Cazul de evaziune fiscală: Secăreanu rămâne în arest, Comăniţă va fi cercetat în libertate

Fostul şef al SIPI Constanţa, Dan Secăreanu, şi alte şapte persoane din dosarul evaziunii fiscale de peste 15 mil. de euro rămân în arest, în timp ce fostul şef al Vămilor, Viorel Comăniţă, va fi cercetat, în continuare, în libertate, cu interdicţie de a părăsi ţara, a decis definitiv, vineri, ICCJ.

Urmărește
200 afișări
Imaginea articolului Cazul de evaziune fiscală: Secăreanu rămâne în arest, Comăniţă va fi cercetat în libertate

Viorel Comăniţă (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a judecat, vineri, recursurile la decizia de marţi a Curţii de Apel Bucureşti (CAB) cu privire la solicitarea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă a 11 persoane care fuseseră reţinute în dosarul evaziunii fiscale de peste 15 milioane de euro.

Instanţa supremă a respins toate recursurile formulate, menţinând hotărârea CAB.

Fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Constanţa, Dan Secăreanu, şi alte şapte persoane din dosarul evaziunii fiscale de peste 15 milioane de euro au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, în timp ce fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), Viorel Comăniţă, şi alte două persoane dintre cele 11 au primit interdicţie de a părăsi ţara, a decis, marţi, Curtea de Apel Bucureşti (CAB).

Tot CAB a hotărât, miercuri, emiterea de mandate de arestare în lipsă pentru fostul şef de cabinet al fostului şef al ANAF, Codruţ Marta, soţii Nemeş şi alte două persoane din dosar.

Alături de Codruţ Marta şi de Radu şi Dana Nemeş, au primit astfel mandate de arestare în lipsă Ovidiu Ioan Moldovan şi Mihai Gulea, în timp ce Ştefan Puşcaşu a primit interdicţie de a părăsi ţara. Cei şase sunt urmăriţi penal în acest dosar şi, pentru că nu au fost găsiţi, procurorii anticorupţie au cerut arestarea lor în lipsă.

Viorel Comăniţă este cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, iar Florin Dan Secăreanu este acuzat şi de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, s-a arătat într-un comunicat de presă de marţi al DNA.

Radu Nemeş, coordonatorul grupului infracţional organizat, Dana Nemeş, administrator la SC Excella Real Grup SRL, Mihai Gulea şi Ştefan Puşcaşu, sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Codruţ Alexandru Marta, fost şef de cabinet al fostului preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), este cercetat pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Alături de aceştia, sunt cercetaţi mai mulţi administratori de firme. Astfel, George Guliu, asociat şi administrator la SC Excella Real Grup SRL Nicolae Bălcescu, judeţul Constanţa, este acuzat de evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat, iar Dumitru Chirvăzitu, administrator în fapt al SC Inkasso Jobs SRL Mihail Kogălniceanu, Andrei Florin Jugănaru, administrator de fapt al SC Crivas Logistic SRL Bucureşti şi al SC Rad Trans Concept SRL Bucureşti, Lucian-Florin Ionescu, administrator la SC Delta Oil Logistic SRL, şi Ovidiu Ioan Moldova, administrator al SC Benzoil Sibiu, sunt cercetaţi pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat.

În acelaşi dosar sunt cercetaţi şi Dumitru Emilian Preda, Georgiana Nicoleta Lengiu, contabil la SC Excella Real Grup SRL, Mariana Cozma, contabil autorizat, Nicolae Belba şi Mihai Buliga, pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituire sau sprijinire a unui grup infracţional organizat.

Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori, în perioada mai 2011 - iulie 2012, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru, Radu Nemeş şi Dana Nemeş au constituit şi coordonat o grupare infracţională organizată prin iniţierea unui amplu mecanism evazionist ce vizează sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentând accize şi TVA neachitate.

Concret, motorina era achiziţionată în regim suspensiv de la plata accizelor (deci fără a se achita aceste taxe) în scopul declarativ de a fi transformată în păcură. În realitate, motorina era de fapt revândută ca atare prin staţiile de distribuţie de carburanţi.

"În paralel, aceste operaţiuni sunt justificate scriptic în contabilitatea SC Excella Real Grup SRL care, aparent, comercializează către firme tip «fantomă» produse asimilate păcurii, taxate cu un nivel mult mai scăzut al accizelor decât motorina. Aceleaşi firme «fantomă» pun la dispoziţie companiilor specializate în distribuţia carburanţilor documente contabile din care să rezulte, în mod nereal, că au achiziţionat motorină euro 5 pentru care a fost achitată acciza corespunzătoare", notează procurorii DNA în documentul citat.

În referatul prin cer arestările din acest dosar, anchetatorii anticorupţie arată că gruparea suspectată de evaziune fiscală era structurată pe mai multe paliere, unul dintre paliere fiind denumit de procurori "palierul de protecţie".

Potrivit procurorilor, din acest palier făceau parte fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, Alexandru Codruţ Marta (dat dispărut din 25 mai de soţia sa - n.r.) şi Viorel Comăniţă.

Fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, a declarat, miercuri, că a primit din partea DNA o citaţie şi că se va prezenta la sediul instituţiei la data şi ora care i-au fost transmise, subliniind însă că nu are "nicio emoţie".

Procurorii au precizat că în această cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici