- Home
- Social
- IAŞI, (25.09.2014, 21:13)
- Catalin Hopulele
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cazul bebeluşului mort la Maternitatea din Iaşi: Un expert va face un raport; părinţii, obligaţi să achite onorariul
Un expert medical va întocmi un raport în cazul bebeluşului declarat mort la naştere la Maternitatea ”Elena Doamna” din Iaşi, a stabilit, joi, Comisia de malpraxis, acesta urmând să fie plătit, potrivit legislaţiei, de către părinţii copilului, onorariul fiind cuprins între 2.000 şi 4.000 de lei.
Urmărește
665 afișări
Cazul bebeluşului mort la Maternitatea din Iaşi: Un expert va face un raport; părinţii, obligaţi să achite onorariul (Imagine: Silviu Matei/Arhiva Mediafax Foto)
Comisia de malpraxis întrunită, joi, la Iaşi, pentru a lua în discuţie cazul bebeluşului declarat mort la naştere la Maternitatea ”Elena Doamna“ a solicitat un expert medical care să întocmească un raport, fiind tras la sorţi profesorul Florin Stamatin de la Cluj.
”Având în vedere complexitatea acestui caz, comisia întrunită astăzi a hotărât să solicite prezenţa unui expert medical pentru întocmirea unui raport. A fost o tragere la sorţi din lista de experţi medicali avizată de Ministerul Sănătăţii şi va fi solicitat profesorul Florin Stamatin de la Cluj“, a declarat, joi, Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
Directorul DSP Iaşi, Lucian Indrei, a precizat că legislaţia în vigoare stipulează faptul că un expert medical trebuie să fie plătit de persoanele care au depus plângerea, în cazul acesta părinţii copilului decedat, iar onorariul va fi cuprins între 2.000 şi 4.000 de lei.
Tatăl fetiţei moarte a afirmat că, dacă va fi nevoie, familia ar putea face rost de bani pentru a suporta aceste costuri.
”Atât timp cât cineva cere o expertiză, el plăteşte. Asta e părerea mea, iar dacă e nevoie am putea suporta costurile. Am face un sacrificiu, cu toţi prietenii, cu toate persoanele care ne ajută din momentul în care au aflat vestea şi am putea face rost de bani. Acum aş vrea să avem ceva în scris din partea DSP că ni se cer banii aceştia. Aşa cum am putut să facem toate analizele, aşa o să facem un sacrificiu din asta, să vedem până la urmă adevărul adevărat. Eu nu am nimic de ascuns, dacă mortul trebuie să plătească, o să plătim”, a declarat Constantin Ciobanu, tatăl copilului declarat mort la naştere.
Mama bebeluşului, Ioana Ciobanu, a spus, la rândul său, că dacă aparatura ar fi fost de vină, atunci toţi copiii internaţi la maternitatea ieşeană ar fi murit.
Ea a menţionat că nu înţelege nici cum fătul a luat în greutate mai mult de un kilogram în 12 zile, în condiţiile în care la ecografia din 27 august i s-a spus că bebeluşul are 3,3 kilograme, iar la naştere avea 4,6 kilograme.
”Numai la copilul meu s-au defectat aparatele? Sau copilul nu a avrut drept la viaţă? Mie asta mi se dă de înţeles. Sau poate a fost omorât intenţionat şi acum se aruncă vina pe aparate, este absurd, aparatele au spus timp de nouă luni că copilul este viu. Avem un ecograf făcut pe 27 august unde se spunea că fătul are o greutate de aproximativ trei kilograme şi 300 de grame. Cum de avea la naştere încă un kilogram şi 360 de grame, s-a îngrăşat atât de mult în 10-12 zile? Nu comentez acestea, expertul va spune”, a spus Ioana Ciobanu.
Pe de altă parte, preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi, Vasile Astărăstoae, a declarat că ancheta făcută de instituţie vizează doar răspunderea disciplinară, respectiv dacă medicii au făcut tot ce se putea face pentru a salva copilul.
”Se verifică dacă medicii au făcut tot ce era posibil pentru a acorda o asistenţă medicală de calitate. Noi ne-am sesizat a doua zi de când a apărut în presă informaţie, între timp a depus şi tatăl o reclamaţie şi se culeg informaţii şi se desfăşoară şi audieri. Din punctul nostru de vedere nu ne interesează dacă fătul a fost mort, cum a murit, pe noi ne interesează dacă medicii au fost de gardă, dacă au făcut tot ce era posibil pentru a acorda o asistenţă medicală de calitate. Nu ştim ce aparat a fost utilizat sau dacă acesta putea să ducă la erori“, a afirmat Vasile Astărăstoae.
Legiştii au stabilit în cazul bebeluşului declarat mort la naştere, în 9 septembrie, la Maternitatea ”Elena Doamna” din Iaşi, că bebeluşul murise cu peste 24 de ore înainte de naştere, în uterul mamei, deşi medicii susţineau că mama fusese monitorizată permanent, iar copilul avea o evoluţie bună.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, Marius Voicescu, declara, miercuri, că joi se va întruni o comisie de malpraxis în acest caz, în condiţiile în care concluziile raportului medico-legal arătau că bebeluşul s-a născut mort, deşi reprezentanţii maternităţii afirmau că acesta era în viaţă la naştere.
Tot miercuri, directorul medical al Maternităţii "Elena Doamna" din Iaşi, Răzvan Socolov, spunea că medicii care au consultat-o pe mama copilului mort ar fi interpretat, la ecografie, bătăile inimii femeii ca fiind ale bebeluşului, aceasta putând fi explicaţia pentru faptul că s-a crezut că fetiţa trăieşte şi a murit la naştere.
"Comunicatul de presă (n.r. - transmis de spital în 12 septembrie) l-am dat în baza documentelor din spital, care arătau toate existenţa bătăilor cordului. Există posibilitatea ca bătăile inimii mamei să fi fost interpretate ca fiind ale cordului fetal, mama fiind şi agitată la internare. Este singura explicaţie pe care am găsit-o deocamdată, dar aşteptăm raportul de la IML să vedem toate datele", declara pentru corespondentul MEDIAFAX Răzvan Socolov.
Bebeluşul a fost declarat mort la naştere, în noaptea de 8 spre 9 septembrie, iar tatăl acestuia declara că înainte cu câteva ore ca soţia sa să nască în spital nu se afla niciun medic şi că a sunat chiar la 112 pentru a cere ajutor.
De asemenea, bărbatul mai spunea că în noaptea dinaintea decesului copilului soţia sa a fost supravegheată doar de către o infirmieră, care s-a purtat urât cu el atunci când i-a cerut ajutorul, şi că medicii ar fi ajuns la spital după ora 03.00 noaptea, după ce timp de câteva ore femeia a fost lăsată singură.
Pe de altă parte, conducerea Maternităţii ”Elena Doamna” susţinea că soţia bărbatului ar fi fost consultată de către medici de patru ori în noaptea respectivă, iar ”monitorizarea a arătat evoluţie bună a mamei şi a fătului şi nedeclanşarea naşterii".
Într-un comunicat de presă transmis în 12 septembrie de conducerea Maternităţii "Elena Doamna", prin directorul medical Răzvan Socolov, se preciza că pacientei i s-a făcut monitorizare clinică şi cardio-tocografică, iar în primele zece ore de la internare "monitorizarea a arătat evoluţie bună a mamei şi a fătului şi nedeclanşarea sarcinei".
"Există la foaia de observaţie cele patru trasee de cardiotocografie (prin care sunt monitorizate bătăile inimii fătului - n.r.) la orele 0.30, 2.40, 4.50 şi 5.55. Inclusiv medicul de neonatologie s-a dus să discute cu pacienta la ora 2.00 şi a fost văzută în continuare din două în două ore, până dimineaţă, când doctoriţa Doina Iancu a dat acordul pentru cezariană", susţinea medicul Răzvan Socolov.
După acest caz, Corpul de control de la Ministerul Sănătăţii a declanşat o anchetă la Maternitatea ”Elena Doamna", verificările fiind încă în desfăşurare.
În paralel, Poliţia Iaşi face cercetări în acest caz după ce tatăl bebeluşului a depus plângere, acuzând că soţia sa nu a primit îngrijirile medicale necesare, iar personalul medical al unităţii ar fi acţionat prea târziu în cazul naşterii.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe