- Home
- Social
- BAIA MARE, (17.10.2019, 12:28)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cazul pădurarului de 37 de ani din Maramureş, executat în stil mafiot de hoţii de lemne. Romsilva: Încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori / Silvicultorii cer convocarea CSAT pentru analizarea problemelor pe care le au privind paza pădurilor
Romsilva susţine că pădurarul împuşcat mortal în Maramureş încerca să împiedice tăierea ilegală de copaci. De la începutul acestui an au fost 16 cazuri de pădurari agresaţi, iar în ultimii cinci ani aproape 170.
Urmărește
8684 afișări
Noi date în cazul pădurarului împuşcat în Maramureş. Romsilva: Încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori
Potrivit unui comunicat transmis joi de Regia Naţională a Pădurilor (RNP) Romsilva, pădurarul era angajat de 7 ani la Direcţa Silvică Maramureş.
„Liviu Pop, pădurar în cadrul Direcţiei Silvice Maramureş, a fost ucis miercuri seara într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuţ, în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori. Din primele informaţii, pădurarul Liviu Pop a fost împuşcat mortal, iar corpul acestuia, abandonat într-o vale, prezintă numeroase urme de agresiune fizică. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş şi poliţiştii fac cercetări la faţa locului. Liviu Pop avea 30 de ani, era angajat al Direcţiei Silvice Maramureş de şapte ani, era căsătorit şi avea trei copii”, se arată în comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
La locul incidentului a mers de urgenţă directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) Romsilva, Gheorghe Mihilescu, care a transmis un mesaj de condoleanţe.
„Acesta este al doilea angajat al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva ucis în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, respectiv paza pădurii, după ce în urmă cu o lună un alt pădurar, Răducu Gorcioaia, angajat al Ocolului Silvic Paşcani, din cadrul Direcţiei Silvice Iaşi, a fost ucis de trei persoane surprinse în timp ce tăiau ilegal arbori. Cazurile de agresiune la adresa personalului silvic din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva s-au menţinut la un nivel înalt în ultimii cinci ani, pe fondul întăririi măsurilor de prevenire şi combatere a tăierilor ilegale şi preluare în pază a unor păduri private care nu aveau asigurate servicii silvice”, se mai arată în comunicat.
De la începutul acestui an s-au înregistrat 16 cazuri de agresiune asupra personalului silvic al Romsilva care asigură paza fondului forestier administrat, iar între 2014 şi 2018 au avut loc alte 168 de cazuri de agresiuni asupra personalului Romsilva care asigura paza pădurilor, în numeroase cazuri fiind necesară spitalizarea, în urma rănilor grave suferite.
Pădurarul de la Ocolul Silvic Strâmbu Băiuţ a fost omorât miercuri seara, împuşcat.
Potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, George Mihăilescu, a arătat că riscurile la care sunt supuşi silvicultorii au mare legătură cu violenţa semănată în societatea românească.
IPJ Maramureş a anunţat la rândul său într-un comunicat că miercuri seara, într-o pădure dintre localităţile Rogoz şi Lăpuşul Românesc, a fost găsit decedat un bărbat.
Surse judiciare declarau corespondentului MEDIAFAX că pădurarul respectiv ar fi primit o sesizare privind un furt de lemne şi ar fi fost împuşcat de hoţi cu o armă de vănătoare.
Joi, mai multe persoane erau audiate în cazul pădurarului de la Ocolul Silvic Strâmbu Băiuţ.
Silvicultorii cer convocarea CSAT pentru analizarea problemelor pe care le au privind paza pădurilor
Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva a anunţat, joi, că va cere preşedintelui Iohannis convocarea CSAT pentru analizarea problemelor cu care se confruntă personalul silvic la paza pădurilor.Solicitarea vine în urma incidentului din Maramureş, unde un pădurar a fost omorât de hoţii de lemne.
Potrivit unui comunicat de presă al Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură Silva, transmis joi, personalul silvic este îngrijorat şi revoltat din cauza intensificării agresiunilor fizice de o violenţă fără precedent din ultima perioadă.
Totodată, sindicaliştii îşi exprimă regretul şi transmit condoleanţe familiei pădurarului omorât în noaptea de miercuri spre joi, de către hoţii de lemne din Maramureş.
„Ieri, 16 octombrie 2019, în jurul orelor 19:00, un coleg al nostru silvicultor, pădurarul Liviu Pop, în vârstă de doar 30 ani, tată a 3 copii minori, a fost ucis cu bestialitate, fiind împuşcat cu arma de serviciu de o grupare de hoţi de lemne şi aruncat într-o râpă. Tragedia s-a produs într-o zonă muntoasă între localităţile Rogoz şi Băiuţ, Ocolul Silvic Strâmbu Băiuţ din cadrul Direcţiei Silvice Maramureş. Transmitem pe această cale condoleanţe familiei colegului nostru, silvicultor LIVIU POP, care şi-a dat viaţa pentru apărarea pădurilor României. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva îşi exprimă îngrijorarea şi revolta cu privire la intensificarea acţiunilor de agresiune fizică de o violenţă fără precedent îndreptate în ultima perioadă împotriva personalului silvic care îşi face datoria apărând pădurea de hoţii de lemn”, se arată în comunicatul de presă.
Sindicaliştii reamintesc că în urmă cu doar o lună, un alt silvicultor, pădurarul Gorcioaia Răducu de la Ocolul Silvic Paşcani din Iaşi, a fost omorât de trei hoţi surprinşi la furat de lemn şi că au atras atenţia în mai multe rânduri că angajaţii care păzesc pădurile nu sunt dotaţi cu uniformă de serviciu, echipament de protecţie, mijloace de apărare şi nu au o pregătire în acest sens.
„În ultimii ani, au fost omorâţi de hoţii de lemn 6 pădurari, iar peste 650 de silvicultori au fost agresaţi bătuţi, ameninţaţi cu moartea, atacaţi cu topoare, cuţite şi chiar împuşcaţi. Am ieşit în stradă de zeci de ori solicitând modificarea Statutului Personalului Silvic astfel încât să fie întărită autoritatea silvicultorilor în exercitarea atribuţiilor de serviciu, redată demnitatea profesiei de silvicultor, asigurată dotarea cu armament de serviciu eficient şi mijloace tehnice de apărare, asigurată dotarea cu mijloace de transport şi comunicaţii adecvate, asigurată dotarea cu uniforme de serviciu, includerea în condiţii speciale de pensionare a silvicultorilor şi asigurarea unor condiţii decente de salarizare pentru întreg personalul silvic!”, arată sindicaliştii în comunicatul de presă.
Aceştia mai spun că politicieni nu vor sau nu pot să înţeleagă problemele reale cu care se confruntă personalul silvic pentru că Statutul Personalului Silvic, în loc să fie legiferat în regim de urgenţă, a fost retrimis la Comisia pentru Agricultură şi Silvicultură.
„În opinia noastră, toate acestea au la bază campania de denigrare pornită din partea unor politicieni aflaţi vremelnic la conducerea destinelor silviculturii româneşti, atacurile concertate ale anumitor ong-uri <de mediu> care nu mai văd pădurea din pricina intereselor şi prezentarea uneori voit deformată a realităţii din sectorul silvic. La această situaţie au contribuit în mare măsură şi retrocedările cu sau fără drept de păduri, îndepărtarea personalului silvic din suprafeţele retrocedate şi lăsarea fără pază a cca 10 % din suprafaţa împădurită a ţării, precum şi sumedenia de reglementări legislative apărută după anii 1990 care a avut oricare alt scop în afară de asigurarea integrităţii fondului forestier naţional, apărarea interesului naţional şi protejarea silvicultorilor care, iată, plătesc chiar cu preţul vieţii apărarea acestor păduri”, spun reprezentanţii sindicaliştilor din Silvicultură.
Potrivit sursei citate, Federaţia Silva va solicita din nou Camerei Deputaţilor adoptarea în regim de urgenţă a Proiectului de modificare a Statutului Personalului Silvic, inclusiv prin organizarea unor noi acţiuni de protest, dacă va fi cazul.
De asemenea, sindcaliştii anunţă că îi vor cere preşedintelui Iohannis convocarea unei şedinţe extraordinare a CSAT pentru analizarea problemelor pe care le au privind paza pădurilor.
„Totodată, vom solicita Preşedintelui României convocarea unei şedinţe extraordinare a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în cadrul căreia să fie analizate problemele fără precedent cu care se confruntă personalul silvic în activitatea de pază a pădurilor şi să fie dispuse măsuri urgente de sprijinire a silvicultorilor în activitatea de pază de către instituţiile de forţă ale statului (Poliţie, Jandarmerie)”, au anunţat reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură Silva în comunicatul de presă.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Incident grav. Un bărbat a încercat să arunce un lichid în căruciorul unei fetiţe. Poliţia îl caută
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe