Cazul femeii arse pe masa de operaţie | Acreditarea Spitalului Floreasca a fost suspendată. Ministrul Victor Costache: Protocoalele nu au fost respectate / Anunţul ministerului Sănătăţii

Acreditarea Spitalului Floreasca din Capitală a fost suspendată, luni, de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), la urmare a faptului că o pacientă de 66 de ani a ars pe masa de operaţie, potrivit unui anunţ făcut de instituţie. Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a spus, luni, după vizita pe care a făcut-o la Spitalul Floreasca, că protocoalele nu au fost respectate în ce priveşte raportarea incidentului din sala de operaţie, în urma căruia o femeie în vârstă de 66 de ani a murit. Totodată, suspendarea acreditării Spitalului Floreasca este o măsură administrativă activată în premieră, iar unitatea medicală va funcţiona normal şi va asigura asistenţa medicală de urgenţă de sărbători, precizează Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă transmis luni seara.

Urmărește
7563 afișări
Imaginea articolului Cazul femeii arse pe masa de operaţie | Acreditarea Spitalului Floreasca a fost suspendată. Ministrul Victor Costache: Protocoalele nu au fost respectate / Anunţul ministerului Sănătăţii

Cazul femeii arse pe masa de operaţie | Acreditarea Spitalului Floreasca a fost suspendată. Ministrul Sănătăţii după ce a fost la spitalul Floreasca: Protocoalele nu au fost respectate / Secretar de stat: Biocidul se folosea pentru spălarea mâinilor chirurgului | LIVE UPDATE

UPDATE ORA 22:00 Ministerul Sănătăţii: Suspendarea acreditării Spitalului Floreasca, o măsură administrativă activată în premieră

„Suspendarea acreditării Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) este o măsură administrativă, care nu afectează funcţionalitatea unităţii spitaliceşti şi nici derularea contractul cu CNAS. Această autoritate coordonează Registrul Naţional al Evenimentelor Adverse Asociate Asistenţei Medicale (RN-EAAAM). Măsura a fost activată ca urmare a necomunirii către ANMCS, în termenul legal de 24 de ore a evenimentului nefericit din 22 decembrie 2019, în care o pacientă a ars pe masa de operaţie”, potrivit unor precizări transmise de Ministerul Sănătăţii.

Conform sursei citate, procedura suspendării acreditării este activată în premieră, această posibilitate fiind introdusă în decembrie 2019, conform Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al ANMCS.

„Conform acestui regulament, spitalul are obligaţia ca în cinci zile de la suspendare, managerul unităţii să prezente un plan de măsuri pentru remedierea elementelor ce au dus la apariţia evenimentului advers. În termen de 30 de zile, va urma o vizită de lucru cu experţi ANMCS pentru a verifica stadiul implementării planului de măsuri şi dacă rezultatele sunt pozitive, preşedintele autorităţii poate emite ordin de
ridicare a suspendării acreditării”, menţionează sursa citată.

Spitalul Floreasca va funcţiona normal şi va asigura asistenţa medicală de urgenţă în această perioadă a Sărbătorilor de Iarnă şi după.

Ministerul Sănătăţii salută echipele de profesionişti din sălile de operaţii şi personalul medical din spital pe care-l asigură de tot suportul necesar.

UPDATE ORA 20:50 Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Imaginile din sala de operaţie de la Floreasca vă pot afecta emoţional

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan a spus, luni seara, că imaginile surprinse de camerele de supraveghere în timp ce o femeie a luat foc pe masa de operaţie în Spitalul Floreasca îi poate afecta emoţional de privitori.

Citeşte continuarea...

UPDATE ORA 17:45 Purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca: ANMCS a suspendat procesul de acreditare al spitalului. Activitatea nu e afectată

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca, Bogdan Opriţa, a spus, luni, pentru MEDIAFAX, că nucleul de management al calităţii din Spitalul Clinic de Urgentă Bucureşti analizează decizia ANMCS, precizând că este suspendat doar proecesul de acreditare al instituţiei,iar pacienţii nu sunt afectaţi.

„Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate a suspendat procesul de acreditare al spitalului, nu activitatea spitalului. Nucleul de management al calităţii din spital se va întâlni şi va stabili ce avem de făcut, în urma acestei suspendări. (...) Spitalul Floreasca urma să fie acreditată anul viitor. Acum s-a suspendat acest procrs de acreditare. Vom transmite un comunicat de presă”, a spus Opriţa, pentru MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca a precizat că pacienţii şi activitatea întregului spital nu sunt afectate.

Referitor la aceeaşi decizie a ANMCS, deputatul Emanuel Ungureanu consideră că şeful acestei autorităţi ar trebui să demisioneze, făcând referire la Vasile Cepoi.

„Din punctul meu de vedere, conducerea ANMCS ar trebui să-şi dea demisia urgent în urma acestei decizii, pentru că ei sunt responsabili direct că nu au supravegheat ca în procesul de acreditare a acestei proceduri interne care ţine de dezinfecţia pacienţilor să fie construită corect. Practic, prin acestă decizie, ANMCS şi-a dat cartonaş roşu şi eu cer public demiterea domnului Cepoi. Cred că deocamdată avem de-a face cu fonduri care deja au fost date, iar suspendarea acreditării intră în vigoare atunci când există şi un act în acest sens, pe care eu nu l-am văzut. Oricum, domnul Cepoi nu poate lua decizii de capului lui. (…) În mod normal, această situaţie (suspendarea acreditării) nu se poate întâmpla într-un stat civilizat peste noapte din cauza inconştienţei unui individ ca Cepoi”, este de părere Ungureanu, cel care a şi făcut publicat cazul de la Spitalul Floreasca.

UPDATE ORA 16:05 „Suspendarea acreditării unităţii sanitare se dispune până la remedierea de către aceasta a deficienţelor care au condus la suspendarea acreditării, dar nu mai mult de şase luni de la data intrării în vigoare a ordinului de suspendare. În termen de maximum cinci zile lucrătoare de la primirea ordinului, unitatea sanitară elaborează şi transmite A.N.M.C.S. spre avizare planul de măsuri pentru remedierea cauzelor care au condus la suspendarea acreditării”, anunţă autoritatea într-un comunicat publicat pe site.

Conform sursei citate, pe parcursul perioadei de suspendare, unitatea sanitară raportează săptămanal către A.N.M.C.S. măsurile adoptate pentru remedierea neconformităţilor.

„Având în vedere constatarea de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate a apariţiei la nivelul Spitalului Clinic de Urgentă Bucureşti a unui eveniment advers grav asociat asistenţei medicale neraportat de către unitatea sanitară în termenul prevăzut la art. 8 alin. (2) din Metodologia de monitorizare a unităţilor sanitare acreditate aprobată prin Ordinul Preşedintelui Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate nr. 639/2016, dar şi referatul Unităţii de Evaluare şi Acreditare a Spitalelor, din 30.12.2019, vă comunicăm că ANMCS a emis ordinul de suspendare a acreditării Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti”, se arată în comunicatul ANMCS.

UPDATE ORA 15:50 Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat la Spitalul Floreasca faptul că biocidul folosit la intervenţia femeii care a ars în sala de operaţii trebuia folosit pentru spălarea mâinilor şi nu pentru dezinfectarea pacientului.

„Este un biocid aprobat pentru a fi folosit în România, dar este un biocid care se foloseşte pentru spălarea chirurgicală a mâinilor chirurgului şi a mâinilor personalului. Nu este un biocid destinat dezinfecţiei tegumentare a pacientului. Aceasta este diferenţa. Nu avem explicaţie pentru ce a fost folosită substanţa. Am controlat şi Spitalul Floreasca era dotat cu substanţele necesare şi indicate în acest sens”, a declarat la Spitalul Floreasca Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, toţi medicii implicaţi au dat declaraţii, cu excepţia medicului aflat în concediu, doctorul Vâlcea.

„Am vorbit cu managerul spitalului de mai multe ori. Explicaţia pe care mi-a dat-o pentru că nu a anunţat Direcţia Sanitară, Ministerul Sănătăţii, fiind un eveniment santinelă care trebuia anunţat, a fost că a dorit să declanşeze întâi anchetă internă”, a mai spus Moldovan.

Cu o zi în urmă, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a precizat că incendiul s-a produs după ce bisturiul electric a fost folosit cu un biocid, deşi instrucţiunile aparatului interzic această combinaţie.

UPDATE ORA 15:20 Ministrul Costache a fost prezent, luni, la Spitalul Floreasca, pentru a avea o discuţie cu managerul şi directorul medical al unităţii sanitare. La ieşirea din spital, ministrul a fost întrebat de jurnalişti dacă există protocoale în ce priveşte raportarea cazurilor precum cel al pacientei de 66 de ani, care a fost arsă pe masa de operaţie.

„Protocoalele nu au fost respectate. Există nişte protocoale standard care sunt elaborate de către ANMCS (Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate - n.red.). Este un eveniment deosebit de grav, un eveniment santinelă, un eveniment care nu trebuie să se întâmple niciodată şi care trebuie raportat imediat. Aceste evenimente sunt, din fericire, deosebit de rare. (...) Nu sunt muşamalizate pentru că nu pot fi muşamalizate”, a spus Victor Costache.

Sursa citată a adăugat că luni s-a întâlnit „doar cu o parte din echipa spitalului”.

„Ne-am întâlnit cu managerul şi cu directorul medical. Mai sunt multe întrebări de pus care vor fi puse de către colegii noştri din Corpul de control. (Dr. Beuran - n.red.) a fost audiat de către Corpul de control şi de Inspecţia Sanitară de Stat. (...) Echipa noastră va finaliza ancheta la începutul săptămânii viitoare şi vom organiza o conferinţă de presă”, a mai spus Costache.

Ministrul Sănătăţii a explicat şi faptul că imaginile surprise în sala de operaţie sunt analizate cu atenţie şi „au fost deja vizualizate de mai multe ori”.

Conform sursei menţionate, în astfel de intervenţii chirurgicale nu se foloseşte dezinfectant pentru mâini, Costache precizând că „erau cantităţile absolut necesare de produse dezinfectante de toate tipurile în spital”.

Ştirea iniţială

Ministrul Sănătăţii Victor Costache a ajuns, luni, la Spitalul Floreasca din Capitală, unde se află deja Corpul de Control care efectuează o achetă în cazul morţii femeii care a ars în sala de operaţii. 

Victor Costache a ajuns la Spitalul Floreasca, unde Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii efectuează anchetă după ce pacienta de 66 de ani, care a ars pe masa de operaţii, a murit.

De altfel, ministrul Sănătăţii a anunţat tot luni, în şedinţa de Guvern, că există un raport preliminar realizat de Corpul de Control şi l-a asigurat pe prim-ministrul Ludovic Orban că „responsabilii vor fi sancţionaţi conform legii”.

„Din păcate, după cum ştiţi, pacienta a decedat ieri seară, şi vrem să transmitem condoleanţele noastre familiei îndurerate. Deja avem un raport preliminar al Corpului de Control care denotă o cascadă de nereguli deosebit de grave şi vreau să vă asigur că vom face totul ca acest gen de eveniment revoltător să nu se mai întâmple într-u spital din România şi să vă asigur că echipele noastre lucrează pentru aflarea adevărului”, a declarat Victor Costache, la începutul şedinţei de luni a Guvernului.

Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei a deschis dosar penal de ucidere din culpă

Serviciul Omoruri al Poliţiei Capitalei a deschis un dosar penal de ucidere din culpă după ce femeia care a ars pe masa de operaţii de la Spitalul Floreasca a murit duminică seară, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Poliţiştii din cadrul Serviciului Omoruri au preluat ancheta cazului de la Floreasca şi au deschis un dosar penal de ucidere din culpă după ce femeia care a ars pe masa de operaţii a murit duminică seară.

Surse judiciare au precizat, pentru MEDIAFAX, că este aşteptat rezultatul autopsiei.

Ministrul Sănătăţii Victor Costache a declarat că speră, ca după decesul femeii care a luat foc la Floreasca, să învăţăm cu toţii astfel încât în niciun spital din România să nu mai existe o astfel de situaţie.

O pacientă a fost arsă pe masa de operaţii la Spitalul Floreasca din Capitală, după ce un chirurg ar fi greşit substanţele de dezinfecţie, iar la contactul cu electrocauterul, pielea femeii a luat foc. Anunţul a fost făcut de deputatul Emanuel Ungureanu.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici