Cazurile de gripă din România reprezintă focare izolate, însă se aşteaptă o creştere a numărului lor

În România s-au înregistrat, până acum, doar focare izolate de gripă, nefiind vorba de o epidemie, însă se aşteaptă o creştere a numărului de cazuri, au stabilit specialiştii care fac parte din grupul de lucru constituit la cererea ministrului Sănătăţii.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Cazurile de gripă din România reprezintă focare izolate, însă se aşteaptă o creştere a numărului lor

Cazurile de gripă din România reprezintă focare izolate, însă se aşteaptă o creştere a numărului lor

Mircea Manuc, secretar de stat din Ministerul Sănătăţii Publice, a declarat, vineri, la finalul întâlnirii grupului de lucru, că până acum au fost confirmate 38 de cazuri de gripă - 16 în Bucureşti, câte opt în Constanţa şi Iaşi, câte două în Galaţi şi Buzău şi câte unul în Braşov şi Sibiu.

El a precizat că virusul a fost izolat şi analizat la Institutul Naţional Cantacuzino, stabilindu-se că este vorba despre tulpina AH1N1 care se găsesşte în vaccinul antigripal. "Specialiştii din grupul de lucru susţin că nu se poate vorbi de o epidemie, ci de focare locale, dar datele epidemiologice previzionează o pantă ascendentă a îmbolnăvirilor", a spus Mănuc.

Consilierul ministrului Sănătăţii şi manager al Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", Adrian Streinu Cercel a apreciat că aproximativ două milioane de români ar trebui să aibă gripă pentru a fi declarată epidemia şi că, mai ales, ar trebui demonstrat faptul că există transmisibilitatea virusului. Dacă temperaturile de afară vor creşte, vom scăpa de epidemie, dacă vor fi joase, riscul creşte", a spus acesta.

Cercel a precizat că trebuie ţinut cont şi de contextul european, respectiv de faptul că 14 state europene au raportat cazuri de gripă, în Bulgaria şi Austria fiind înregistrat cel mai mare număr.

Potrivit specialiştilor, cazurile apărute până acum în România au fost uşoare şi moderate, doar jumătate dintre pacienţi fiind internaţi. De asemenea, 90 la sută dintre cei depistaţi cu gripă nu fuseseră anterior vaccinaţi. Persoanele contaminate fac parte din grupele de vârstă active, respectiv 30-40-50 de ani.

Doctorul Viorel Alexandrescu, de la Institutul Cantacuzino, a declarat că tulpina AH este specifică Europei, însă nu exclude posibilitatea să apară şi alte tulpini virale.

Specialiştii recomandă izolarea persoanelor care au stări febrile, la domiciliu, precum şi contactarea medicului de familie. De asemenea, cei care au simptome de gripă trebuie să se izoleze şi de restul familiei, ceilalţi membri fiind sfătuiţi să poarte mască de protecţie.

Totodată, grupul de lucru recomandă populaţiei evitarea accesului celor bolnavi în colectivităţi şi în mijloacele de transmport în comun şi respectarea regulilor elementare de igienă.

În acelaşi timp, aceştia recomandă vaccinarea persoanelor cu risc sporit de îmbolnăvire, în special cei de peste 65 de ani sau care suferă de boli cronice, având imunitatea scăzută.

Mircea Mănuc a mai spus că toate unităţile sanitare din ţară vor primi o notă cu o serie de recomandări, prin autorităţile de Sănătate Publică. "Nu se impune carantina, dar normele stabilite trebuie să fie respectate cu stricteţe", a spus acesta. Secretarul de stat a adăugat că orele de vizitare a pacienţilor trebuie respectate, iar accesul în anumite secţii restricţionat.

De asemenea, se impune triajul epidemiologic zilnic al personalului medical, precum şi a personalului didactic în şcoli, iar copiii care au simptome de gripă să fie trimişi acasă.

Adrian Streinu Cercel spus că în spitale tratarea pacienţilor cu gripă se va face cu preparate antivirale, iar pentru cei care stau acasă sunt recomandate ceaiurile fierbinţi şi izolarea.

Potrivit directorului general din Ministerul Sănătăţii Publice Florentina Furtunescu, prin programul gratuit de vaccinare a persoanelor din grupele de risc au fost vaccinaţi 3,1 milioane de români, reprezentând 95 la sută dintre persoanele vizate de program.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici