- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cazul Letea: S-a terminat recoltarea de sânge de la 52 de cai. 33 nu au microcipuri
Recoltarea de probe de sânge de la caii luaţi din comuna CA Rosetti, în vederea analizelor, s-a încheiat, anunţă organizaţiile de protecţie a animalelor, care precizează că, dintre cei 54 de cai, 33 nu aveau microcipuri.
Cazul Letea: S-a terminat recoltarea de sânge de la 52 de cai. 33 nu au microcipuri
Organizaţiile de protecţie a animalelor precizează că, din totalul de 54 de cai, au murit trei, ultimul fiind un mânz orfan.
Probele de sânge în vederea detectării anemiei ecvine infecţioase au fost recoltate de la 52 de cai, deci mai puţin de la cei doi care au murit în primele zile după interceptarea transportului.
"S-au identificat, din totalul de 54 de cai, un număr de 33 de cai fără microcipuri, deci fără identitate", precizează organizaţiile pentru protecţia animalelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Caii de la Letea, ale căror imagini au stârnit în ultimele zile compasiune, mânie şi reacţii publice, au un statut incert, pentru autorităţi ei nefiind sălbatici, ci doar "crescuţi puţin altfel decât se obişnuieşte", regimul lor de proprietate stabilindu-se după "legea locului".
Scandalul legat de caii de la C. A. Rosetti a izbucnit miercuri, după ce mai multe ONG-uri au dat publicităţii imagini cu caii ţinuţi în ţarcuri, unii dintre ei slăbiţi şi având răni sângerânde. Caii ar fi urmat să fie trimişi la un abator.
Premierul Emil Boc a solicitat respectarea condiţiilor privind bunăstarea animalelor şi a legislaţiei în vigoare în cazul cailor din Letea, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş.
"ANSVSA a transmis primului ministru o informare cu privire la situaţia şi evoluţiile recente privind caii din Letea, iar primul ministru a solicitat ca în această situaţie să fie respectată legislaţia în vigoare şi toate condiţiile referitoare la bunăstarea animalelor", a spus Roatiş.
El a precizat că în urma testelor efectuate de ANSVSA pe 49 de cai a reieşit că 19 animale sunt bolnave şi le pot îmbolnăvi şi pe celelalte.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis DSVSA Tulcea să stopeze orice transport de cabaline din judeţ, până la clarificarea situaţiei între autorităţile locale, proprietarii animalelor şi reprezentanţii asociaţiei de protecţie a animalelor.
Camionul care transporta caii de la Letea a fost oprit în Brăila, iar animalele au fost descărcate şi preluate de o fermă particulară din comuna Ianca, satul Urleasca.
Potrivit gandul.info, locuitorii din CA Rosetti au hotărât să sesizeze instituţia Avocatului Poporului pe motiv că li se încalcă dreptul de proprietate, fără a părea însă afectaţi de condiţiile în care s-a făcut transportul.
"Cetăţenii, indignaţi, mi-au adus la cunoştinţă că vor strânge semnături spre a trimite un memoriu către Avocatul Poporului pentru răpirea dreptului de proprietate asupra cabalinelor. Ei spun că nu înţeleg cum li se pot opri caii la Ianca, ori la Urleasca, aşa cum s-a întâmplat duminică", a declarat pentru gândul.info primarul Pocora.
El mai spune că sătenii, supăraţi, şi-au luat acasă caii din al doilea lot de 45 de capete, care urma să plece către abator.
"Oamenii mi-au spus că nu vor să trăiască o nouă colectivizare cu şef al CAP-ului în persoana lui Kuki Bărbuceanu de la Vier Pfoten, care a descoperit aşa-zişii cai sălbatici, o nouă rasă de cabaline pe teritoriul comunei, despre care nu a auzit nici Academia Română", precizează Pocora.
Potrivit declaraţiei sale, miercuri e posibil ca plângerea să ajungă la Avocatul Poporului.
"Ca să fie limpede, noi am declarat boala de anemie infecţioasă ecvină la nivelul comunei CA Rosetti, am întocmit un program de măsuri privind combaterea bolii, există baza legală, transport etc. Legea spune limpede: caii bolnavi se eutanasiază sau abatorizează. Văd că autorităţile au declarat la Ianca, acolo unde au oprit transportul, că nu mai pleacă niciun cal din CA Rosetti. Vom vedea ce se mai întâmplă", a încheiat primarul.
Drept răspuns, Kuki Bărbuceanu declară pentru gandul.info că "asta este chiar culmea tupeului şi a ipocriziei la ţărani".
"Să te vaiţi că vin unii şi-ţi iau dreptul la proprietate pe caii sălbatici. Păi dacă e calul tău şi distruge pădurea, trebuie eliminat calul? Sau e vina ta că nu-i ai grijă? Asta e nesimţire. Domnule, au tupeu, ce mai. În momentul în care aud că iau bani se ceartă pe cai, conform mentalităţii că acum 15 ani au avut o iapă şi în acest moment trebuie să aibă 15 cai, pe care să-i ia şi să-i dea la abator", spune Bărbuceanu.
El aminteşte că, potrivit Legii protecţiei animalelor, "de care localnicii n-au auzit în viaţa vieţilor lor", producerea de suferinţe fizice sau psihice animalelor este infracţiune şi se condamnă cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă penală de la 1.000 la 10.000 de lei şi confiscarea animalelor. "Să fie fericiţi că nu sunt acuzaţi de aceste lucruri. Aşa că, să se mai gândească la povestea cu avocatul poporului", a conchis el.
Referindu-se la transportul oprit la Brăila, Bărbuceanu susţine că a fost "un transport total neautorizat".
"În principiu, medicii dau aprobarea, dar cred că nu au fost de faţă când au plecat caii în acele condiţii. Domnule, dacă tot îl duci la abator, măcar fă-o cu puţină demnitate, că animalul te-a slujit ani de zile, nu-ţi bate joc de el. Oricum, lucrurile se vor schimba", avertizează el.
În ceea ce priveşte termenul de "cal sălbatic", Kuki Bărbuceanu spune că "acest termen nu face rău nimănui".
"Ba, chiar face bine. Străinii, când aud de cai sălbatici în România, reacţionează altfel. Nu poţi spune într-un program pentru Land of Choice, caii sălbăticiţi din Deltă. Sună ca dracu. Sau, veniţi să vedeţi cai semisălbatici. Ştiinţa asta ne omoară…" , susţine Kuki Bărbuceanu.
Directorul Direcţiei Silvice Tulcea, Cătălin Iordăchescu, susţine la rândul său că situaţia cailor din Deltă a fost mult denaturată. "Nici vorbă de cai sălbatici. Sunt animale aparţinând localnicilor, abandonate, purtând însă semne distincte de identificare. Ei le pot vinde şi chiar trebuie să facă acest demers, evident în condiţii nomale şi civilizate", susţine Iordăchescu. Şeful DST apreciază că la această oră există în Deltă peste 5000 de astfel de cabaline, care aduc mari prejudicii rezervaţiei, distrugând mii de hectare de puieţi plantaţi aici.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO