Cazul copiilor din Argeş - Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: Nici până acum nu se ştie agentul microbiologic care a cauzat sindromul hemolitic- uremic

Doctorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a declarat, miercuri, că nici până acum nu se ştie agentul microbiologic care a cauzat sindromul hemolitic- uremic.

Urmărește
7521 afișări
Imaginea articolului Cazul copiilor din Argeş - Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: Nici până acum nu se ştie agentul microbiologic care a cauzat sindromul hemolitic- uremic

Cazul copiilor din Argeş - Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: Nici până acum nu se ştie agentul microbiologic care a cauzat sindromul hemolitic- uremic (Imagine: Bogdan Iordache/ Arhiva Mediafax Foto)

Prezent la audierea ministrul Sănătăţii din Comisia pentru Sănătate din Camera Deputaţilor, Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a spus "că nici până acum nu se ştie agentul microbiologic care a cauzat sindromul hemolitic uremic".

"Au fost doar trei probe pozitive de E. enteropatogen, o variantă de E. Coli care produce frecvent îmbolnăviri la copii, boli diareice comune, necomplicate, specia respectivă neavând o patogenitate deosebită. La niciunul dintre copii nu s-a descoperi E. Coli Enterohemoragică, producătoare de toxină. Aceste probe pozitive au fost trimise la Cantacuzino pentru caracterizare moleculară şi identificare antigenică. În ciuda tehnicilor avansate folosite de colegii care au căutat tot ce e posibil tehnic pentru identificare, toate testele au fost negative, deci nici diagnosticul iniţial pus la Marie Curie nu a fost confirmat”, a detaliat doctorul Rafila.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca "de vină să fie vaccinurile", Rafila a spus că din cei 12 copii numai doi au fost vaccinaţi (unul cu vaccin hexavalent şi altul cu vaccin de prevenire a rubeolei). "Nu e nicio legătură între administrarea vaccinurilor şi apariţia acestui sindrom hemolitic uremic", a spus Rafila.

La rândul său, medicul Mihaela Bălgrădean, şefa secţiei de Nefrologie de la Spitalul "Marie Curie", a spus că din 2002, 60 de copii au fost trataţi până acum la „Marie Curie”, dintre care au murit cinci, fiind vorba de o mortalitate de 2,8%.

Doctorul Rafila a mai declarat că "boala diareică acută este o afecţiune care se poate diagnostica cu succes dacă testele sunt făcute cât mai curând posibil, înainte de administrarea antibioticelor".

"Boala diareică acută este una din afecţiunile infecţioase care se pot diagnostica cu succes din punct de vedere microbiologic, dacă produsul patologic e recoltat de la copil cât mai curând şi, de preferinţă, înainte de administrarea de antibiotice. Problema a fost, că a fost ridicat prea târziu, probele de la Piteşti au fost negative, însă majoritatea copiilor primiseră antibiotic recomandat de spital sau de medicul de familie", a explicat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici