- Home
- Social
- CĂLĂRAŞI, (03.01.2014, 15:35)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cazul exploziei de la Călăraşi: Alimentarea cu gaze, energie electrică şi apă, reluată în scara unde s-a produs incidentul
Alimentarea cu gaze naturale, energie electrică şi apă a fost reluată pe scara 2 a blocului A 38 din Călăraşi, unde de Crăciun s-a produs o explozie, specialiştii montând detectoare de gaz care opresc alimentarea în momentul în care se produc scurgeri pe reţea.
Urmărește
348 afișări
Cazul exploziei de la Călăraşi: Alimentarea cu gaze, energie electrică şi apă, reluată în scara unde s-a produs incidentul (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)
Potrivit prefectului judeţului Călăraşi, George Iacob, scara 2 a blocului din centrul municipiului Călăraşi, unde în seara de Crăciun a avut loc o explozie, este din nou alimentată cu apă şi electricitate, iar specialiştii Distrigaz au montat detectoare de gaz care opresc alimentarea cu gaze naturale în momentul în care se produc scurgeri pe reţea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"A fost reluată alimentarea cu gaze pentru cele patru apartamente de la etajele 3 şi 4 (de pe scara doi, unde s-a produs deflagraţia, singura care rămăsese nealimentată cu utilităţi – n.r.). Au fost introduse gaze naturale pe reţeaua scării, acum cei de la Distrigaz aşteaptă ca un proprietar care are un apartament acolo şi care a fost la Bucureşti să revină acasă, pentru a începe furnizarea de gaze în apartamentele de la etajele 3 şi 4. Este o chestiune de minute până când se va relua alimentarea cu gaze naturale în apartamentele de la etajele 3 şi 4", a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX prefectul judeţului Călăraşi.
George Iacob a precizat că apartamentele de la etajele 1 şi 2, care au fost grav afectate, nu vor fi locuite, iar pentru a izola blocul autorităţile au montat pe pereţii exteriori panouri, respectiv folie prinsă în rame, "ca să nu treacă vântul prin pereţii crăpaţi, până în momentul în care vor începe reparaţiile”.
Prefectul judeţului a precizat că reprezentanţii companiei de gaze au înmânat locuitorilor blocului afectat pliante prin care îi informează asupra măsurilor care trebuie luate pentru a preveni incidente precum cel din seara de Crăciun.
George Iacob a precizat că în apartamentele din blocul unde s-a produs explozia nu existau detectoare de gaz care să oprească furnizarea în caz de scurgeri pe reţea.
De asemenea, prefectul judeţului a spus că "aproape în fiecare zi" reprezentanţii companiei de gaze au verificat conductele şi reţeaua de gaze pe celelalte patru scări ale blocului unde s-a produs explozia, scări în care alimentarea cu gaze naturale a fost reluată în 27 şi 28 decembrie.
Prefectul George Iacob a mai spus că "absolut toate instituţiile statului şi-au făcut pe deplin datoria în acest caz" şi că "nimeni nu a plecat de la faţa locului atât timp cât a fost nevoie de prezenţa lor acolo".
Explozia din blocul A 38 de pe Calea Bucureşti din Călăraşi a avut loc în 25 decembrie, la ora 17.44, soldându-se cu decesul unei femei în vârstă de 44 de ani, Gina Popescu, care lucra la Agenţia de Dezvoltare Regională.
De asemenea, un bărbat în vârstă de 61 de ani, proprietarul apartamentului în care s-a produs explozia, a fost grav rănit, fiind internat la Spitalul de Arsuri din Capitală, unde a murit joi.
Citeşte şi:
Cazul EXPLOZIEI de la Călăraşi: Proprietarul apartamentului în care s-a produs deflagraţia a murit
Alte cinci persoane au fost rănite uşor în urma deflagraţiei, nefiind necesară spitalizarea acestora.
Prefectul George Iacob declara, pe 28 decembrie, pentru MEDIAFAX, că autorităţile locale aşteaptă permisiunea anchetatorilor pentru a începe reparaţiile la imobilul afectat de deflagraţie.
"Acum aşteptăm cercetarea cheie şi împreună cu autorităţile locale să vedem ce este de făcut, care sunt paşii pentru a degaja resturile de materiale de construcţii şi să se poată apuca de refacerea planşeului şi aşa mai departe, dar asta după ce ni se va permite de către organul de cercetare penală", a afirmat prefectul judeţului Călăraşi.
Întrebat dacă au fost identificate sursele de finanţare necesare refacerii blocului afectat de explozie, prefectul George Iacob a spus că în mod cert nu va fi vorba despre "o lucrare de cinci lei" şi că, în funcţie de evaluări, se va stabili dacă banii vor fi alocaţi din bugetul autorităţilor locale sau dacă se va solicita ajutor din partea Guvernului.
Vicepremierul Gabriel Oprea a fost la Călăraşi, pe 26 decembrie, iar a doua zi s-a întâlnit, la Guvern, cu premierul Victor Ponta, căruia i-a prezentat un raport cu concluziile anchetei privind explozia.
Conform acestui raport, explozia s-a produs la etajul 1, scara 2 a blocului (construcţie cu patru etaje şi cinci scări cu câte două apartamente pe nivel), evaluările preliminare evidenţiind faptul că incidentul s-a produs din cauza unei acumulări de gaze. În urma deflagraţiei au fost afectate 14 apartamente, cel mai grav afectate fiind apartamentele de la primul etaj.
Din cele 14 apartamente, trei apartamente au fost afectate grav şi nu se poate locui în ele, proprietarii optând să locuiască la rude. În apartamentul unde s-a produs explozia au fost îndoite planşeele dintre parter şi etajul 1, respectiv dintre etajele 1 şi 2. Proprietarii celorlalte 11 apartamente nu au fost de acord să fie cazate peste noapte la internatul unui liceu din localitate pus la dispoziţie de către primărie şi au rămas în apartamente, principalul motiv fiind teama de furturile din locuinţe.
În urma deflagraţiei, toate cele cinci scări ale blocului au fost debranşate de la utilităţi - apă, gaze, energie electrică.
Totodată, un expert de la Bucureşti desemnat de Inspectoratul de Stat în Construcţii a făcut o primă evaluare a blocului, stabilind că imobilul nu se află în pericol de prăbuşire, la Călăraşi mergând şi patru specialişti de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani. Aceştia au făcut măsurători şi au prelevat probe din apartamentul în care a avut loc deflagraţia, pentru a stabili cauzele exploziei, iar rezultatul expertizei ar urma să fie prezentat anchetatorilor la sfârşitul lunii ianuarie.
Reprezentanţii Distrigaz Sud Reţele au anunţat,într-un comunicat de presă, că în urma primelor cercetări s-a stabilit că explozia s-a produs ca urmare a unei acumulări de gaze pe instalaţia de utilizare a gazelor naturale din interiorul apartamentului în care a avut loc deflagraţia.
Locatarii blocului din Călăraşi afectat de explozie şi angajaţi ai cafenelei de la parterul clădirii susţin că, miercuri, înainte de producerea deflagraţiei, doi lucrători ai Distrigaz au venit la faţa locului pentru a verifica dacă există scurgeri de gaz, după ce oamenii le-au solicitat intervenţia. În urma verificărilor angajaţii Distrigaz au stabilit că nu există probleme.
Procurorii au deschis, în 26 decembrie, un dosar penal în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi distrugere în cazul exploziei, fiind audiate mai multe persoane.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Călăraşi, procurorul Purcărea Xenofonte, a declarat, în 27 decembrie, corespondentului MEDIAFAX că se fac cercetări pentru ucidere din culpă, distrugere din culpă, vătămare corporală din culpă şi este posibilă şi extinderea cercetărilor pentru infracţiuni legate de serviciu, fiind vizaţi angajaţi ai Distrigaz.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Cazul EXPLOZIEI de la Călăraşi: Proprietarul apartamentului în care s-a produs deflagraţia a murit
Citește și: EXPLOZIA DE LA CĂLĂRAŞI: Furnizarea gazelor în patru dintre apartamentele afectate va fi reluată
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe