi Rânca sau croaziere pe Dunăre

Proprietarii de cabane şi pensiuni din cele trei staţiuni montane din judeţul Hunedoara, Straja, Parâng şi Râuşor, îşi atrag clienţii de sărbători cu preţuri la nivelul celor din 2012, iar ca bonus organizează carnavaluri sau concerte la marginea pârtiilor ori oferă gratuităţi sau discounturi la accesul pe pârtii şi închirierea de echipamente de schi. 

În staţiunea Straja din Munţii Vâlcan, unde turiştii au la dispoziţie şapte pârtii de schi, cu greu se mai găsesc locuri de cazare pentru Revelion. Preţurile de anul trecut şi petrecerile de la baza pârtiei au atras deja un număr mare de turişti care au achitat în avans pentru zilele libere de Revelion.

"Toate cele 60 de locuri de cazare sunt rezervate pentru zilele din apropierea Revelionului. Turiştii au fost atraşi de preţurile convenabile pe care le-am păstrat la nivelul celor de anii trecuţi, dar şi de pârtiile generoase. Oferta pentru Crăciun este de 500 de lei de persoană pentru trei nopţi de cazare, cu masă inclusă, iar cea de Revelion este de 1.300 de lei pentru patru nopţi de cazare sau 1.600 de lei pentru cinci nopţi de cazare, masă inclusă, plus cina festivă şi carnaval în prima zi din an. Copiii de până la 10 ani au cazare gratuită şi anul acesta avem mai multe familii care au profitat de acestă ofertă", spune administratorul unei vile din Straja.

Într-un complex din Straja care are în administrare şi pârtii şi magazine de închiriat echipamente pentru sporturile de iarnă, pachetele pentru Revelion au fost epuizate de câteva luni.

Cel mai atractiv pentru turişti a fost un pachet cu cinci nopţi de cazare şi pensiune asigurată, plus masa festivă de Revelion, pentru care turiştii au plătit 1.550 de lei de persoană, iar cei care au achitat integral până la începutul lunii septembrie au primit un discount de 150 de lei şi echipament de schi sau snowboard gratuit pentru tot sejurul.

Proprietarii complexului au oferte şi pentru perioada de după sărbători şi pentru întreaga vacanţă a elevilor. Astfel, un pachet care costă 499 de lei de persoană include cinci nopţi de cazare plus masă, de luni până vineri, şi se acordă discounturi între 20 şi 35 la sută la şcoala de schi, la închirieri de echipamente şi la schi-pass.

Tot cu petreceri şi preţuri la nivelul celor de anul trecut şi-au atras clienţii de Revelion şi pensiunile din Munţii Retezat. Pentru trei nopţi de cazare, cu masă inclusă şi două mese festive, turiştii au plătit 750 de lei de persoană.

La Straja va fi inaugurată, înainte de Crăciun, şi o pârtie de snow-tubing şi s-au finalizat lucrările la pasarela care leagă pârtiile Constantinescu şi Sfântul Gheorghe. Pârtia de snow-tubing are 200 de metri, este situată în apropierea pârtiei Platoul Soarelui şi este dotată cu o instalaţie specială care trage un colac de la baza pârtiei până în partea superioară. Acolo, colacul se desprinde de instalaţie şi coboară cu viteză în vale. Noua pârtie poate deservi 500 de turişti pe oră, iar preţul pentru o urcare este de trei lei.

Şi în staţiunea montană Parâng din masivul cu acelaşi nume turiştii au început să facă rezervări pentru Revelion.

Proprietarii unei vile din apropierea uneia dintre pârtii organizează concerte în aer liber atât de Crăciun, cât şi de Revelion.

"Am menţinut preţurile la nivelul anului trecut. Turiştii plătesc 150 de lei de persoană pe noapte, pensiune completă şi 150 de lei masa de Revelion. Am construit o scenă în aer liber şi vor fi mai multe concerte de Crăciun şi de Revelion. De Crăciun vom tăia un porc şi îl vom pregăti lângă focul de tabără", spune administratorul vilei, Stelian Zanet, care menţionează că turiştii vor avea parte de multe suprize, iar la dorinţa lor se pot organiza spectacole folclorice sau petreceri speciale.

În staţiunea Parâng mai sunt încă locuri libere în unele cabane, pentru Revelion. Astfel, administratorii unei alte vile au venit cu o ofertă de 1.000 de lei de persoană pentru cinci nopţi de cazare cu demipensiune.

"Oferta noastră este de cinci nopţi, dar efectiv sunt şase zile în care turistul stă la noi, iar în preţ sunt incluse demipensiune şi masa festivă de Revelion, iar în seara de 30 decembrie turiştii au acces gratuit pe pârtia din apropierea vilei, pârtie care e dotată cu nocturnă. Mai avem aproximativ jumătate din cele 30 de locuri libere şi aşteptăm turiştii", spune Doru Guran, administratorul vilei.

În judeţul Gorj, turiştii preferă staţiunea Rânca, unde cele mai multe pensiuni sunt ocupate de Crăciun şi Revelion, însăî mai există şi unităţi de cazare care mai dispun de locuri libere.

Constantin Pănescu, proprietar al unei pensiuni situate la baza principalei pârtii de schi din Rânca, spune că pentru Crăciun unitatea este ocupată în proporţie de 60 la sută, în timp ce pentru Revelion locurile au fost rezervate încă din luna octombrie.

"O cameră de două persoane, cu pat matrimonial, cu baie proprie şi alte facilităţi, costă 150 de lei pe noapte, cu mic dejun inclus, iar masa festivă este de 80 de lei. Avem în meniu de toate, de la sărmăluţe cu mămăliguţă, până la fripturi de porc, pomana porcului, curcan la cuptor, plus băuturi autohtone. Noi suntem chiar la baza pârtiei şi când văd turiştii zăpada de un metru şi jumătate, de regulă, cei mai mulţi se gândesc deja cum să revină şi anul viitor", spune proprietarul pensiunii.

Preţuri similare sunt şi la o altă pensiune al cărei proprietar afirmă că toate locurile de cazare au fost rezervate încă din toamnă.

Patronul unui hotel de patru stele spune, la rândul său, că în cazul hotelurilor gradul de ocupare este mai redus. El susţine că, deşi a redus substanţial preţurile, gradul de rezervare este mai mic decât cel din anii trecuţi, hotelul fiind renovat complet în 2012, după ce a fost afectat de un incendiu.

"Am redus preţurile de am ajuns ca pentru o familie să nu fie un tarif mai mare de 800 de lei trei nopţi de cazare, cu mic dejun. Masa festivă este extrem de bogată, cu un meniu diversificat, dar oamenii parcă nu mai sunt interesaţi să vină aici. Noi oricum nu ieşim în câştig pentru că sunt cheltuieli mari pe care trebuie să le suportăm, iar formaţiile de muzică au ridicat şi ele tariful foarte mult", se plânge proprietarul hotelului.

Turiştii care vor veni la Rânca în perioada sărbătorilor vor avea la dispoziţie şase pârtii, cea mai mare având o lungime de 900 de metri. Două dintre pârtii au fost amenajate în această toamnă, una fiind de tubing şi având circa 100 de metri lungime, la intrarea în staţiune dinspre oraşul Novaci. În aceeaşi zonă a fost amenajată şi o pârtie pentru copii, acolo putând fi găsit şi un centru care închiriază echipamente de schi.

La Clisura Dunării, în judeţul Mehedinţi, preţul unui sejur porneşte de la 500 de lei de persoană pentru trei nopţi de cazare.

Vicepreşedintele Asociaţiei Turism şi Agrement "Cazanele Dunării", Doru Oniga, spune că majoritatea pensiunilor de pe Clisura Dunării au pachete speciale pentru Revelion, însă doar câteva unităţi organizează şi Crăciunul.

Pachetele includ croaziere pe Dunăre şi drumeţii pe Muntele Ciucarul Mare.

Pentru Revelion, la o pensiune de trei margarete tariful este de 550 de lei de persoană pentru un sejur de trei nopţi cu demipensiune, fiind inclusă masa festivă de Anul Nou. Patru nopţi de cazare costă 650 de lei, iar pentru cinci nopţi turiştii trebuie să plătească 700 de lei.

La o pensiune de patru stele, de Revelion tariful este de 600 de lei de persoană pentru trei nopţi, cu mic dejun, masă festivă şi cină de Sfântul Vasile, în timp ce pentru patru nopţi tariful este de 700 de lei de persoană. 

Gradul de ocupare în pensiunile de pe Clisura Dunării este de 50 la sută, iar pentru a atrage turiştii administratorii oferă bonus a cincea noapte de cazare gratuită, fără a avea însă inclusă croaziera pe Dunăre.

Pentru cei care aleg pensiuni ce nu au incluse în preţ croaziere pe Dunăre există posibilitatea de a apela la operatorii din zonă care oferă astfel de servicii contra cost. Astfel, pentru o croazieră pe o ambarcaţiune cu zece locuri costul este de 300 de lei, dar acestea se organizează de sărbători în funcţie de condiţiile meteo.

Administratorii pensiunilor spun că meniurile conţin produse tradiţionale româneşti, stropite cu ţuică fiartă sau afinată, dar şi saramura de peşte, specificul zonei.

Pe de altă parte, sunt pensiuni pe Clisura Dunării care au oferte de Revelion doar pentru grupuri.

Într-o pensiune de patru margarete de pe Clisura Dunării oferta pentru un grup de cel puţin zece familii este de 1.600 de lei pentru două persoane în perioada 30 decembrie - 2 ianuarie, în tarif fiind incluse cazarea, trei mese şi cina festivă din noaptea de Revelion.

Oferta de Crăciun este ceva mai restrânsă, multe dintre pensiunile de pe Clisura Dunării fiind închise între 24 şi 30 decembrie. Cele care totuşi oferă sejururi au tarife de 400 de lei şi 500 de lei de persoană pentru două, respectiv trei nopţi. Tarifele includ cazarea, micul dejun şi cina festivă din noaptea de Crăciun.

Oferte all inclusive la pensiunile din Alba, la preţuri între 500-800 lei sejurul de Crăciun

Preşedintele ANTREC Alba, Emil Comşa, spune că gradul de ocupare în pensiunile clasificate din judeţul Alba este de peste 80 la sută pentru Revelion şi peste 50 la sută pentru Crăciun, dar se estimează că va creşte cu aproximativ 15 la sută în această perioadă, deoarece mulţi turişti aşteaptă reduceri şi oferte speciale.

Astfel, un pachet turistic pentru Crăciun, all inclusive, costă între 500 şi 800 de lei, în funcţie de clasificarea pensiunii - trei sau patru margarete. Pentru Revelion preţul pachetelor turistice de cinci nopţi de cazare, all inclusive, şi cu masa festivă de Revelion costă, în medie, 1.200 de lei la o pensiune de trei margarete, şi 1.500 de lei la o pensiune de patru margarete.

"Proprietarii de pensiuni se întrec să ofere turiştilor în pachetele de Crăciun şi Revelion, pe lângă mese festive cu produse culinare tradiţionale, şi participarea la obiceiuri tradiţionale locale sau mici concerte de muzică populară sau colinde susţinute de grupuri folclorice. Preţurile variază în funcţie de servicii, dar mai ales de poziţionarea pensiunii faţă de pârtiile de schi. Astfel, cu cât pensiunea este mai apropiată de pârtie, cu atât preţurile cresc", explică el.

Cele mai căutate în perioada sărbătorilor de iarnă sunt pensiunile din zona Munţilor Apuseni, Valea Aiudului, cu zonele Colţeşti şi Rimetea, şi Valea Sebeşului sau Luncile Prigoanei.

În Munţii Apuseni, pachetele turistice pentru Crăciun şi Anul Nou costă între 800 şi 1.800 de lei pentru patru nopţi de cazare, în funcţie de clasificarea pensiunii şi situarea acesteia. La Vârtop, în comuna Arieşeni, un pachet  de Crăciun, cu cinci nopţi de cazare în regim all inclusive, costă 1.200 de lei, în timp ce la Albac patru nopţi all inclusive costă 500 de lei.

În Arieşeni, un hotel de trei stele oferă turiştilor pachete all inclusive de cinci nopţi de cazare plus una gratis la 2.150 de lei, preţ care include şi acces gratuit la saună sau jacuzzi şi petrecerea de Revelion cu program artistic şi focuri de artificii.

În Apuseni, proprietarii de pensiuni încearcă să îşi atragă turiştii şi prin plimbări cu sania sau cu maşini de teren IMS, participări la obiceiul tradiţional al tăiatului porcului sau prin organizarea unor seri de colinde cu grupuri folclorice.

În acest an, mulţi proprietari de cabane au ales să le închirieze în întregime unor grupuri de turişti astfel încât să scadă costurile şi să nu mai aibă bătaie de cap cu pregătirea mesei.

O cabană din Vadul Moţilor, cu 7 camere şi 16 locuri, poate fi închiriată pentru cinci nopţi, în preajma Revelionului, cu 7.500 de lei. În comuna Horea, două cabane asemănătoare, cu o capacitate de 20, respectiv 27 de persoane, pot fi închiriate în preajma sărbătorilor de iarnă cu preţuri între 4.500 şi 7.000 de lei, pentru trei nopţi de cazare.

"Avantajul pentru turişti este că au întreaga cabană la dispoziţie, fiind doar rude şi prieteni, îşi pot pregăti mâncărurile dorite şi, din experienţa anilor trecuţi, vă spun că oamenii sunt extrem de mulţumiţi atât de costuri, cât şi de libertatea pe care le-o oferim", spune proprietarul unei cabane.

O destinaţie căutată de turiştii care vin în această perioadă în judeţul Alba este Valea Aiudului, cu localităţile Colţeşti şi Rimetea, cunoscute pentru pensiunile tradiţionale construite în stil maghiar. La o pensiune de trei margarete în această zonă pachetul turistic începe de la 900 de lei de Crăciun şi ajunge până la 2.000 de lei pentru cinci nopţi, de Revelion, în camere de lux cu jacuzzi, preţuri ce includ masa în regim all inclusive şi cina festivă de Revelion, prânzul festiv de Anul Nou, care cuprinde "ciorbă de mahmureală" şi alte mâncăruri tradiţionale.

În aceeaşi zonă, o pensiune de patru margarete, construită în stilul unui conac secuiesc, oferă turiştilor pachete la preţul de aproximativ 1.700 de lei de persoană pentru cinci zile. Oaspeţii sunt aşteptaţi cu mâncăruri şi băuturi tradiţionale, pot participa la tăiatul porcului şi la un bal mascat, iar de Revelion au pregătită o petrecere cu focuri de artificii.

Şi Valea Sebeşului a devenit în ultimii ani o atracţie pentru turiştii care aleg să îşi petreacă vacanţa în judeţul Alba, în special datorită Transalpinei. Zona este mai greu accesibilă după ninsori abundente, însă este extrem de frumoasă, iar cazarea începe de la 80 sau 100 de lei pe noapte în zona Oaşa şi ajunge până la 200 de lei la Poarta Raiului. În această zonă se află şi Domeniul Schiabil Şureanu, cu zece pârtii de schi în lungime de peste 12 kilometri.

De asemenea, o pensiune de patru margarete din zona Poarta Raiului, aflată la trei kilometri de Luncile Prigoanei şi Domeniul Schiabil Şureanu, oferă de Crăciun şi de Revelion sejururi cu preţuri de la 650 de lei de persoană şi până la 1.200 de lei, cu trei mese pe zi şi acces la saună şi jacuzzi.

În judeţul Cluj, pensiunile agroturistice din comuna Sâncraiu oferă un Revelion "ardelenesc", cu un program care include pomana porcului şi plimbări cu sania cu zurgălăi, preţurile rămânând neschimbate faţă de cele de anul trecut.

Vincze Istvan, reprezentantul reţelei agroturistice care gestionează pensiunile din Sâncraiu, afirmă că pachetul de Revelion costă 175 de euro de persoană şi cuprinde cinci zile de cazare, în care este inclusă masa festivă de Revelion.

La Sâncraiu sunt aproximativ 20 de pensiuni, cu peste 110 locuri de cazare disponibile pentru perioada 29 decembrie - 2 ianuarie.

"Proprietarii de pensiuni îşi aşteaptă turiştii cu pălincă de prune şi pogăcele, participarea la tăierea tradiţională a porcului, pomana porcului cu muzică tradiţională, prezentarea portului popular maghiar din zonă şi un program al formaţiei de dansuri populare. De asemenea, se asigură o plimbare cu sania cu zurgălăi şi degustare de vin fiert, masa festivă de Revelion, cu muzică şi tombolă. Pachetul costă 175 de euro de persoană, preţul fiind acelaşi de anul trecut", spune Vincze.

Turiştii mai beneficiază de o excursie pe Valea Stanciului, la Cascada Răchiţele, la Văleni, la o biserică fortificată care datează din secolul al XIII-lea, dar şi de una pe Valea Someşului Cald, la barajul şi lacul de acumulare Beliş-Fântânele.

Turiştii au la dispoziţie camere cu două sau trei paturi, urmând să li se servească mâncăruri cu specific maghiar.

Comuna Sâncraiu este situată la peste 60 de kilometri de Cluj-Napoca, pe malul râului Călata, fiind considerată poarta nordică de intrare în Munţii Apuseni.

În staţiunile din zona de munte a judeţului Cluj, precum Beliş-Fântânele şi Băişoara, se oferă pachete turistice de Revelion de la trei la şapte nopţi de cazare, în hoteluri de trei stele, cu preţuri care variază între 650 de lei de persoană şi 1.000 de lei de persoană, în cameră dublă. Serviciile includ foc de tabără cu cină câmpenească, cină festivă de Revelion, o cină tradiţională în prima zi a Anului Nou, program artistic cu DJ.

La Băişoara, se oferă şi pachete pentru petrecerea Crăciunului, de patru nopţi, în perioada 23-27 decembrie, la un preţ de 620 de lei de persoană, în cameră dublă, sau de şase nopţi, în perioada 21-27 decembrie, la un preţ de 900 de lei de persoană. Serviciile includ cazare şi pensiune completă, precum şi câte o cină festivă tradiţională în 24 şi 25 decembrie.

De asemenea, proprietarii de cabane private le închiriază pentru petrecerea Revelionului, pentru diferite perioade, preţurile fiind de circa 1.000 de euro.

O cabană din satul Sântioana, situat la 10 kilometri de Gherla, are o capacitate de zece locuri în patru camere, iar închirierea pentru trei nopţi, în perioada 30 decembrie - 2 ianuarie, costă 4.500 de lei.

O altă cabană din zona Munţilor Apuseni, situată în din comuna Beliş, la doi kilometri de staţiunea Beliş-Fântânele, oferă zece locuri de cazare în trei camere, la un preţ de 4.200 de lei, negociabil.

"Noi punem la dispoziţia turiştilor cabana de Revelion pentru trei nopţi de cazare. Avem încălzire, apă curentă, toate condiţiile, ei îşi asigură masa", spune proprietara cabanei.

O pensiune din comuna Beliş se poate închiria de Crăciun la un tarif de 1.500 de lei, turiştii având la dispoziţie şase camere cu o capacitate de 12 locuri.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici