Cazul generalului Dan Voinea, reluat de CSM în februarie
Conform articolului 98 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, magistraţii răspund disciplinar pentru abaterile de la îndatoririle de serviciu şi pentru faptele care afectează prestigiul justiţiei.
Procurorul general Codruţa Kovesi a cerut, în 23 octombrie 2008, ministrului Justiţiei revocarea generalului magistrat Dan Voinea din funcţia de adjunct al Secţiei Parchetelor Militare, ca urmare a raportului de control privind activitatea Secţiei Parchetelor Militare.
Procurorul general a reclamant deficienţe majore în activitatea Secţiei Parchetelor Militare, inclusiv folosirea defectuoasă a resurselor umane, precum şi încălcări grave ale procedurii penale.
În acest sens, Kovesi a dat ca exemple dosarele revoluţie şi mineriadei, care după 18 ani încă sunt nefinalizate.
Şeful Ministerului Public a mai declarat că i-a oferit lui Dan Voinea de la preluarea funcţiei resorturile necesare pentru a face ca activitatea Secţiei Parchetelor Militare să fie mai eficientă.
Kovesi a spus că l-a numit şef al Secţiei Parchetelor Militare, i-a oferit resursele financiare şi de personal, aprobând bugetul şi dispunând delegarea mai multor procurori din ţară pentru ca dosarele să fie finalizate, l-a vizat inclusiv pentru promovarea atât în cariera de militar, cât şi în cea de magistrat, însă niciuna dintre aceste măsuri nu a dat rezultate.
Managementul defectuos şi neimplicarea procurorilor în soluţionarea anchetelor au fost motivele pentru care inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au decis efectuarea unui control de fond la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului instanţei supreme.
În urma controlului efectuat de inspectorii CSM la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-a constatat existenţa unui număr de 285 de dosare nesoluţionate începând cu anul 1990, potrivit unui raport al Inspecţiei Judiciare a CSM, publicat pe site-ul instituţiei.
Generalul magistrat Dan Voinea, procuror militar din 1982, a deţinut şefia Secţiei Parchetelor Militare în perioada 1997-2001, apoi a asigurat interimatul conducerii SPM în perioada mai 2006-octombrie 2007.
Raportul inspectorilor CSM a avut în vedere identificarea dosarelor mai vechi de un an de la sesizare, şi respectiv mai vechi de şase luni de la începerea urmăririi penale, aflate în curs de instrumentare la procuror sau la organele de cercetare penală.
Avocatul procurorului militar Dan Voinea, Antonie Popescu, a cerut o serie de probe pentru pregătirea apărării. Astfel, avocatul a solicitat ca la dosarul disciplinar din atenţia Secţiei pentru procurori a CSM să fie adusă situaţia tuturor procurorilor care au instrumentat, în perioada 1990- 2008, dosarele revoluţiei şi mineriadelor, cu precizarea perioadei exacte pentru fiecare magistrat.
De asemenea, avocatul a mai cerut ca la dosar să fie adusă şi o listă a acţiunilor disciplinare începute în cazul procurorilor care până în 2008 nu au instrumentat adecvat cauzele privind revoluţia şi mineriadele, "nesoluţionând just problemele celor 5.000 de victime de la revoluţie şi peste 1.000 de la mineriade, precizând şi sacţiunile disciplinare aplicate".
Dan Voinea a mai cerut, prin intermediul avocatului său, să fie aduse la dosar şi situaţia sancţiunilor disciplinare din anii 2005-2008 pentru nerespectarea procedurilor legale şi o situaţie a procurorilor anchetaţi disciplinar pentru încălcarea deciziilor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) şi ale Curţii Constituţionale.
Totodată, Voinea a cerut ca Secţia pentru procurori a CSM să solicite Parchetului instanţei supreme să precizeze care sunt dosarele privind perioada infracţională decembrie ’89 – iunie ’90 finalizate de procurori cu trimitere în judecată.
Comisia de disciplină urmează să formuleze un punct de vedere legat de aceste probe, urmând ca în 3 februarie să fie reluate dezbaterile.
Cazul generalului magistrat Dan Voinea a intrat în Comisia de disciplină a CSM ca urmare a abaterilor disciplinare constatate în timpul unui control.
Cercetarea disciplinară a lui Voinea vine după ce şeful Ministerului Public a cerut revocarea acestuia din funcţia de adjunct al şefului Secţiei Parchetelor Militare.
"În 24 octombrie 2008, Comisia de disciplină pentru procurori a exercitat acţiune disciplinară împotriva generalului Dan Voinea, procuror şef adjunct al Secţiei Parchetelor militare, sesizând Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii sub aspectul abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a şi h din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor", potrivit CSM.
Potrivit articolului 99 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor "constituie abateri disciplinare: a) încălcarea prevederilor legale referitoare la declaraţiile de avere, declaraţiile de interese, incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii; h) exercitarea funcţiei, inclusiv nerespectarea normelor de procedură, cu rea-credinţă sau din gravă neglijenţă, dacă fapta nu constituie infracţiune".
Consiliul Superior al Magistraturii îndeplineşte, prin secţiile sale, rolul de instanţă de judecată în domeniul răspunderii disciplinare a judecătorilor şi a procurorilor, pentru faptele prevăzute în Legea 303/2004.