- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (30.05.2013, 19:16)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cazul traficului cu celule umane: Pedeapsa pentru şeful clinicii Sabyc, redusă de la cinci la trei ani cu executare
Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a redus de la cinci la trei ani de închisoare cu excutare pedepsele pentru şeful clinicii Sabyc, Harry Mironescu, în timp ce Victor Zota, fost director executiv al ANT, a rămas cu pedeapsa de trei luni de închisoare cu suspendare, decizia nefiind definitivă.
Urmărește
579 afișări
Pedeapsa pentru şeful clinicii Sabyc, redusă de la cinci la trei ani cu executare (Imagine: Shutterstock)
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a admis, joi, apelurile formulate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) de şeful clinicii Sabyc, Harry Mironescu, medicii Natan Lewit şi Genia Ziskind, Cecilia Borza şi Yair Miron şi a respins contestaţiile formulate de Victor Zota şi Rosana Maria Cristina Turcu, fost coordonator regional Bucureşti al ANT.
Astfel, instanţa a desfiinţat în parte sentinţa din 14 noiembrie 2012 a Tribunalului Bucureşti şi, rejudecând pe fond procesul, i-a condamnat pe Harry Mironescu, Natan Lewit, Genia Ziskind, Cecilia Borza şi Yair Miron la câte trei ani de închisoare cu executare, judecătorii dispunând totodată şi interzicerea unor drepturile civile, după executarea pedepselor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
-
Polonia va investi 750 de milioane de dolari pentru a stimula producţia de muniţie
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
În cazul lui Zota şi al Rosanei Turcu, Curtea de Apel Bucureşti a menţinut pedepsele dispuse de Tribunalul Bucureşti, cei doi rămânând cu trei luni de închisoare cu suspendare şi, respectiv, şase luni de închisoare cu executare.
Decizia Curţii de Apel nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la instanţa supremă.
În 14 noiembrie 2012, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat, miercuri, pe şeful clinicii Sabyc, Harry Mironescu, medicii Natan Lewit şi Genia Ziskind, Cecilia Borza şi Yair Miron la cinci ani de închisoare cu executare, iar Victor Zota, fost director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), a primit o pedeapsă de trei luni de închisoare cu suspendare.
De asemenea, instanţa a condamnat-o pe Rosana Maria Cristina Turcu, fost coordonator regional Bucureşti al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), la şase luni de închisoare cu executarea pedepsei.
Victor Zota a declarat atunci că va sesiza instanţele europene pentru pedeapsa de trei luni de închisoare cu suspendare primită, precizând că este primul cetăţean român condamnat pentru aplicarea a trei directive europene.
"Sunt primul cetăţean al României care este condamnat pentru aplicarea a trei directive europene. Este cea mai mare manipulare. Voi sesiza toate instanţele europene", a spus fostul director executiv al ANT.
Zota a precizat că nu a făcut altceva decât să aplice în România directivele europene în domeniul respectiv, că Agenţia Naţională de Transplant acreditează, iar Ministerul Sănătăţii autorizează.
Decizia Tribunalului a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.
Procurorii DIICOT i-au trimis în judecată în 24 februarie 2010 pe şeful clinicii Sabyc, Harry Mironescu, medicii israelieni Natan Lewit şi Genia Ziskind, secretara clinicii Cecilia Borza, Yair Miron, Victor Zota, fost director executiv al ANT şi Rosana Maria Cristina Turcu, fost coordonator regional Bucureşti al ANT.
Potrivit procurorilor, patronii şi angajaţi ai clinicii Sabyc ar fi racolat din străinătate cuplurile care doreau să fie beneficiarele tehnicilor de reproducere asistată.
Astfel, erau racolate femei cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, care consimţeau să fie supuse unor proceduri medicale având drept scop stimularea ovariană, unii dintre acuzaţi supraveghind procedura de stimulare ovariană şi de prelevare de ovocite.
Angajaţii clinicii ţineau evidenţa concretă a analizelor efectuate şi a schemei de tratament pentru fiecare donatoare în parte, a modalităţilor de contact, a persoanei de legătură, a sumelor acordate, care reprezentau contravaloarea medicamentaţiei acordate, a transportului, dar şi plata efectivă a ovocitelor donate. Anchetatorii spun că cei de la Sabyc ar fi ajutat la introducerea în România, în mod fraudulos, de materie genetică.
Procurorii au mai arătat că femeile israeliene care au apelat la serviciile lui Harry Mironescu, la clinica Sabyc, au declarat că au venit în România pentru că această procedura era ilegală în Israel şi că îi dădeau medicului 3.500 de euro pentru o intervenţie.
De asemenea, procurorii DIICOT au solicitat instanţei dizolvarea SC Sabyc SRL, "având în vedere că din probatoriul administrat a rezultat fără dubiu că obiectul său de activitate a fost deturnat în scopul comiterii de infracţiuni, iar pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea mai mare de trei ani".
Citește pe alephnews.ro: FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegerile prezidențiale din SUA schimbă cursul lumii. Tot ce trebuie să știi despre procesul electoral
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:05
România devine prima ţară din lume cu o Lege pentru participarea copiilor în procesul decizional
-
astăzi, 12:57
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 986. Guvernatorul unei regiuni cheie din Rusia a demisionat / Zelenski: 11.000 de soldaţi nord-coreeeni se află deja în regiunea rusă Kursk / Ruşii lovesc o instalaţie de infrastructură în Zaporojie