- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (28.05.2013, 19:27)
- Catalina Cocolos
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cazul poliţiştilor care au bătut un anchetator sub acoperire: "Investigatorul a afost încătuşat, lovit cu pumnii, dezbrăcat şi bătut cu o bâtă"
Cei trei poliţişti de la BCCO Constanţa arestaţi în 25 mai pentru lipsire de libertate şi violenţe au dezbrăcat un investigator sub acoperire, l-au bătut cu o bâtă şi l-au ameninţat cu arma la tâmplă, se arată în motivarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti prin care a fost luată măsura preventivă.
Urmărește
2380 afișări
Cazul poliţiştilor care au bătut un anchetator sub acoperire: "Investigatorul a afost încătuşat, lovit cu pumnii, dezbrăcat şi bătut cu o bâtă" (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)
Curtea de Apel Bucureşti, care a decis arestarea preventivă a poliţiştilor Bogdan Mircea Teodorescu, Dragoş Emil Petcu şi Vlad Ştefan Zaharia de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Constanţa, arată în motivare cum a fost agresat de aceştia investigatorul sub acoperire.
"T. F. C. (investigatorul sub acoperire - n. r.) a fost încătuşat, fără a fi întrunite cerinţele legale pentru luarea acestei măsuri; a fost lovit în mod repetat cu pumnii în zona capului de către făptuitori, care îi cereau constant, pe un ton ridicat, să mărturisească; a fost complet dezbrăcat în parcarea menţionată (a unui club - n. r.) şi apoi lovit la nivelul membrelor inferioare cu o bâtă; a fost ameninţat cu arma, lipită de tâmplă şi apoi de abdomen, această acţiune culminând cu acţionarea de către inculpatul Zaharia Vlad Ştefan a trăgaciului pistolului Glock - arma sa de serviciu - în timp ce ţeava era în apropierea abdomenului investigatorului, tară însă a avea cartuş pe ţeava, şi apoi de încărcarea ostentativă a armei şi ameninţarea cu împuşcarea; a fost ameninţat în mod repetat, afirmaţiile fiind îndreptate inclusiv împotriva familiei acestuia, precum şi a celor care «l-au trimis», etc", se arată în motivarea instanţei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
Potrivit documentului citat, în noaptea de 2 spre 3 mai, cei trei poliţişti de la BCCO Constanţa desfăşurau o acţiune pe linia combaterii traficului de droguri în zona Clubului Kudos Beach din Mamaia. Tot atunci, anchetatorul sub acoperire T. F. C., autorizat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ar fi încercat să realizeze un flagrant şi le-ar fi spus celor trei că este traficant de droguri, potrivit unor surse judiciare.
Astfel, în jurul orei 00.30, investigatorul sub acoperire l-ar fi abordat în zona Barului Kudos Beach pe ofiţerul Emil Dragoş Petcu şi l-ar fi întrebat "dacă doreşte să cumpere ceva care l-ar ajuta să se simtă mai bine, însă nu a specificat ce anume oferea la vânzare", se menţionează în motivare.
După ce anchetatorul sub acoperire a scos plicul din buzunar, Bogdan Mircea Teodorescu i-ar fi spus acestuia că este poliţist, i-a luat portmoneul şi telefonul mobil. Ulterior, Teodorescu şi Petcu au mers cu anchetatorul sub acoperire la hotelul în care acesta era cazat, se relatează în motivare.
"Fără a avea autorizaţie de percheziţie domiciliară, cei trei inculpaţi au percheziţionat camera de hotel, ridicând suma de 2.700 lei prezentată de T. F. C.. Pe fondul apariţiei suspiciunii că T. F. C. ar putea să fie investigator sub acoperire, inculpaţii au declanşat o acţiune susţinută de supunere a investigatorului la suferinţe puternice, fizice şi psihice, pentru a obţine de la acesta mărturisirea că este poliţist, lucrând sub acoperire, pentru a-l intimida pe acesta şi persoanele care l-au autorizat, precum şi pentru a-l pedepsi pentru "lipsa de loialitate" constând în îndreptarea unor asemenea acţiuni împotriva unor colegi poliţişti şi pentru îndrăzneala de a le fi testat probitatea profesională", mai spune judecătorul Curţii de Apel Bucureşti.
Ulterior, investigatorul sub acoperire a fost dezbrăcat, lovit cu bâta şi ameninţat cu pistolul. Cei trei poliţişti de la BCCO Constanţa ar fi comis faptele în camera din Hotelul Coral, în parcarea unui club din Mamaia, dar şi în autoturismul de serviciu Volkswagen Passat şi în vecinătatea acestuia.
Potrivit documentului citat, cei trei poliţişti au întocmit un proces-verbal de constatare, care a fost înregistrat în evidenţele structurii de Poliţie, cu privire la evenimentele din noaptea din 2 spre 3 mai asupra investigatorului T. F. C., dar care ar fi cuprins o serie de menţiuni false.
"Se atestă, necorespunzător adevărului: că investigatorul i-ar fi invitat pe învinuiţi în camera de hotel; că s-ar fi realizat o predare-primire voluntară a sumei de 2700 de lei, omiţându-se în acelaşi timp descrierea acţiunilor nereuşite de deschidere a seifului din dotarea camerei, precum şi a altor acte specifice procedurii percheziţii domiciliare; că numitul T.F.C. a devenit agresiv, motiv pentru care ar fi fost necesară folosirea forţei pentru imobilizarea acestuia; că din cauza orei înaintate nu s-a putut asigura prezenţa unui martor asistent, cu toate că făptuitorii nu au făcut niciun demers în acest sens, iar locul era intens circulat", se arată în motivarea curţii de Apel Bucureşti.
Instanţa arată că lăsarea în libertate a ofiţerilor Petcu şi Teodorescu şi a agentului Zaharia prezintă pericol pentru ordinea publică, prin crearea unui sentiment de temere şi insecuritate în rândul societăţii civile.
"Modul şi mijloacele în care se reţine că inculpaţii ar fi săvârşit infracţiunile pentru care sunt cercetaţi, gradul ridicat de pericol social concret al acestora sunt elemente de natură a crea convingerea instanţei că se impune luarea faţă de aceştia a măsurii arestării preventive. (…) Analizând ansamblul actelor şi lucrărilor dosarului, Curtea apreciază că măsura arestării preventive funcţionează ca un mijloc de prevenire sau înlăturare a unor împrejurări sau situaţii de natură să pună în pericol eficienta desfăşurare a procesului penal", mai spune judecătorul.
Potrivit unor surse judiciare, cei trei poliţişti au susţinut că au fost provocaţi de investigatorul sub acoperire şi acesta le-ar fi oferit mită, aspect consemnat şi în procesul verbal. Ei ar mai fi declarat că investigatorul sub acoperire ar fi devenit recalcitrant şi, din aceste motiv, ar fi fost încătuşat.
Cei trei poliţişti de la BCCO Constanţa au fost arestaţi după ce au fost audiaţi de procurorii instanţei supreme.
Potrivit unor surse judiciare, investigatorul sub acoperire ar fi încercat să realizeze un flagrant şi le-ar fi spus celor trei că este traficant de droguri. Pentru a fi şi mai convingător, el ar fi vrut să le dea mită, după care poliţiştii l-ar fi sechestrat şi agresat, au mai spus aceleaşi surse, potrivit cărora, la finalul flagrantului eşuat, investigatorul şi-ar fi dezvăluit identitatea.
Cei trei poliţişti au fost audiaţi de procurorii Parchetului general, care au propus arestarea preventivă a lor.
În 25 mai, Curtea de Apel Bucureşti a admis propunerea procurorilor, astfel că poliţiştii au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile.
Decizia instanţei poate fi atacată la instanţa supremă.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe