- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.09.2013, 18:51)
- Catalin Lupasteanu , Andrei Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cazul copilului omorât de câini - Răzvan Băncescu, de la ASPA, audiat: "Nu mă simt răspunzător"
Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), a declarat miercuri, după ce a fost audiat la Parchetul general, că nu se simte în niciun fel răspunzător pentru incidentul în urma căruia un copil de patru ani a murit sfâşiat de câini.
Urmărește
1579 afișări
Răzvan Băncescu (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)
Băncescu a precizat că a fost chemat de anchetatori pentru a da declaraţii în calitate de martor şi a adus mai multe documente, întrucât unul dintre câinii care au atacat copilul a fost al ASPA, fiind ulterior adoptat de o organizaţie neguvernamentală.
Acesta a afirmat că, din informaţiile sale, ONG-ul respectiv, Caleidoscop, ar fi adoptat nouă câini de la ASPA.
Răzvan Băncescu a anunţat, în acelaşi context, că autoritatea urmează să facă o centralizare a tuturor câinilor care au fost adoptaţi de ONG-uri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Coordonatorul de proiect de la ASPA a adăugat că, până în prezent, nu s-a reuşit contactarea reprezentanţilor ONG-ului Caleidoscop şi nici nu se cunoaşte exact care mai este situaţia acestei organizaţii pentru protecţia animalelor.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat miercuri că municipalitatea va organiza un referendum local privind eutanasierea câinilor vagabonzi şi va face, legat de această problemă, "exact ceea ce vrea populaţia", precizând că a convocat o şedinţă de îndată a CGMB pentru vineri.
Oprescu a arătat că, potrivit Legii referendumului nr. 3/2000, "obiectul şi data referendumului local se stabilesc şi se aduc la cunoştinţă publică cu cel puţin 20 de zile înainte de ziua desfăşurării acestuia", iar "referendumul local se poate organiza într-o singură zi, care poate fi numai duminica" (articolul 16).
Citeşte şi:
Oprescu face REFERENDUM pentru eutanasierea câinilor vagabonzi : "Voi face exact ceea ce vrea populaţia"
Audierea lui Răzvan Băncescu a avut loc la scurt timp după ce dosarul privind împrejurările în care a murit copilul a fost preluat, de la procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Capitalei, de cei ai Parchetului instanţei supreme, care continuă ancheta în acest caz.
"Prin rezoluţia din data de 4.09.2013, în temeiul dispoziţiilor art. 209 alin. 41 din Codul de procedură penală, s-a dispus preluarea cauzei având ca obiect decesul minorului A. I. C. (în vârstă de 4 ani) de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea efectuării urmăririi penale de către procurori din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică", s-a arătat într-un comunicat remis MEDIAFAX, miercuri, de Parchetul general.
Potrivit sursei citate, motivele ce au stat la baza deciziei de preluare vizează complexitatea cauzei şi intensa mediatizare a acestui caz.
Surse judiciare au precizat, pentru MEDIAFAX, că în acest caz vor fi menţinute toate actele de cercetare efectuate până în prezent, precum rezultatul necropsiei, procesul verbal de cercetare la faţa locului şi declaraţiile unor martori.
Copilul în vârstă de patru ani a murit, luni, după ce a fost atacat de câini maidanezi, în apropierea Parcului Tei, din Sectorul 2, iar fratele acestuia, de şase ani, a fost muşcat de un picior, dar a reuşit să fugă şi să-şi anunţe bunica.
Decesul a fost cauzat de hemoragia externă, pe corpul copilului fiind găsite sute de plăgi, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML). Medicul a precizat că doar pe tălpile copilului de patru ani nu au fost găsite plăgi, restul corpului fiind cu sute de muşcături de câini.
Şase câini au fost ridicaţi de pe proprietatea firmei din apropierea Parcului Tei, unul dintre aceştia având urme de sânge, a declarat Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la ASPA.
Câinele care a fost găsit cu sânge pe bot fusese sterilizat de ASPA şi adoptat de Fundaţia Caleidoscop în 2008, a mai spus Băncescu.
O femeie care a fost membră a Fundaţiei Caleidoscop şi a semnat formularul prin care câinele care a ucis un copil a fost adoptat în 2008 de acest ONG, angajându-se să nu îl abandoneze, spune că ceea ce s-a întâmplat a fost un accident, iar ea are conştiinţa curată, potrivit stirileprotv.ro.
Pe formularele de adopţie şi revendicare scrie că Fundaţia Caleidoscop se angajează să nu abandoneze câinele, iar în cazul în care nu îl mai doreşte să îl predea Administraţiei pentru Supravegherea Animalelor.
Semnătura de pe formular îi aparţine Laviniei Mirela Nica, care era pe atunci voluntar al ONG-ului Caleidoscop. Tot ea şi-a asumat răspunderea în numele organizaţiei pentru alţi opt maidanezi.
Potrivit formularului de revendicare, societatea Caleidoscop a adoptat animalul pe 24 decembrie 2008, adică exact în Ajunul Crăciunului, la adresa din formular - strada Braşov numărul 30, în Sectorul 6.
Reprezentanţii de astăzi ai ONG-ului sunt de negăsit, aşa că nimeni nu poate explica ce caută câinele lor din Sectorul 6 în Parcul Tei, la 10 kilometri distanţă. Mai mult, vecinii spun că nu au auzit niciodată de organizaţia Caleidoscop şi nici de preşedintele ei, Carmen Secăreanu.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, marţi, că va solicita urgentarea dezbaterii proiectului de lege privind câinii fără stăpân, aflată la Comisia pentru administraţie şi că va discuta cu premierul Victor Ponta legat de acest subiect.
"I-am rugat pe secretarul general şi pe liderul grupului PSD în această dimineaţă să se intereseze să urgentăm dezbaterea. Sper să găsim o soluţie. Vorbim despre un copil care are patru ani, fiica mea are şase ani şi ştiu despre ce este vorba. Sunt şi eu iubitor de câini, am acasă câini maidanezi şi de rasă, este important să facem ceva cu această problemă şi deja lucrurile sunt exagerate şi cred că noi românii aşa suntem, niciodată nu suntem în stare să facem un lucru înainte, îl facem dacă există un eveniment", a precizat Zgonea, pe holurile Parlamentului.
El a arătat că va discuta în Biroul Permanent şi va cere ca până la săptămâna viitoare Comisia pentru administraţie a Camerei să-şi stabilească cu prioritate dezbaterea proiectului de lege privind câinii fără stăpân.
Valeriu Zgonea a mai spus că nici fostul guvern nu a fost în stare să rezolve această problemă şi a precizat că va discuta cu premierul Victor Ponta pentru găsirea unei soluţii.
Premierul Victor Ponta a spus, miercuri, la începutul şedinţei Guvernului, că problema câinilor fără stăpân este într-adevăr gravă şi nu mai poate fi uitată, el precizând că legea pe această temă este în Parlament şi speră ca în următoarele zile să se găsească "soluţia corectă".
Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Bogdan Ciucă, a declarat, miercuri, că nu Parlamentul este în culpă pentru că nu a emis o lege privind câinii fără stăpân, deoarece există în vigoare o lege care a aprobat OUG 155/2001 şi care reglementează inclusiv eutanasierea.
Ciucă a spus că OUG 155/2001 care a fost aprobată prin lege prevede condiţiile în care câinii pot fi eutanasiaţi, în 7 zile de la data în care sunt duşi în adăposturi, normele de capturare a câinilor, de sterilizare, de eutanasiere.
"Nu pentru că nu există o lege pe această temă s-a întâmplat acest lucru, ci pentru că, eventual, nu se aplică", a spus Ciucă.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul