- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cazul unui deţinut român care a murit prin înfometare, anchetat în Polonia
Anchetatorii din Cracovia investighează cazul unui român, închis pentru furt, care a murit după ce a intrat în greva foamei, iar autorităţile au intervenit prea târziu din cauza unor proceduri legislative, relatează publicaţia poloneză Gazeta Wyborcza.
Cazul unui deţinut român care a murit prin înfometare, anchetat în Polonia
Potrivit sursei citate, Claudiu C. a murit în 18 ianuarie la Spitalul militar din Cracovia. Motivul oficial al morţii a fost că suferea de pneumonie şi de inflamare miocardică, aflându-se în acea stare de sănătate gravă după o lungă grevă a foamei.
Însă circumstanţele în care a murit românul sunt suspecte, iar anchetatorii de la Parchetul din Cracovia investighează cazul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Potrivit publicaţiei Tygodnik Powszechny, Claudiu C. a fost arestat în septembrie 2007 şi plasat într-un centru de detenţie pentru că a furat un portofel cu cărţi de credit de la un judecător, păgubindu-l cu 22.000 de zloţi.
Românul şi partenera sa au fost arestaţi la două luni după furt. Judecătorul a oferit o descriere precisă a hoţului şi l-a identificat din fotografii. C. mai fusese condamnat la doi ani de închisoare pentru alt furt.
În septembrie, la scurt timp după ce a fost plasat în detenţie, românul a intrat în greva foamei, susţinând că este nevinovat. El a refuzat să mănânce şi a cerut să ia legătura cu Ambasada României. Medicii l-au examinat atunci şi nu au găsit nimic îngrijorător la starea sa de sănătate. Pe 25 octombrie condiţia lui s-a agravat.
"Acesta a stat aproape două săptămâni în centrul medical al spitalului. A refuzat să fie examinat de medici, dar a început să mănânce şi şi-a mai revenit", a spus Luiza Sałapa, purtătorul de cuvânt al Autorităţii Penitenciarelor (CZSW).
Ulterior, românul iar a intrat în greva foamei.
"Dar la sfârşitul lui noiembrie se purta normal", a spus Bogusława Marcinkowska de la Parchetul din Cracovia.
La sfârşitul lui decembrie starea de sănătate a deţinutului s-a înrăutaţit rapid.
"Era conştient şi continua să refuze mîncarea. În acest caz nu aveam cum să trecem peste voia lui, trebuia să aşteptăm decizia Curţii pentru a începe să îl hrănim cu forţa", a explicat medicul închisorii.
Judecătorul Rafał Lisak, purtătorul de cuvânt al Curţii, spune că a aflat de cazul românului doar în 4 ianuarie. Cinci zile mai târziu a decis ca românul să fie alimentat forţat şi examinat de medici.
"Nu a fost aplicată nicio măsură medicală totuşi, pentru că decizia nu era validă din punct de vedere legal. Aceasta intra in vigoare dupa şapte zile, timp în care deţinutul putea să completeze o contestaţie faţă de aceasta", a explicat Zbigniew Łatak, purtătorul de cuvânt al închisorii.
Românul se simţea foarte rău, iar în 11 ianuarie medicii nu au mai aşteptat decizia juridică şi au început să îl hrănească printr-un tub. Aceasta a dus la complicaţii. Într-un final Curtea a decis să îl elibereze ca să fie tratatat într-un spital civil.
"Pacientul a fost adus la noi în 17 ianuarie într-o stare avansată de slabire. Nu putea să meargă, avea ţesuturile şi muşchii atrofiaţi", a spus Piotr Płaskociński, chirurgul de la Spitalul Militar din Cracovia.
Claudiu C. a murit următoarea zi.
Administraţia penitenciarului şi reprezentanţii juridici spun că au acţionat potrivit legii şi că nu puteau să îl salveze. Cazul ridică dilema dacă un om ar trebui salvat împotriva voinţei sale.
"Afară un medic ar fi intervenit şi dacă cineva leşina. Înăuntru, dacă un deţinut refuză să fie tratat, avem nevoie de permisiunea Curţii pentru a interveni. Deşi Codul penal spune că în cazuri extreme un medic poate acţiona oricum", a spus un medic al închisorii.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat, duminică, că Ministerul de Externe trebuie să îşi asume răspunderea în cazul Crulic, eventual prin demisia ministrului Adrian Cioroianu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO