Cazul Rompetrol a ajuns pe masa aceluiaşi judecător al Tribunalului Bucureşti, dar s-a abţinut

Dosarul Rompetrol a fost repartizat aceluiaşi judecător al Tribunalului Bucureşti, care a dispus restituirea cazului la Parchet pentru refacerea unor acte, magistratul abţinându-se, miercuri, în acest proces.

Urmărește
77 afișări
Imaginea articolului Cazul Rompetrol a ajuns pe masa aceluiaşi judecător al Tribunalului Bucureşti, dar s-a abţinut

Cazul Rompetrol a ajuns pe masa aceluiaşi judecător al Tribunalului Bucureşti, dar s-a abţinut (Imagine: Mediafax Foto)

În dosarul Rompetrol - în care Dinu Patriciu, dar şi alţi oameni de afaceri şi funcţionari sunt acuzaţi de infracţiuni la legea privind piaţa de capital în privinţa creanţei Libia şi de manipulare a pieţei de capital - urmează a fi desemnat un alt judecător pentru soluţionarea cazului.

Dosarul Rompetrol s-a întors pe masa judecătorilor la tribunal, după ce instanţa de apel a decis ca dosarul să nu fie retrimis la Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru refacerea actelor de urmărire penală.

Iniţial, avocatul omului de afaceri câştigase la Tribunalului Bucureşti retrimiterea dosarului Rompetrol la procurori pentru refacerea urmăririi penale, însă sentinţa a fost atacată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracşionalităţii de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Astfel, la 20 martie, Curtea de Apel Bucureşti a admis recursul promovat de procurorii DIICOT.

În 22 octombrie 2007, magistraţii Tribunalului Capitalei au admis, după un an de dezbateri procedurale, o excepţie ridicată de avocatul omului de afaceri care viza nelegalitatea unor acte din dosar, care atrăgeau cu sine nulitatea urmăririi penale şi pentru care se impunea retrimiterea dosarului la Parchet pentru refacerea urmăririi penale.

Cu aproximativ un an înainte, în septembrie 2006, Dinu Patriciu a fost trimis în judecată, în dosarul Rompetrol, fiind acuzat de comiterea a şapte infracţiuni.

Alături de el, în acest caz mai sunt inculpaţi Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Ştefan Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuş, Elena Albu şi Gabriela Victoria Anghelache.

Patriciu este acuzat de delapidare, spălare de bani şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. În acelaşi timp, el este învinuit de manipularea pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare şi care menţin, prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, coroborate cu prevederile unui articol din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital. O altă infracţiune este cea de dezvăluire de informaţii privilegiate, dar şi de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat.

Alexandru Bucşă este acuzat de complicitate la delapidare, complicitate la spălarea de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Petrică Grama este acuzat de complicitate la delapidare şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Florin Iulian Aldea este acuzat de complicitate la săvârşirea infracţiunii de manipulare a pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare, de complicitate la săvârşirea infracţiunii de spălare de bani şi de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat.

Cerasela Elena Rus este acuzată de complicitate la săvârşirea infracţiunii de manipulare a pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare şi de sprijinirea sub orice formă a unui grup infracţional. Claudiu Simulescu este acuzat de complicitate la săvârşirea infracţiunii de manipulare a pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare şi de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat.

Sorin Roşca Stănescu este acuzat de utilizare a informaţiei privilegiate şi de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat. Sorin Pantiş este acuzat de manipulare a pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare şi de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat. Victor Eros a fost trimis în judecată pentru favorizarea infractorului şi pentru aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat.

Paul Gabriel Miclăuş şi Elena Albu sunt acuzaţi de favorizare a infractorului şi aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat. Ultimul inculpat trimis în judecată în acest caz este Gabriela Victoria Anghelache, acuzată de fals intelectual, favorizarea infractorului şi de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat.

Potrivit Parchetului, activitatea infracţională a inculpaţilor a fost analizată sub două aspecte: creanţa Libia (primele trei infracţiuni ale inculpatului Patriciu Dan Costache, precum şi cele reţinute în sarcina inculpaţilor Grama Petrică şi Bucşă Alexandru) şi manipularea pieţei de capital.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici