- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.11.2019, 11:40)
- Roxana Din
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cazul ursului lăsat în agonie şi apoi împuşcat | Marcel Vela, despre prefectul din Harghita: A tratat funcţia ca pe una cu rol decorativ / Jandarmii au armament, dar nu au tranchilizant / Ministrul Mediului: Am asistat la o agonie în direct
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, luni, că va înainta primului ministru documentele pentru demiterea prefectului din Harghita, afirmând că acesta a tratat funcţia sa ca pe una „cu rol decorativ” în cazul ursului rănit, care a fost lăsat să agonizeze 18 ore pe carosabil.
Urmărește
2153 afișări
Ministrul de Interne, Marcel Vela, despre prefectul din Harghita: A tratat funcţia ca pe una cu rol decorativ
Marcel Vela a spus, luni, la sediul Ministerului de Interne, că va respecta procedura şi va înainta premierului documentaţia pentru demiterea prefectului din Harghita, după cazul cu ursul rănit pe drumul dintre Sovata şi Praid, şi lăsat 18 ore să agonizeze, fără să se intervină.
„Domnul prefect a greşit în momentul în care a tratat funcţia sa de preşedinte a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ca pe o funcţie cu rol decorativ. Adică sâmbătă a luat act de eveniment şi a fost suficient, în interpretarea domniei sale. Fără să finalizeze, fără să se intereseze, fără să ia măsuri, fără să se implice, astfel încât să nu existe o asemenea situaţie”, a spus ministrul Marcel Vela.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Acesta a constatat că în cazul de la Harghita nu au fost ordonate sau nu au fost respectate proceduri.
„În acest sens, evident, trebuie să verific cauză şi tot ceea ce a dus la această situaţie în care Prefectura nu s-a implicat sau de ce nu s-au găsit, de-a lungul timpului, de către alţi miniştri şi de către alţi comandanţi şi conducători de forţe şi de instituţii, soluţii operative pentru a preîntâmpina asemenea situaţii neplăcute şi chiar dramatice. În situaţia în care nu aveau temei legal, de ce nu au propus modificări legislative pentru a nu se mai repeta drame de acest fel sau, dacă există, ele să fie tratate cu seriozitate cu proceduri şi bazate pe o intervenţie foarte riguroasă. Iar dacă există temei legal şi ei nu au făcut ce trebuie, atunci vor fi evident analizaţi şi probabil sancţionaţi”, a mai spus Vela.
Ursul care a fost lăsat să agonizeze aproape o zi pe drum, în Harghita, a fost împuşcat de vânători. Potrivit autorităţilor, animalul a fost ridicat de pe carosabil duminică, după 18 ore de la producerea accidentului.
Din cauza intervenţiei defectuase, ministrul de Interne Marcel Vela a decis să demareze procedura de demitere a prefectului din Harghita.
Marcel Vela, despre intervenţia jandarmilor, în Harghita: Au armament, dar nu au tranchilizant
Ministrul de Interne a declarat, luni, că a aflat „cu stupoare”, după situaţia ursului din Harghita, că jandarmii au temei legal să intervină, au şi armament, dar nu au tranchilizante. Vela a spus că singurul judeţ unde există protocol local pentru intervenţie este Hunedoara.
„Am vorbit cu cei de la Jandarmerie. Există temei legal dar am aflat spre stupoarea mea că nu au tranchilizante. Au armament, dar nu au tranchilizante. În acelaşi timp, nu au proceduri pentru a autoriza sau a angaja medici sau specialişti care să ştie cum să tranchilizare un animal”, a spus ministrul de Interne, Marcel Vela.
Potrivit ministrului, într-un singur judeţ, Hunedoara, există un protocol între Prefectură, DSVSA şi Jandarmerie, care să prevină situaţii precum cea de la Harghita, acest protocol fiind realizat de către autorităţile locale, pentru a suplini vidul legislativ.
„În astfel de situaţii eu doresc să găsesc cauzele care au dus la o asemenea tragedie, unde a fost vidul (...) Sâmbătă seara, după ce a avut loc evenimentul şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie, şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă au anunţat prefectul (din Harghita – n.r.) care s-a informat doar la primarul de la Praid dacă e ok şi ce se întâmplă. În mod normal, prefect eşti şi în weekend, şi în restul săptămânii”, a spus Marcel Vela.
Întrebat dacă a vorbit cu prefectul de Harghita, Andrei Jean Adrian, despre intervenţia în cazul ursului lăsat să agonizeze 18 ore, Vela a răspuns că a transmis cauza secretarului de stat şi că este de părere că „secretarul de stat a fost indus în eroare”.
„Nu am vorbit cu el. I-am transmis secretarului de stat care se ocupă de prefecturi să îl întrebe. Nu vreau să folosesc cuvinte dure, dar cred că l-a indus puţin în eroare pe domnul secretar de stat domnul prefect, în sensul că i-a spus că nu a ştiut până duminică dimineaţă (de urs – n.r.)”, a spus Vela.
Ministrul Mediului, despre ursul din Harghita: Am asistat la o agonie în direct. Comportament inuman
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat, luni, că în cazul din Harghita am asistat la o „agonie în direct”, acuzând că ursul a fost supus unui „comportament inuman”. În şedinţă MMPA, s-a stabilit constituirea unui grup de lucru în judeţe, astfel încât situaţii de acest fel să nu mai aibă loc.
„A trebuit opinia publică să asiste, aproape în direct, la agonia unui urs rănit pe marginea drumului. M-am tot întrebat pe parcursul zilei de ieri (duminică – n.r.) cât de cinic şi inuman poţi fi să asişti atât de multe ore la agonia unui animal sălbatic rănit. Am convocat această întâlnire să vedem exact ce s-a întâmplat şi unde s-a greşit în lanţul deciziilor de sâmbătă seară până ieri, duminică la ora 11:00, când Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a primit solicitarea de la autorităţile locale din judeţul Harghita pentru acel aviz de recoltare a ursului rănit”, a declarat ministrul Costel Alexe, într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, Ministerul Mediului a emis avizul de recoltare a ursului duminică, la ora 12.00.
„Sunt măsuri excepţionale care pot fi luate. Iar autorităţile locale din judeţul Harghita aveau la dispoziţie cadrul legal, încât ar fi putut acţiona de sâmbătă seară. Hotărârea de guvern 232/2010 stipulează foarte clar care sunt atribuţiile DSV-ului local, Jandarmeriei, autorităţilor din cadrul Ministerului Mediului, reprezentanţii fondului de vânătoare, astfel încât medicul veterinar ar fi trebuit, de la momentul accidentului, să administreze doză de tranchilizant ursului rănit”, a mai spus Alexe.
Alexe a precizat că în cursul zilei de luni vor fi transmise adrese neoficiale pentru constituirea grupului de lucru, de modificare a lui 557/2017 astfel încât la nivelul judeţelor să existe comitete judeţene de urgenţă.
„M-am tot gândit şi am întrebat în această dimineaţă, pe colegii prezenţi la întâlnire, cam cum ne-am fi descurcat, mă refer la instituţiile din subordine, de la nivel judeţean, dacă aseară (duminică seara – n.r.), la Bradu, în judeţul Sibiu, acel urs nu ar fi fost accidentat mortal? Pentru că la cum au intervenit în judeţul Harghita, şi am văzut acolo lipsa de asumare a deciziilor şi de implicare, astăzi cu siguranţă cred că am fi făcut turul mapamondului cu acest caz. Pe 557/2016, odată modificat, vom avea şi timpi de intervenţie stabiliţi, vom ştii exact cine, când şi cum trebuia intervenit de la primele ore ale accidentului, să nu trebuiască să treacă peste 10 ore când la Ministerul Mediului a venit o solicitare, solicitare care conform legii în vigoare nu ar fi trebuit să ne parvină, pentru că aveau cadrul legal să acţioneze la faţa locului”, a mai spus Costel Alexe.
Întrebat cine ar fi trebuit, în opinia sa, să ia primul decizia de a trata acel urs la faţă locului, Alexe a spus că în mod normal animalul trebuia tranchilizat de către medicul veterinar.
„În mod normal medicul veterinar ar fi trebuit să tranchilizeze acel urs astfel încât să îi facă un raport privind starea de sănătate a animalului. Dacă el putea fi salvat (...) în judeţul Harghita sunt două centre care se ocupă de recuperarea urşilor. Dacă nu era în Harghita, cu siguranţă, găseam în judeţele limitrofe judeţului Harghita. În cazul în care în urmă controlului acel urs ar fi avut leziuni incompatibile cu viaţă, era o altă decizie, care la urmă urmelor, a fost şi cea asumată.
Întrebat, în continuare, dacă au fost funcţionari care ar fi trebuit să intervină şi nu au a fost găsit la locul de muncă, ministrul Alexe a spus că „din discuţiile din cadrul şedinţei de luni de la ora 11, am înţeles că reprezentantul fondului de vânătoare a venit seara (sâmbătă – n.r.) la faţa locului şi s-a întors abia a două zi (duminică – n.r.), solicitarea de aviz în mod normal trebuie să vină de la reprezentantul fondului de vânătoare. Iertaţi-mă, el este din judeţ. Cred că în acea noapte ajungeam eu mai repede de la Iaşi, la faţă locului, decât ar fi trebuit el în mod normal să fie prezent acolo”, acuzat Alexe.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Cazul ursului care a agonizat 18 ore: Prefectul din Harghita va fi demis de ministrul de Interne / Preşedintele CJ: Trebuie să avem dreptul să intervenim / Poliţia a deschis dosar penal
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe