- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.01.2019, 14:19)
- Mihaela Gidei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cazul procurorului care a AMENDAT poliţiştii care l-au oprit în trafic cu câte 5.000 de lei. Inspecţia Judiciară, acţiune disciplinară pe numele lui/ Ce urmează
Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de procurorul Laurenţiu Vasilescu de la Slobozia, pentru că a amendat cu câte 5.000 de lei poliţiştii care l-au oprit în trafic şi au refuzat să îl lase să plece după ce le-a menţionat că e procuror şi după ce şi-a sunat superiorii.
Urmărește
14384 afișări
Cazul procurorului care a AMENDAT poliţiştii care l-au oprit în trafic cu câte 5.000 de lei. Inspecţia Judiciară, acţiune disciplinară pe numele lui/ Ce urmează
„Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Vasilescu Mihai Laurenţiu - procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia pentru (i) manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu, (ii) folosirea funcţiei deţinute pentru a obţine un tratament favorabil din partea autorităţilor sau intervenţiile pentru soluţionarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât in limita cadrului legal reglementat pentru toţi cetăţenii şi (iii) exercitarea funcţiei cu rea credinţă, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a), n) şi t) teza I din Legea nr. 303/2004”, precizează Inspecţia Judiciară, printr-un comunicat de presă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
Potrivit sursei citate, în privinţa abaterii prevăzute de art. 99 lit. a), inspectorii au reţinut că procurorul, oprit de un echipaj al poliţiei rutiere pentru depăşirea vitezei legale, a refuzat să se legitimeze şi i-a acuzat pe poliţişti de abuz, jignindu-i şi ameninţându-i că se va sesiza din oficiu împotriva lor.
Referitor la abaterea prevăzută de art. 99 lit. n) procurorul a refuzat să se legitimeze, a invocat calitatea de procuror şi a solicitat expres să fie lăsat să îşi continue deplasarea.
„În prezenţa poliţiştilor, procurorul i-a apelat telefonic atât pe superiorii săi pentru a-l ajuta în soluţionarea incidentului cât şi pe un poliţist căruia i-a cerut să intervină pe lângă membrii echipajului pentru a nu îl sancţiona. Cât priveşte abaterea prevăzută de art. 99 lit. t) teza I, inspectorii au reţinut că procurorul a dispus, prin ordonanţă, amendarea poliţiştilor care l-au oprit în trafic invocând, în mod nereal, că un dosar ar fi rămas în nelucrare din cauza intervenţiei acestora”, mai arată Inspecţia Judiciară.
Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la răspunderea procurorului.
Este vorba despre Mihai Laurenţiu Vasilescu, procuror din Slobozia, care a amendat doi poliţişti cu câte 5.000 lei pentru că a întârziat la serviciu din cauza lor, ei oprindu-l în trafic întrucât a depăşit viteza legală şi avea ITP-ul expirat. Procurorul spune că amenda este o măsură ca poliţiştii să înţeleagă gravitatea reţinerii unui magistrat.
Procurorul Mihai Laurenţiu Vasilescu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia, a decis să amendeze, la începutul lunii noiembrie, doi agenţi de poliţie care l-au oprit în luna iulie în trafic. Potrivit ordonanţei semnată de procuror, obţinută de MEDIAFAX, autospeciala de poliţie l-a oprit în trafic pentru că a depăşit viteza legală şi avea ITP-ul expirat, iar toată procedura de amendare şi de îndepărtare a plăcuţelor de înmatriculare l-a făcut pe acesta să întârzie la parchet.
„Neaplicarea unei amenzi aspre ar crea un precedent periculos, facilitând nu doar autorilor, dar şi altor poliţişti de rea credinţă, prin puterea exemplului cu pretextul sancţionării unor contravenţii, comiterea unor abuzuri similare împotriva altor magistraţi, intimidarea magistraţilor sau, de ce nu, comiterea unor fapte similare împptriva oricărîr cetăţeni, iar acest risc trebuie preîntâmpinat printr-o reacţie promptă. Dacă am admite concluzia contrară ar însemna să acceptăm, pe cale de consecinţă, ca orice poliţist rutier, cu pretextul sancţionării contravenţionale a unui magistrat, are posibilitatea nu doar să amendeze magistratul în cauză, dar şi să-l reţină pe acesta mai mult decât impun procedurile, în scop şicanatoriu, vindicativ, de batjocorire sau chiar în absenţa acestor scopuri, pe baza manifestării unilaterale de voinţa şi unor justificări ulterioare subiective, oprind, chiar temporar, magistratul de la exercitarea atribuţiilor judiciare, fără ca acesta din urmă să aibă vreo pârghie de sancţionare a poliţistului în cauză, ceea ce contravine flagrant rolului preeminent pe care legiuitorul l-a conferit magistraţilor, în salvgardarea ordinii publice şi apărării normelor sociale”, se arată în ordonanţa prin care poliţiştii sunt amendaţi.
Potrivit documentului, magistratul a fost amendat de către poliţişti, la acel moment, cu suma de 2.175 de lei şi, pe parcursul întregii proceduri, el ar fi fost ironizat de către agenţii care au şi tergiversat acţiunea. Procurorul a spus că a întârziat câteva ore la serviciu pentru că poliţiştii au refuzat să îl transporte la Parchet, deşi se deplasau spre Slobozia.
„În edictarea acestor norme, legiuitorul nu a permis poliţiei rutiere să-şi aroge competenţe dincolo de sancţionarea contravenţiilor rutiere, cu atât mai puţin împotriva unui magistrat. (...) În acest context, ţinând cont de gravitate, aplicarea amenzii judiciare în cuantum maxim este o măsură strict necesară, menită să facă lucrătorii de poliţie în cauză să conştientizeze gravitatea faptei de a reţine un magistrat”, se mai arată în document.
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian
-
astăzi, 21:55