Video CAZUL şcolii din Capitală unde tavanul de pe HOL s-a prăbuşit. Instituţiile se încurcă în declaraţii. Părinţii, ÎNGROZIŢI: Puteam vorbi despre zeci de copii morţi | IMAGINILE ŞOCANTE

Incidentul care a avut loc la Şcoala 141 din Sectorul 5 al Capitalei, unde un tavan s-a prăbuşit, i-a revoltat pe părinţii. Ca urmare, Federaţia Asociaţiilor de părinţi face verificări pentru a stabili cui aparţine vina că elevii au fost salvaţi doar de programul "Săptămâna Altfel".

Urmărește
2771 afișări

Primăria Capitalei spune că nu s-a ocupat de reabilitarea corpului de clădire unde a căzut tavanul

Primăria Capitalei nu a efectuat niciun fel de lucrare de reabilitare a corpului de clădire în care funcţionează Şcoala Gimnazială 141, unde s-a prăbuşit tavanul, instituţia reabilitând doar sala de sport, care este construcţie nouă.

"Şcoala Gimnazială nr. 141, situată în Str. Amurgului nr. 35, Sectorul 5, se află în administrarea Consiliului Local sector 5, Primăria Capitalei, prin Proiectul de Reabilitare a Infrastructurii Educaţionale în Bucureşti, reabilitând DOAR Sala de sport – construcţie nouă, conform autorizaţiei nr. 145-A/12.03.2009. Subliniem astfel că PMB nu a desfăşurat nici un fel de lucrare de reabilitare a corpului de clădire în care funcţionează unitatea de învăţământ în cauză", se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Municipiului Bucureşti, remis vineri MEDIAFAX.

Verificări pentru a se stabili cui aparţine vina

Federaţia Asociaţiilor de părinţi face verificări pentru a stabili cui aparţine vina că elevii au fost salvaţi doar de programul "Săptămâna Altfel".

"Să cadă un tavan pe atâta lungime de culoar. Dacă se întâmpla să nu fie «Şcoala Altfel» există riscul să vorbim despre zeci de copii morţi. Este crunt ce se întâmplă şi am atras atenţia, în numeroase adrese, şi către minister. Spuneam că banii nu se cheltuie cu chibzuinţă, nu se justifică, se câştigă lucrările de amenajare şi de reparaţie a şcolilor în baza unor clientele politice, acea clientelă o transmite altei firme şi vă daţi seama că se subţiază foarte mult calitatea lucrări. Nu vom lăsa lucrurile aşa", a declarat pentru MEDIAFAX Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi.

Mai mult, asociaţia a demarat verificări proprii pentru a stabili cui aparţine vina.

"Din ce am văzut eu, e clar că acel acoperiş a dat semne de oboseală atât timp cât la peretele lateral se vedea că exista infliltraţii cu apa. L-am rugat pe colegul meu să se ducă la Şcoala 141 să vorbească cu conducerea respectivă şi să întrebe dacă s-au făcut demersurile necesare de către primăria de sector. L-am rugat să se intereseze la comisia de securitate şi sănătate a muncii să vadă şi dacă dânşii din şcoală şi-au făcut datoria şi au făcut demersurile necesare pentru consolidarea acelui perete, acelui tavan sau a structurii sau, dacă era cazul , trebuia să solicite mutarea din acea şcoală", a mai spus Iulian Cristache.

 

Consiliul Local Sector 5 a aprobat, joi seară, rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli, aprobând pentru Şcoala Gimnazială nr. 141 un buget de aproape 400.000 de lei pentru amenajarea şi consolidarea unităţii de învăţământ. Măsura a venit, însă, după ce tavanul şcolii s-a prăbuşit. Victime nu au existat doar pentru că elevii participau la programul Şcoala Altfel şi nu erau în unitatea de învăţământ. Dacă programul ar fi fost unul normal, cel mai probabil, ar fi existat şi victime.

"Holul acela arăta impecabil, nu dădea niciun semn de faptul că tavanul acela suspendat ar fi putut să se prăbuşească. Clădirea fusese expertizată de primărie pentru că acolo nu mai fuseseră făcute lucrări din 2004", a declarat Marina Manea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti.

Întrebată de ce elevii încă mai învăţau acolo dacă se cunoştea vulnerabilitatea clădirii, aceasta a răspuns: "De ce nu sunaţi la primărie să vă explice, că ei au făcut expertiza, de ce nu au luat măsuri în acest sens".

Acelaşi purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti declarase însă, joi, pentru MEDIAFAX că în şcoala respectivă se ţin cursuri, dar nu şi în corpul respectiv de clădire unde s-a prăbuşit tavanul, informaţii ce s-au dovedit ulterior eronate.

Primăria Sectorului 5 a refuzat să facă comentarii

Cât despre ultima expertiză realizată la unitatea de învăţământ, nici reprezentanţii primăriei nu ştiu când ar fi fost aceasta făcută.

"Fiind vorba despre documentaţii care provin din perioada în care Sectorul 5 avea o altă conducere administrativă, iar primăria îşi desfăşura activitatea într-un alt sediu, arhiva este depozitată în trei locaţii diferite. Nefiind structurată într-un mod care să faciliteze o căutare rapidă, activitatea de identificare a documentaţiilor necesită alocarea unui timp suplimentar", a declarat, pentru MEDIAFAX, Cristina Claudia Popa, purtător de cuvânt Primăria Sectorului 5.

De altfel, primăria Sectorului 5 a refuzat să facă comentarii despre subiect, precizând doar că situaţia este într-un proces de evaluare.

Edilul Capitalei preciza, joi seara, că primăria de sector nu a cerut fonduri pentru unitatea de învăţământ.

"Am discutat cu toţi primarii de sectoare şi le-am transmis, chiar dacă Primăria Generală nu este implicată direct, să ne transmită problemele pe care le întâmpină şi, eventual, deficitul financiar pentru rezolvarea unor probleme la şcoli, la grădiniţe, la creşe, astfel încât să putem susţine prin asociere unele tipuri de lucrări. Pentru şcoala aceasta, unde a căzut tavanul, primarul Sectorului 5 nu a cerut sprijinul, însă domnul Florea a cerut sprijin pentru a realiza proiecte comune în învăţământul şcolar şi preşcolar", a declarat Gabriela Firea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici