Cazul de sclavie din Argeş: Oamenii exploataţi nu aveau familii, dispariţia lor nu era reclamată

Persoanele ţinute în sclavie de cei 38 de suspecţi din Berevoeşti nu aveau familii, astfel că dispariţia lor, după ce erau racolate, nu avea de către cine să fie reclamată, declară anchetatorii, citaţi de corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
1710 afișări
Imaginea articolului Cazul de sclavie din Argeş: Oamenii exploataţi nu aveau familii, dispariţia lor nu era reclamată

Cazul de sclavie din Argeş: Oamenii exploataţi nu aveau familii, dispariţia lor nu era reclamată

Anchetatorii susţin că cele 38 de persoane care au fost reţinute în cazul de la Berevoeşti nu aveau un lider, respectiv majoritatea lor se ocupau de racolarea victimelor din întreaga ţară.

"Nu există lideri ai acestor reţele, fiecare acţiona după bunul plac. Deopotrivă, femeile şi bărbaţii îi supuneau pe oameni la munci istovitoare specifice zonei, în speţă tăiat şi cărat de lemne, dar şi la munci domestice, casnice. Mai mult, vorbim despre rele tratamente, agresiuni şi violenţe. Practic, celor pe care i-am găsit acolo, printre care şi doi minori, le-am redat viaţa, se bucurau mult. Ne-au mulţumit", a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, unul dintre ofiţerii BCCO Piteşti care au participat la destructurarea grupărilor de la Berevoeşti.

Potrivit acestuia, victimele erau racolate de pe stradă şi din târguri de către nouă familii de romi din Berevoeşti. Suspecţii îşi alegeau persoane simple, cu probleme de sănătate, majoritatea fără familii, în aşa fel încât dispariţia lor să nu fie reclamată.

"Este cea mai mare acţiune de acest fel de după Revoluţie. A fost foarte dificilă organizarea acesteia, dar extrem de minuţioasă, pentru că într-o astfel de comunitate pericolul pândeşte la tot pasul", a spus ofiţeriul BCCO Piteşti citat.

Din informaţiile pe care anchetatorii le deţin până în acest moment, niciuna dintre victime nu a fost dată dispărută.

În acest caz, 38 de persoane au fost reţinute, miercuri seara, după 40 de percheziţii domiciliare în localitatea argeşeană Berevoeşti, unde anchetatorii susţin că, din 2008 şi până în prezent, s-au constituit mai multe grupuri infracţionale care au recrutat 40 de persoane minore şi majore, prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vulnerabilitate în care se aflau acestea (persoane minore, persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice, cu situaţii materiale precare), în scopul exploatării prin supunerea la executarea de munci şi îndeplinirea de servicii în mod forţat şi prin obligarea la practicarea cerşetoriei, prin procedee care au adus victimele în stare de aservire şi de lipsire de libertate.

Victimele erau bătute, nu primeau mâncare, iar când primeau li se ofereau resturi, erau legate cu lanţuri sau chingi sau încuiate pe timpul nopţii ca să nu poată fugi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici