Cazul de evaziune fiscală: Nicole Saikaly era liderul unui palier al circuitului evazionist. Din grupare făceau parte şi opt bulgari

Nicole Saikaly era lider al unui palier din circuitul evazionist care îi mai includea, printre alţii, pe ginerele şi fiica senatorului Cezar Măgureanu, Sorin şi Raluca Găzdac, dar şi opt bulgari, potrivit unor procese verbale ale procurorilor, obţinute de MEDIAFAX.

Urmărește
2177 afișări
Imaginea articolului Cazul de evaziune fiscală: Nicole Saikaly era liderul unui palier al circuitului evazionist. Din grupare făceau parte şi opt bulgari

Cazul de evaziune fiscală: Nicole Saikaly era liderul unui palier al circuitului evazionist. Din grupare făceau parte şi opt bulgari (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

Într-unul dintre documente, procurorii menţionează că grupul de criminalitate organizată, cu legături transfrontaliere, care a acţionat din 2009, este format din Sorin Stuparu, Sorin Găzdac, Valentin Andrei Găzdac, Raluca Găzdac, Ştefan Drugă, Marius Cune, Nicole Saikaly, Daniel Niţu, Cristian Sava, Tudor Constantin, Neculai Marataş, Mircea Rădină, Liviu Popovici şi opt cetăţeni bulgari.

Grupul infracţional era specializat în obţinerea unor importante beneficii financiare în urma derulării unor operaţiuni de import sau achiziţii/livrări intracomunitare cu diverse categorii de bunuri, neînregistrarea în documentele contabile a tuturor operaţiunilor realizate şi/sau înregistrarea de operaţiuni nereale, în scopul obţinerii ilegale de TVA, se precizează în documentul prin care procurorii i-au adus la cunoştinţă învinuirile lui Viorel Bulearcă - om de afaceri din Piteşti, patron al firmelor Bunbusinesselite BBE SRL şi Stefaris Tabachi SRL.

Potrivit aceluiaşi document, Bulearcă - acuzat de sprijinire a unui grup infracţional organizat - a pus la dispoziţia membrilor acestuia cele două firme ale sale, "care au fost utilizate în activităţi de comerţ evazionist cu mărfuri de larg consum (zahăr, orez, oţet, ulei de floarea soarelui), cu circuite comerciale frauduloase complexe, vizând sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale prin declararea de achiziţii şi livrări intracomunitare fictive, iniţiate şi operaţionalizate de SC Novicio Food & Beverage SRL (firma lui Saikaly - n.r.), atât în relaţie cu palierul acţional coordonat de Stuparu Sorin, cât şi cu cel coordonat de Găzdaru Sorin Adrian, ambele circumscrise intereselor financiare ale grupului de firme Lemarco (reprezentat de Tudor Constantin - n.r.)".

Potrivit unui alt document al procurorilor, Nicole Saikaly era liderul unuia dintre palierele circuitului evazionist.

"Învinuitul Nicole Saikaly se numără alături de învinuitul Daniel Niţu printre liderii unui palier din circuitul evazionist de mare amploare, axat în principal pe comerţul cu zahăr şi produse agricole, derulat prin intermediul societăţilor Novicio Food & Beverage SRL, deţinută în mod direct, şi MLS Invest Trading, aparţinând fiicei sale, Mary Lavinia Saikaly, şi ginerelui său, Michel Aramouni, societăţi care, în perioada de referinţă, au fost beneficiare ale unei părţi importante a mărfii comercializate de gruparea infracţională, atât pe filiera coordonată de Sorin Stuparu, cât şi pe cea coordonată de Sorin Adrian Găzdac, ocupându-se cu ambalarea zahărului vrac provenit de la aceştia, dar şi a celui provenit de la grupul de firme Lemarco şi, ulterior, de vânzarea produsului finit către o altă societate comercială controlată de membrii reţelei, în cadrul circuitelor infracţionale iniţiate şi operaţionalizate de membrii grupării, cu activităţi de comerţ evazionist cu mărfuri de larg consum (zahăr, orez, oţet, ulei de floarea soarelui), vizând sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale, inclusiv prin declararea de achiziţii şi livrări intracomunitare fictive. În aceste condiţii, învinuitul Nicole Saikaly a recurs la înregistrarea în contabilitatea societăţilor deţinute în mod direct sau indirect a unor operaţiuni patrimoniale nereale, fie de revânzare a bunurilor provenite din spaţiul intracomunitar către companii din state comunitare (în timp ce marfa a fost comercializată pe teritorul României fără documente legale ori cu documente nereale), fie de achiziţii de bunuri din România (cu TVA 24%), care să compenseze valoarea TVA-ului datorat, urmate eventual de comercializarea tot fictivă a acestora în alt stat comunitar (cu TVA 0)", se arată în documentul citat.

Fostul iubit al Ginei Pistol, omul de afaceri de origine libaneză Nicole Saikaly, şi Daniel Niţu, director la firma acestuia, au fost reţinuţi pentru 24 de ore de procurorii DIICOT, miercuri dimineaţă, în dosarul evaziunii fiscale de peste 40 de milioane de euro, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, numitul Nicole Saikaly - acţionar principal la Novicio Food &Beverage SRL, cunoscut în presa mondenă drept fostul iubit al Ginei Pistol - şi un director de la firma acestuia au primit ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, urmând să fie duşi în faţa instanţei, cu propunere de arestare preventivă pentru 24 de ore.

Sursele au precizat că Saikaly este acuzat de evaziune fiscală, bancrută frauduloasă şi spălare de bani.

Potrivit aceloraşi surse, de la jumătatea anului 2011, Saikaly şi directorul reţinut alături de acesta nu ar mai fi raportat corect cantităţile de produse importate sau exportate şi nu ar mai fi plătit contribuţiile la stat.

Sursele judiciare au menţionat că acestea sunt primele două ordonanţe de reţinere emise în acest caz şi că în sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) se mai află la ora transmiterii acestei ştiri, pentru audieri, aproximativ 70 de persoane, din care procurorii vor mai reţine aproape 40, în acelaşi dosar.

Procurorii au precizat, marţi dimineaţă, că la sediul DIICOT - Structura Centrală urmează să fie duse la audieri aproximativ 125 de persoane în cazul cărora a fost începută urmărirea penală pentru constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Printre cei deja aduşi la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) se numără Octavian Grecu, zis "Butoane", şi fiul acestuia, Viorel Grecu.

Octavian Grecu a fost adus la DIICOT în jurul orei 13.45, el declarând că nu este vorba despre nicio evaziune fiscală şi că nu ştie de ce a fost ridicat de anchetatori. "Nu este nicio evaziune fiscală, nu ştiu ce se întâmplă", a spus el, întrebat despre acuzaţiile care îi sunt aduse în dosarul de evaziune fiscală.

Totodată, anchetatorii au adus mai mulţi saci cu probe ridicate în urma percheziţiilor efectuate marţi în acelaşi dosar. De la locuinţele suspecţilor au fost ridicate bibliorafturi cu documente, imprimante, calculatoare, dar şi o sabie şi mai multe arme de vânătoare.

Senatorul de Giurgiu Cezar Măgureanu, fiica şi ginerele său sunt implicaţi într-o reţea de evazionişti, alături de Octavian Grecu, zis "Butoane", de şefi din ANAF, de comisari ai Gărzii Financiare Centrale şi din Giurgiu şi ai Direcţiei Finanţelor Publice Giurgiu, potrivit procurorilor DIICOT.

În acest caz, DIICOT a făcut, marţi dimineaţă, 256 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Giurgiu, Argeş, Ilfov, Buzău, Gorj, Dolj, Timiş, Bihor, Constanţa şi Vâlcea.

Potrivit procurorilor, în perioada 2010 - 2012, gruparea infracţională a produs bugetului de stat un prejudiciu de peste 40 de milioane de euro anual, prin crearea unui circuit evazionist complex.

Activitatea grupului infracţional a vizat tranzacţiile comerciale intracomunitare cu zahăr şi a gravitat în jurul firmelor sau grupurilor de firme Lemarco SA Bucureşti - reprezentată de Tudor Constantin, Ductil Rom SA Bucureşti - reprezentată de Sorin Stuparu, Novicio Food &Beverage SRL Ilfov - reprezentată de Nicole Saikaly, Vega Trade Comodities SRL Giurgiu - reprezentată de Sorin Adrian Găzdac şi Livia Ioana Găzdac, s-a precizat într-un comunicat de marţi al DIICOT.

Procurorii DIICOT spun că activitatea infracţională a acestora, toţi învinuiţi în dosar, a fost sprijinită în diferite forme de Nicuşor Drăgan, director general adjunct în cadrul ANAF, Dan Stroe, director achiziţii în ANAF, Elena Mădălina Năipeanu, angajat al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP Giurgiu), Nadia Păcală, comisar în cadrul Gărzii Financiare Centrale, George Popa, Bogdan Ionescu, Marin Zăbavă, Stelian Sebe, Mihăiţă Penciu, toţi comisari în cadrul Gărzii Financiare Giurgiu.

De asemenea, activitatea infracţională realizată în judeţul Giurgiu a fost sprijinită de Octavian Grecu, zis "Butoane", învinuit în dosar, au precizat procurorii.

La activitatea infracţională a soţilor Sorin Adrian şi Raluca Livia Ioana Găzdac a contribuit şi senatorul Cezar Mircea Măgureanu, socrul şi, respectiv, tatăl acestora. Procurorii au precizat că, dată fiind calitatea acestuia de senator, contribuţia lui va fi analizată într-o cauză penală separată.

Agenţia MEDIAFAX relata, în octombrie 2011, că Octavian Grecu, cunoscut sub numele de "Butoane", apare ca girant într-un contract de împrumut între firma ginerelui senatorului de Giurgiu Cezar Măgureanu şi o instituţie bancară, în acelaşi contract fiind girant şi fiica parlamentarului, cu toate bunurile pe care le deţine în proprietate.

Numele lui Octavian Grecu, cunoscut sub numele de "Butoane" a revenit în atenţia presei în contextul agresiunii căreia i-a căzut victimă baschetbalistul american Chauncey Hardy, într-un bar din Giurgiu, agresiune soldată cu moartea sportivului.

Ulterior, presa a difuzat înregistrări din 2009 în care senatorul Cezar Măgureanu, la acea vreme membru PDL, apărea la o petrecere cu manelişti care îl avea ca protagonist pe Grecu.

Măgureanu declara, referindu-se la aceste imagini, că "există prezumţia de nevinovăţie", menţionând că el este foarte popular şi merge des la petreceri în Giurgiu, pentru a socializa cu oamenii. El a ţinut să menţioneze că nu poate spune că există "un clan Butoane", dar membrii acestei familii sunt locuitori ai municipiului Giurgiu, iar el îi respectă la fel ca pe toţi giurgiuvenii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici