- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cazul siamezelor din Mioveni: Fetiţele sunt lipite în zona ficatului, dar au inimi separate
Cele două fetiţe siameze sunt lipite în zona ficatului, dar au inimi separate, ele putând fi operate de medicul român stabilit în Emiratele Arabe care în anii '80 s-a ocupat de siamezele Lina şi Gherghina.
Cazul siamezelor din Mioveni: Fetiţele sunt lipite în zona ficatului, dar au inimi separate (Imagine: Liviu Chirica/Arhiva Mediafax Foto)
"Investigaţiile au arătat că fetiţele au inimi separate, ele sunt lipite în zona ficatului, aici este o problemă delicată", a declarat miercuri pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii "Grigore Alexandrescu", medicul Raluca Alexandru.
Ea a spus că medicii au luat legătura cu doctorul Gabriel Ionescu, stabilit în Emiratele Arabe, în vederea unei eventuale intervenţii chirurgicale.
"Este medicul care în anii '80 s-a îngrijit de cele două siameze Lina şi Gherghina şi care împreună cu o echipă pluridisciplinară din Elveţia au realizat atunci separarea celor două fetiţe", a mai spus purtătorul de cuvânt al Spitalului "Grigore Alexandrescu".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Ea a precizat că în acest moment fetiţele trebuie stabilizate şi încă se mai fac alte investigaţii.
"Probabil că medicul Gabriel Ionescu ar putea veni în România pentru a vedea siamezele şi, poate împreună cu o echipă pludisciplinară, să realizeze intervenţia chiar în Bucureşti", a adăugat medicul Raluca Alexandru.
Cele două fetiţe siameze, unite în zona toracelui şi a abdomenului, care cântăresc împreună două kilograme şi 800 de grame, s-au născut luni, la Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, fiind transportate de urgenţă la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului "Grigore Alexandrescu" declara, marţi, că starea siamezelor este gravă, sunt internate la Secţia de Terapie Intensivă, respiră cu ajutorul aparatelor, iar medicii vor face investigaţii complexe pentru a stabili care este starea organelor şi funcţionarea acestora, dar şi dacă micuţele au probleme cardiace.
Ea a precizat că siamezele sunt lipite toracoabdominal, aproximativ 15-20 de centimetri.
Medicul neonatolog Corina Matei, de la Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, a declarat că naşterea a fost "spontană", şi nu prin cezariană, întrucât mama fetiţelor a venit în travaliu la maternitate, nefiind probleme în timpul naşterii.
"Unele malformaţii se depistează greu. Se ştia că este o naştere dificilă, la 34 - 35 de săptămâni, a fost o naştere spontană, femeia venind cu travaliul declanşat, iar medicul obstetrician a scos bine fetiţele, nefiind nicio problemă", a spus medicul Corina Matei.
Potrivit sursei citate, medicii piteşteni au preferat să le transfere pe fetiţe la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti, în condiţiile în care la Piteşti există posibilitatea de îngrijire, dar nu şi de investigaţii.
Mama fetiţelor are 21 de ani şi este din Mioveni.
Medicul Corina Matei a mai spus că mama siamezelor este într-o "stare mai labilă" şi că, din acest motiv, medicii piteşteni au preferat să o menajeze pe aceasta şi să nu îi pună prea multe întrebări legate de sarcină.
La rândul său, doctorul Adrian Mihăilă, cel care a supravegheat-o pe tânără pe tot parcursul sarcinii şi cu care femeia a născut, a declarat că i-a recomandat acesteia să facă ecografie.
Potrivit aceleiaşi surse, femeia a făcut două astfel de ecografii, însă nu s-a văzut că este vorba despre siamezi, ci doar că este o sarcină gemelară.
Siamezele Lina şi Gherghina Boaru au şocat România anilor '80, când s-au născut lipite. Pe 29 iulie 1982, Elena Boaru, din Botoşani, a născut siameze, lipite în dreptul inimii, de la stern la ombilic. În România anilor '80 nu se putea face nimic pentru ele, iar mama lor se temea că fetele vor ajunge la un circ şi le va vedea arătate cu degetul, umilite, batjocorite. La şase luni de la naştere însa, siamezele Lina şi Gherghina au avut parte de şansa vieţii lor. În Elveţia, o echipă de 28 de medici s-a chinuit timp de zece ore pentru a le separa pe fete, iar în februarie 1983 Lina şi Gherghina se năşteau din nou. Cazul lor a fost cel de-al treilea din lume ca gravitate, cu o operaţie de separare care a reuşit complet, potrivit ştirileprotv.ro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36