Cazul Slatina: Doi medici, găsiţi vinovaţi de moartea copilului

Copilul care a murit după ce a fost tratat la Spitalul Judeţean Slatina pentru fractură a primit îngrijiri improprii, radiografia a fost interpretată eronat, iar amputarea braţului a fost decisă târziu, ministrul Sănătăţii recomandând desfacerea contractului de muncă a doi medici implicaţi în caz.

Urmărește
169 afișări
Imaginea articolului Cazul Slatina: Doi medici, găsiţi vinovaţi de moartea copilului

Cazul Slatina: Doi medici, găsiţi vinovaţi de moartea copilului (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Ministrul Sănătăţii a aprobat, luni, raportul de control al Comisiei care a realizat o anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, în cazul băiatului de nouă ani care a decedat, în 27 mai, în urma unei fracturi de antebraţ, după ce a fost tratat la respectiva unitate spitalicească, potrivit unui comunicat de presă remis, luni, de MS.

În acest caz, Comisia de control a Ministerului Sănătăţii (MS) a făcut o verificare atât din punct de vedere organizatoric şi administrativ, cât şi din cel al exercitării actului medical.

Concluziile controlului arată că în faza prespitalicească şi la Unitatea de Primiri Urgenţe, copilul a primit îngrijiri corespunzătoare. În schimb, pacientul nu a fost consultat corect la internarea în Secţia Ortopedie şi Chirurgie Pediatrică şi nici pe perioada spitalizării, între 23-26 mai 2010.

"Pacientul nu a primit tratament adecvat situaţiei patologice în care se afla şi nu a fost supravegheat corespunzător pe toată perioada spitalizării. Pacientul a fost externat în condiţii improprii, în baza unei interpretări eronate a unei simple radiografii fără a fi şi examinat la externare", potrivit raportului.

În document se arată că în momentul agravării stării generale (la a doua internare - 26 mai 2010, orele 23.45) pacientul a fost operat, dar opţiunea chirurgicală a fost insuficientă pentru evoluţia gravă a pacientului. "Protocolul operator descris arată faptul că medicul curant a avut la dispoziţie în acel moment toate datele necesare pentru alegerea unei alte indicaţii terapeutice (amputaţie). Momentul amputaţiei din data de 27 mai 2010 a fost tardiv ca şi decizia de transfer a pacientului către un spital superior", au stabilit membrii echipei de control.

În raportul de control se subliniază faptul că în momentul internării, medicul de gardă a ignorat situaţia medicală a pacientului şi nu a respectat deontologia medicală şi fişa postului. Medicul nu a predat cazul gărzii următoare şi nici medicilor secţiei în care a decis efectuarea internării.

Tot în raport se specifică faptul că, la momentul internării copilului, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina deţinea întreaga logistică necesară rezolvării în condiţii de siguranţă a cazului. Spitalul avea în dotare atât medicaţia, cât şi materialele sanitare necesare.

Comisia de control a MS a stabilit faptul că ambii medici, atât medicul ortoped care era de gardă, cât şi şeful secţiei de chirurgie şi otopedie infantilă au încălcat prevederile din fişele posturilor pe care le deţin în spital.

Astfel, medicul ortoped de gardă nu a examinat bolnavul la internare şi nu a completat foaia de observaţie în primele 24 ore. De asemenea, el nu a examinat dimineaţa următoare bolnavul şi nu a consemnat evoluţia din foaia de observaţie, nu a prezentat medicului şef situaţia bolnavului. Mai mult doctorul nu a comunicat medicului de gardă din data de 24 mai 2010, prezenţa unui bolnav cu fractură deschisă în cadrul secţiei. El nu a supravegheat tratamentul medical executat de cadrul mediu sanitar, nu a consultat bolnavul pe perioada gărzii, nu a consemnat în foaia de observaţie evoluţia bolnavului şi nu a administrat medicaţie de urgenţă. Mai mult s-a sustras solicitărilor echipei de control de a răspunde în scris întrebărilor acesteia la data efectării controlului, potrivit raportului MS.

"Medicul şef de secţie nu a examinat bolnavul internat în secţie, nerespectând prevederile codului de deontologie medicală, nu a asigurat stabilirea diagnosticului şi aplicarea corectă a indicaţiilor terapeutice, nu a colaborat cu medicii şefi ai altor secţii şi cu medicul de gardă în vederea stabilirii diagnosticului şi aplicării tratamentului corect, nu a controlat completarea foii de observaţie clinică a bolnavului şi nu a aplicat un tratament corect care să fie menţionat în foaie. De asemenea, medicul şef de secţie nu a supravegheat tratamentul medical executat de cadrul mediu şi nu a supravegheat cazurile grave prezente în secţie şi nu a asigurat calitatea actului chirurgical efectuat", se mai arată în raport

Totodată, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a aprobat propunerea de sesizare a Comisiei de disciplină din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina cu privire la încălcarea atribuţiilor din fişa postului de către medicul ortoped de gardă şi şeful secţiei de chirurgie şi ortopedie infantilă, cu recomandarea desfacerii contractului de muncă.

Ministerul Sănătăţii a sesizat Colegiul Medicilor din România cu privire la posibillele încălcări ale deontologiei profesionale de către cei doi medici.

"Am discutat cu echipa de control din care au făcut parte experimentaţi medici primari de chirurgie şi ortopedie pediatrică şi medici de terapie intensivă şi toţi au confirmat că, în acest caz, indolenţa şi lipsa de responsabilitate au dus la acest final tragic. Am aprobat cele mai dure decizii pe care mi le permite legea. După studierea raportului comisie de control a MS, comisia de disciplină a spitalului va trebui să ia decizia cea mai corectă raportată la gravitatea efectelor produse", a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, citat în comunicat.

Potrivit site-ului oficial al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Slatina, medicul chirurg Mircea Tuşciuc de la Secţia de Chirurgie şi Ortopedie Infantilă, acuzat de tatăl băiatului de nouă ani că i-ar fi cerut 20 de lei pentru a avea grijă de copil, a avut în luna aprilie un venit net de 5.956 de lei.

Cel de-al doilea medic implicat în cazul băiatului de nouă ani, Paul Iancu, a avut în luna aprilie un venit net de 5.249 de lei.

Conform site-ului SJU Slatina, managerul unităţii medicale, Roxana Dragomir, demis prin ordin al ministrului Sănătăţii, a câştigat în aprilie 6.759 de lei, în timp ce directorul medical, Alina Chiriac, demis la rândul său, a încasat 5.805 lei.

Cristian Marian Grigore, în vârstă de nouă ani, a murit, în 27 mai, la patru zile după ce a fost adus la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina pentru a i se trata o fractură la antebraţul stâng.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici